Καθαρό προβάδισμα παίρνουν σταδιακά οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «άκουσε» τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές σε κρίσιμα πόστα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,39% στις 1.432,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.486,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,45% στις 1.279,68 μονάδες.

Πολιτική αβεβαιότητα εντός και εκτός

Η αγορά δεν μπορεί να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα των αγοραστών που τροφοδοτείται από τα πολιτικά μέτωπα που άνοιξαν οι ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, τα οποία μάλιστα τα σοβαρότερα είναι από τη Γαλλία. Μέχρι τώρα βέβαια η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεπεράσει την φθορά με έναν ανασχηματισμό, εντούτοις η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι για να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ στην οικονομία θα πρέπει να αναλάβουν γρήγορα να νέα πρόσωπα δουλειά σε κρίσιμους τομείς των μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, οι ξένοι επενδυτές, ειδικά εκείνοι επί ευρωπαϊκού εδάφους, προσπαθούν αυτές τις ημέρες να μειώσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο, και αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ. Αν και με μικρότερες απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας σε σχέση με την εικόνα που έχουν οι ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ έχει αναιρέσει στην παρούσα την προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα, παραμένοντας στα «χαρακώματα» πέριξ και χαμηλότερα των 1.450 μονάδων.

Αρνητικός πρωταγωνιστής επίσης είναι και οι συναλλαγές, οι οποίες μαρτυρούν το μέγεθος της επιφυλακτικότητας. Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξε αισθητή μείωση του τζίρου των συνεδριάσεων, καθώς μόνο μία φορά κινήθηκε πάνω από τα 100 εκατ., ενώ την ίδια ώρα «πάγωσαν» και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, οι οποίες το προηγούμενο δίμηνο έκαναν περί το 20% με 30% του ημερήσιου τζίρου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank χάνει 1,67%, με τις Cenergy και Τιτάν να ακολουθούν με -1,3% έκαστη. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Σαράντης, Εθνική, Βιοχάλκο, Aegean, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, μόνο τρεις τίτλοι του FTSE 25 είναι σε θετικά εδάφη, οι Quest, Eurobank και Coca Cola, με τα κέρδη τους μάλιστα να μην ξεπερνούν το 0,4%. Αμετάβλητες είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών