Πολιτική λύση δόθηκε – τελικώς – στο τεράστιο θέμα που είχε ανακύψει με την αξίωση επιστροφής μισθών στο Δημόσιο από συνταξιούχους που συνέχιζαν να εργάζονται σε φορείς του δημοσίου τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του 2015 οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε δημόσιους φορείς που συνέχιζαν την εργασία τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, θα έπρεπε να ενταχθούν στο εισαγωγικό κλιμάκιο και να λαμβάνουν αμοιβές ως νεοπροσλαμβανόμενοι.

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι τροποποιητικές – Τα πρόστιμα

Επιστροφή μισθών

Αποτέλεσμα αυτού ήταν χιλιάδες εργαζόμενοι που παρέμειναν στην εργασία τους και λάμβαναν κανονικά το μισθό τους, να βρεθούν «χρεωμένοι» με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν στο Δημόσιο για το διάστημα μετά την συνταξιοδότησή τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για πάνω από 20.000 εργαζομένους με οφειλές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 50.000 ευρώ.

Αρχικώς το γενικό λογιστήριο επέμενε στην εφαρμογή της ρύθμισης και την είσπραξη των επιπλέον ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Ωστόσο μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έφερε νομοθετική διάταξη – που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα -, με την οποία επιλύεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η λύση

Η διάταξη προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι διατηρούν το μισθολογικό τους κλιμάκιο και ταυτοχρόνως δεν αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές.

Αναλυτικά αναφέρει: «Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4354/2015 αναφορικά με το μισθολογικό καθεστώς που διέπει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής

Κυβέρνησης μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.

2. Δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες μισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της μη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιμάκιο μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους. (άρθρα 64)».

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα ανέκυψε για χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται σε φορείς οι οποίοι ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση έπειτα από εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν και παρέμειναν στην υπηρεσία θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται όχι με τις τελευταίες αποδοχές τους αλλά με τον πολύ χαμηλότερο εισαγωγικό μισθό δηλαδή χωρίς τις ωριμάσεις των ετών στην υπηρεσία.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΕΡΤ, καθώς και στους ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού μεγάλο πρόβλημα καθώς έπρεπε εφόσον φύγουν ή έχουν ήδη φύγει από την υπηρεσία τους να συνυπολογιστεί ο μισθός που λάμβαναν παράλληλα με τη σύνταξη και το ποσόν αυτό να αφαιρεθεί από το εισαγωγικό κλιμάκιο ώστε τελικά να επιστρέψουν τη διαφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.