Την καρέκλα του υπουργού Ανάπτυξης, που η ακρίβεια έχει μετατρέψει σε ηλεκτρική, αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Κώστα Σκρέκα να βρίσκεται εντελώς εκτός από το κυβερνητικό «ρόστερ», πληρώνοντας όπως όλα δείχνουν το μάρμαρο της «πυρρείου νίκης» της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Δείτε όλα τα ονόματα

Ο κος Θεοδωρικάκος, ο οποίος επανέρχεται στην κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί πολλαπλά και μεγάλα στοιχήματα.

Βεβαίως όλα τα επισκιάζει η αντιμετώπιση του θέματος της ακρίβειας, αφού τα «μέτρα Σκρέκα» μπορεί να απέδωσαν σε επίπεδο αριθμών, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι των νοικοκυριών που συνεχίζουν να ταλανίζονται από τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους πάγκους της λαϊκής, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κάλπες.

Την ίδια ώρα ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και με την αγορά. Είναι χαρακτηριστικές οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της βιομηχανίας τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ιωάννη Γιώτη, ότι προτιμά να μιλάει με το Κωστή Χατζηδάκη κι όχι με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ήτοι με τον -πρώην πλέον- υπουργό Ανάπτυξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες με την ανάληψη των καθηκόντων του, o νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ στην αγορά αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων παρεμβάσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο την τελευταία διετία, με τους πολίτες να ζουν ένα ανελέητο sticker shock (σ.σ. η έκπληξη που προκαλεί η αύξηση της τιμής ενός συγκεκριμένου προϊόντος).

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, οι επιλογές του Τάκη Θεοδωρικάκου δεν είναι άπειρες.

Πόσο μάλλον δε όταν υπάρχει και έντονη κριτική από την πλευρά των επιχειρήσεων ότι τα κάποτε προσωρινά μέτρα έχουν αποκτήσει πλέον χαρακτήρα μονιμότητας, όπως το πλαφόν στο μεικτό κέρδος.

Μπροστά σ’ αυτές τις προκλήσεις ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού από το 2015 και μετά, επωμίζεται και με το δύσκολο έργο να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας εξ ου και οι αλλαγές… ακρίβειας.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από την κεφαλή του υπουργείου Ανάπτυξης αλλαγές έχουμε και σε επίπεδο υφυπουργών καθώς αποχώρησε ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης και ανέλαβε η Ζωή Ράπτη.

Ποιος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής. Πολιτικός ερευνητής, αναλυτής και σύμβουλος, από το 2000 ως το 2016 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ.

Είναι διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου έως τον Ιούνιο του 2019 δίδασκε στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία, με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε διατελέσει Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του Προέδρου της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016 ως τις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019.

Τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη Υπουργός Εσωτερικών, ενώ τον Αύγουστο του 2021, είχε αναλάβει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στις εκλογές του 2023, εκλέχθηκε Βουλευτής B3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος