
Για σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να «καταστρέψει» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει λόγο το Politico, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει για την θέση της τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Politico ισχυρίζεται ότι αυτή την πληροφορία τού μετέφεραν πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, που διατήρησαν την ανωνυμία τους προκειμένου να μιλήσουν για το «σχέδιο».
«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη αποσταθεροποιεί».
Ασχέτως αν οι συγκεκριμένες πληροφορίες για τις κινήσεις του Μισέλ αληθεύουν, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έκανε τα πάντα για να μην δει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Κομισιόν.
«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω», επιμένει ο Μητσοτάκης
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν σκοπεύει να «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.
Επιπλέον, η Αριστοτέλεια Πελώνη, διευθύντρια διεθνούς στρατηγικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού, δήλωσε στο Politico ότι ο κ. Μητσοτάκης «υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή».
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη «εντελώς γελοίο. Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, είναι ούτε μία στο δισεκατομμύριο!».
Πώς επηρεάζεται ο ανασχηματισμός από τα «πόστα» στην ΕΕ
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εγχώριες πληροφορίες, οι αποφάσεις που θα ληφθιύν την ερχόμενη Δευτέρα στο άτυπο Συμβούλιο αρχηγών ενδέχεται να επηρεάσουν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και το χρόνο του.
Και αυτό, επειδή άγνωστο παραμένει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προτείνει εκ νέου τον Μαργαρίτη Σχοινά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, εάν βέβαια οι Βρυξέλλες αποφάσιζαν να δώσουν το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας στην Ελλάδα, κάτι που θεωρείται δύσκολο.
Παρά τις αντιρρήσεις και τις όποιες προσπάθειες του Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να «κλειδώνει» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προαλείφεται ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα – ο οποίος, ωστοσο, έχει μία δικαστική εκκρεμότητα.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει επικεφαλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.
Ελληνικό ενδιαφέρον έχει η αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση για την οποία ακούγεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές