Με κέρδη κατάφεραν έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τις ανησυχίες από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, με τη βοήθεια μάλιστα των καλύτερων των αναμενομένων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,15%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 8.226 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,49% στις 18.644 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,07% στις 7.872 μονάδες.

Wall Street: Πληθωριστική… ώθηση – Αναμένει και τη Fed

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα, από την οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι πιθανό να αλλάξουν τις προβλέψεις για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος μέχρι στιγμής φέτος.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία για τον Μάιο εξέπληξαν θετικά, αφού έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3,3%, από 3,4% τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή έμειναν αμετάβλητες.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σημείωσε μεταβολή τον Απρίλιο του 2024, μετά από άνοδο 0,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Παρά τη στασιμότητα τον Απρίλιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής κατά 0,9% και τη μείωση των κατασκευών κατά 1,4%.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε διάστημα τριών μηνών οφείλεται κυρίως στην απόδοση του τομέα των υπηρεσιών, η οποία σημείωσε άνοδο 0,9%. Αντίθετα, ο κλάδος των κατασκευών συνεχίζει να δυσκολεύεται, με την παραγωγή να υποχωρεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,4%. Και οι δύο μετρήσεις έδειξαν μεγαλύτερη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, όπως και στην προσωρινή εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,1%, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι ελαφρώς ανοδικός, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών», σχολίασε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Ruth Brand, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είχαν «πτωτική επίδραση στον συνολικό πληθωρισμό από την αρχή του έτος.»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένο το ταμπλό – Παραμένει η «άγκυρα» στις 1.450 μονάδες

Τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκαν και σήμερα, με την αγορά όμως να ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο από το διεθνές μέτωπο, τα στοιχεία δηλαδή του αμερικανικού πληθωρισμού, και να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τη σταθεροποίηση πέριξ των 1.450 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 1.451,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,06 μονάδων (-0,05%) και 1.459,79 μονάδων (+0,76%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,6 εκατ. τεμάχια αξίας 11,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 3.527,09 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.311,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 1.301,57 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές