Βρισκόμαστε και πάλι σε ένα κρίσιμο σημείο της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κόσμος έχει ενώσει τις δυνάμεις του προκειμένου να αμβλύνει πρώτα τον οικονομικό πόνο που προκάλεσε η πανδημία και στη συνέχεια να καταπολεμήσει την ιστορική περίοδο πληθωρισμού που ακολούθησε. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια στο μηδέν – ακριβώς όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια, καθώς ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις, άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια με ιστορικά υψηλούς ρυθμούς. Και τα έκαναν όλα αυτά σε σχεδόν τέλειο χρόνο, γεγονός που εξασφάλισε ότι οι αγορές παρέμειναν σταθερές και προβλέψιμες. Αλλά τώρα, το τρένο της παγκόσμιας ανάπτυξης κινδυνεύει και πάλι με εκτροχιασμό.
Όπως επισημαίνει το Business Insider η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη χαλάρωση των επιτοκίων την Πέμπτη, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης. Η κίνηση αυτή δεν είναι μόνο ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο τέλος του πολέμου της με τον πληθωρισμό, αλλά και μια ένδειξη ανησυχίας ότι η οικονομία χρειάζεται μια μικρή ώθηση για να συνεχίσει να κυλά. Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Federal Reserve θα ακολουθήσει το παράδειγμά της και θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο . Και έτσι, λέει η ιστορία, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν τη συντονισμένη κίνησή τους, σε μια «τέλεια ισορροπία μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της αποφυγής μιας ύφεσης».
Η άλλη πραγματικότητα
Το θέμα είναι ότι η πραγματικότητα κοροϊδεύει τις υποθέσεις των ειδικών όλο το χρόνο. Η Wall Street ξεκίνησε το έτος περιμένοντας να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, η οικονομία να επιβραδυνθεί σε πιο χαλαρό ρυθμό ανάπτυξης και έως και έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. Αντ ‘αυτού, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι συνεχώς εντονότερα και η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας αψηφούσε τις προσδοκίες. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η περικοπή του Σεπτεμβρίου για την οποία προσεύχεται η Wall Street.
«Το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα ενδιαφέρον», ανέφερε στο Business Insider η Tamara Basic Vasiljev, ανώτερη οικονομολόγος στην Oxford Economics. Η βασική της υπόθεση είναι ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις: «Η Fed έχει αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει κάθε είδους ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τι γίνεται όμως αν ο πληθωρισμός των υπηρεσιών συνεχίσει να εκπλήσσει προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Τότε γίνεται φανερό ότι δεν μπορούν καν να κόψουν τον Σεπτέμβριο».
Εάν η Fed δεν περικόψει το φθινόπωρο, το καθεστώς υψηλών επιτοκίων της Αμερικής θα είναι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Και οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου θα έστελνε ένα περίεργο κύμα χρημάτων στις ακτές της Αμερικής. Αυτό το ξαφνικό κύμα μετρητών θα μπορούσε, με τη σειρά του, να προσθέσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ακριβώς τη στιγμή που η Fed προσπαθεί να το στεγνώσει και να ανεβάσει τις τιμές σε όλη την οικονομία. Αυτό θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τη Fed να χαλαρώσει, αποκλίνοντας περαιτέρω την πολιτική των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο. «Σκεφτείτε το ως έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει την ομαλή, μαλακή προσγείωση του κόσμου» γράφει στο δημοσίευμα.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει τη δυνατότητα να προσθέσει αστάθεια σε ήδη σκοτεινές αγορές.
Αντίθετοι άνεμοι
Ο άνεμος είναι το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας: ο αέρας μετακινείται από περιοχές υψηλής πίεσης σε περιοχές χαμηλής πίεσης. Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές πίεσης, τόσο πιο γρήγορα φυσάει ο άνεμος. Η ίδια αρχή ισχύει για την παγκόσμια ροή μετρητών — οι επενδυτές κυνηγούν τις ανισορροπίες και μερικές φορές τα πράγματα ανατρέπονται στη διαδικασία.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάπως υψηλότερα επιτόκια από άλλες χώρες — το επιτόκιο αναφοράς της Fed είναι 5,25%-5,50%. Αυτές οι διαφορές επέτρεψαν στη Wall Street να πραγματοποιήσει αυτό που ονομάζεται «μεταφορά trading»: Οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από μια χώρα με χαμηλά επιτόκια, τα επενδύουν σε ομόλογα μιας χώρας όπου τα επιτόκια είναι υψηλά και τσεπώνουν τη διαφορά. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό σημαίνει μετακίνηση χρημάτων από τον υπόλοιπο κόσμο και αγορά περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα κρατικών ομολόγων.
Slam dunk
Όπως επισημαίνει το Business Insider, αυτό το εμπόριο ήταν καυτό από την αρχή του έτους – επενδυτικές τράπεζες όπως η JPMorgan και η UBS το συνέστησαν σε πελάτες και ο δείκτης του Bloomberg που βασίζεται στην πώληση των νομισμάτων της G10 με τη χαμηλότερη απόδοση και στην αγορά των υψηλότερων έχει ήδη αποδώσει 7% φέτος. Αυτές οι συναλλαγές είναι «παντού», δήλωσε στο Bloomberg ο Peter Schaffrik, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets. Και όσο περισσότερα αποκλίνουν τα επιτόκια, τόσο πιο ελκυστική γίνεται αυτή η πορεία χρημάτων από τον αδύναμο στον ισχυρό.
Αυτό που φαίνεται σαν slam dunk για τη Wall Street δεν είναι τόσο καλά νέα ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την παγκόσμια οικονομία. Σε μια εποχή που οι οικονομίες στην Ευρώπη και αλλού χάνουν τη δυναμική τους, η απορρόφηση περισσότερων χρημάτων από αυτές τις οικονομίες θα σφίξει τους οικονομικούς όρους, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν την επιβράδυνση — ειδικά σε κρίσιμα περιφερειακά δεδομένα, όπως η γερμανική βιομηχανική παραγωγή. Θα αποδυναμώσει επίσης το ευρώ, γεγονός που θα δυσκολέψει την ήπειρο να εισάγει την ενέργεια που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την οικονομία της και θα καταστήσει ακριβότερη την αγορά αμερικανικών προϊόντων. Και στις ασιατικές οικονομίες, όπου τα επιτόκια είναι ήδη σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο ακατάστατα.
Πονοκέφαλος για τη Fed
Για τις ΗΠΑ, η διοχέτευση περισσότερων χρημάτων στις ακτές της Αμερικής έχει το αντίθετο αντίκτυπο από αυτό που θέλει να επιτύχει η Fed: ωθεί τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και χαλαρώνει τις οικονομικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, καθιστά πιο δύσκολο για τη Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που πλήττει τους καταναλωτές.
«Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι αυτή η εισροή κεφαλαίων στις ΗΠΑ θα αυξήσει τη ρευστότητα, αυξάνοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την πληθωριστική πίεση, καθιστώντας πιο δύσκολο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Green. «Η αυξημένη ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες η Fed μπορεί να χρειαστεί να εξουδετερώσει διατηρώντας ή ακόμη και αυξάνοντας τα επιτόκια».
Όπως ανέφερε ο Green, υπάρχει ένας τρόπος για να αντισταθεί η Fed: να αυξήσει λίγο περισσότερο τα επιτόκια. Αλλά η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε τελικά να σπάσει την πλάτη του μέχρι τώρα ισχυρού καταναλωτή των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε ύφεση. Είναι ο ίδιος υπολογισμός που κάνει η ΕΚΤ, αν και η επιβράδυνση της ΕΕ είναι πιο έντονη. Δεδομένων αυτών των μειονεκτημάτων, η Fed είναι απίθανο να προχωρήσει σε άνοδο, κάτι που θα δημιουργήσει την τέλεια αγορά για την άνθηση της μεταφοράς.
Και όσο τα δεδομένα των ΗΠΑ παραμένουν ασταθή – υποδεικνύοντας σταθερό πληθωρισμό τη μια μέρα και αποπληθωρισμό την επόμενη – αυτά τα μετρητά μεταφοράς συναλλαγών θα καταλήξουν να πέφτουν στην οικονομία. Αυτή είναι μια δυναμική που θα παρακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες από χώρες που βρίσκονται ήδη σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων.
Ελπίδες
Υπάρχει, φυσικά, ελπίδα ότι αυτή η απόκλιση θα είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση πραγμάτων. Εάν οι ΗΠΑ αρχίσουν ξαφνικά να ανακοινώνουν αδύναμα οικονομικά στοιχεία, αυτό θα επιταχύνει την κίνηση της Fed για μείωση των επιτοκίων. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της ΕΕ είναι πιο επίμονος από ό,τι θα ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των περικοπών αρκετά ώστε η Αμερική να καλύψει τη διαφορά.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο κολλώδης από ό,τι είχαν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ανέβηκε ελαφρά στο 2,6% τον Μάιο , εκπλήσσοντας την ΕΚΤ, αλλά δεν την σόκαρε αρκετά ώστε να σταματήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος έφτασε στο 5,9% για τον μήνα Απρίλιο, μπορεί να δώσει στην Τράπεζα της Αγγλίας λόγο να σταματήσει. Ο Basic Vasiljev της Oxford Economics είπε ότι αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ κινούνται περισσότερο παράλληλα από ό,τι υποδηλώνει αυτή η υστέρηση πολιτικής και ότι η τρέχουσα απόκλιση πολιτικής θα παραμείνει μικρή. Ακόμη και η Τράπεζα του Καναδά, η οποία μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 4,75% από 5% την περασμένη εβδομάδα, είναι προσεκτικά αισιόδοξη ότι η μετατόπιση θα είναι στιγμιαία. «Υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορούμε να αποκλίνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είμαστε κοντά σε αυτά τα όρια», δήλωσε ο κυβερνήτης Tiff Macklem στην τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας του Καναδά.
Αυτή η ρόδινη προοπτική δεν αποτελεί εγγύηση: η Wall Street εξακολουθεί να αναμένει τρεις περικοπές φέτος από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας . Ακόμη και σε μικρές μειώσεις των 25 μ.β., οι τρεις περικοπές θα δημιουργούσαν μια απόκλιση που θα εκμεταλλεύονταν οι έμποροι. Και αυτό που θα ακούγεται όλο το καλοκαίρι θα είναι ο ήχος της Wall Street που διοχετεύει χρήματα από την Ευρώπη, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ασία στις αγορές των ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ