Αν και η Motor Oil είναι ένας όμιλος με ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο της διύλισης και των πετρελαιοειδών και με εξαγωγές που ξεπερνούν το 70% των πωλήσεων του, εντούτοις η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε έναν κρυφό άσσο…

Ήταν η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Για 43 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1981 αναπτυσσόταν οργανικά και στη συνέχεια με μπαράζ εξαγορών, πέτυχε να βρεθεί μπροστά έναντι των άλλων ενεργειακών παικτών και να διαμορφώσει έναν πλήρη καθετοποιημένο όμιλο στο πλαίσιο των επιταγών που φαίρνει η πράσινη μετάβαση.

Έκλεισε το deal Motor Oil – Ελλάκτωρ για την Ηλέκτωρ – Στα 114,7 εκατ. το τίμημα

Ήδη με χρονικό ορίζοντα το 2030 έχει σε πλήρη εξέλιξη ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο βασίζεται σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 4 δισ. Ευρώ, που αναπτύσσεται σε τέσσερις πυλώνες: Κινητικότητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εναλλακτικά Καύσιμα – Κυκλική Οικονομία και Διύλιση.

Η L.P.C.

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου της Motor Oil που αφορούν στον πυλώνα της κυκλικής οικονομίας έχουν ως αφετηρία το 1981.

Χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε η L.P.C. Α.Ε.. Μια εταιρεία που επενδύει διαρκώς στην τεχνολογική καινοτομία και την έρευνα, με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στηρίζει έμπρακτα την κυκλική οικονομία σε όλες τις δραστηριότητές της.

Η Τhalis

Πρόσφατος σταθμός της αναπτυξιακής πορείας της Motor Oil στον Τομέα της Κυκλικής Οικονομίας είναι η απόκτηση από τον Όμιλο της THALIS το 2022. Η THALIS εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων και βιολογικών αποβλήτων, διαχείρισης ειδικών ροών απορριμμάτων, αλλά και ανάληψης ποικίλων παραγωγικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, είναι ένας πρωτοπόρος οργανισμός που δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του περιβάλλοντος εδώ και δεκαετίες και σήμερα πρωταγωνιστεί στο πεδίο της Κυκλικής Οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση, το 2022, αποκτήθηκε και η εταιρεία VERD που έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων.

Η Ηλέκτωρ

Σήμερα, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις του στον πυλώνα των Εναλλακτικών Καυσίμων και της Κυκλικής Οικονομίας, μέσα από την συμφωνία εξαγοράς που επήλθε ανάμεσα στον Όμιλο Motor Oil και την ΗΛΕΚΤΩΡ. Μια κίνηση στοχευμένη στρατηγικά στις συνεχείς πρωτοβουλίες του Ομίλου, για ένα μέλλον πιο βιώσιμο. Για ένα αύριο πιο πράσινο.

Η Ηλέκτωρ είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με εξειδίκευση στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με καθετοποιημένη λειτουργία, η Ηλέκτωρ δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων και στην αξιοποίηση βιομάζας.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Το 2023 ο όμιλος Ηλέκτωρ διέθετε σε λειτουργία 4 μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων ετήσιας δυναμικότητας άνω των 700.000 τόνων, 2 μονάδες επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 33 MW.

Το 2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ ανέλαβε κατασκευαστικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 51,4 εκατ. ευρώ (μερίδιο της ΗΛΕΚΤΩΡ) και αντικείμενο λειτουργίας 28,6 εκατ. ευρώ (συν 34,5 εκατ. ευρώ δικαιώματα προαίρεσης), είτε αυτόνομα, είτε μέσω κοινοπραξιών.

Επίσης, ορίστηκε προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η σχετική υπογραφή) σε συμβάσεις έργων ύψους 51,5 εκατ. ευρώ (μερίδιο ΗΛΕΚΤΩΡ). Στις 31.12.2023, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευής έργων ύψους 75,1 εκατ. ευρώ (εταιρική μετοχή) και λειτουργικό ανεκτέλεστο 36,5 ευρώ εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εκτός ιδιωτικών συμβάσεων/επενδύσεων και έργων παραχώρησης/ΑΠΕ), και επιπλέον 61,5 εκατ. ευρώ (μετοχή της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης».

Βιοαέριο

Η ΗΛΕΚΤΩΡ διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην ενεργειακή εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγεται σε χώρους υγειονομικής ταφής και μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν ανήκουν η μελέτη, κατασκευή και πολυετή λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) των Άνω Λιοσίων στη Φυλή, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο, εγκατεστημένης ισχύος 24 MW. Επιπλέον, η ΗΛΕΚΤΩΡ συμμετέχει και υποστηρίζει πολυάριθμες πρωτοβουλίες Ανακύκλωσης στην Πηγή.

Με αυτές τις επενδυτικές κινήσεις η Motor Oil επί της ουσίας μετασχηματίζει τις δραστηριότητες της στον τομέα της πράσινης οικονομίας και παρέχοντας οικολογικές λύσεις σε επιχειρήσεις και τελικούς καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;

Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος