Με ειλημμένη απόφαση προσέρχονται οι χώρες μέλη της G7 όσον αφορά το θέμα που εκκρεμούσε μήνες και προκάλεσε συζητήσεις επί συζητήσεων και αφορά τη δανειοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη, κάνοντας χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η οικονομική βοήθεια θα αρχίσει να παρέχεται μέχρι το τέλος του έτους.

Οι χώρες της G7 θα δώσουν δάνεια στην Ουκρανία που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που θα προκύψουν από τα δεσμευμένα κεφάλαια περίπου 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία τηρούνται στην Ευρώπη.

G7: Προειδοποιεί τις μικρές κινεζικές τράπεζες για τους δεσμούς τους με τη Ρωσία

Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει κρίσιμη υποστήριξη για την Ουκρανία μεσοπρόθεσμα και να βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών από το 2025 και μετά.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι συμμετέχοντες θα παράσχουν δάνειο στην Ουκρανία με τα έσοδα που προκύπτουν συν των χρόνω από τα ρωσικά assets που έχουν δεσμευτεί.

Τα δάνεια θα δομηθούν διαφορετικά με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες κάθε συμμετέχουσας χώρας, θα φέρει τον κίνδυνο των δανείων που παρέχει, σε περίπτωση που τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αποφέρουν λιγότερα κέρδη από τα προβλεπόμενα.

Οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν μετά τη σύνοδο κορυφής, ανέφεραν οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Η βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της άμυνας, της οικονομίας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ενδέχεται να αλλάξουν στη διάρκεια της συνάντησης της Πέμπτης στην Ιταλία.

Για τη G7, αυτή η απόφαση σηματοδοτεί ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι οι χώρες είναι πρόθυμες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία εκτιμάται ότι ανέρχονται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία τα κέρδη δύο φορές το χρόνο, αλλά η πρόταση των ΗΠΑ που υιοθετήθηκε προωθεί ένα σχήμα υποστήριξης με παράλληλη προστασία του από ενδεχόμενες πολιτικές αλλαγές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με φόντο τις φετινές πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι ηγέτες της G-7 έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία συμφωνήσει να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι θα αποφασίσουμε τις κύριες παραμέτρους αυτού του θέματος, αλλά ορισμένες από τις λεπτομέρειες μένει να επεξεργαστούν οι ειδικοί σε ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σήμερα Πέμπτη. «Έτσι περιμένω ότι όλα θα γίνουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή