Για ασφυκτικό ανταγωνισμό στο κατάστημα εφαρμογών της για τα κινητά αναμένεται να κατηγορήσουν οι Βρυξέλλες την Apple, την πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χρησιμοποιούν του νέους ψηφιακούς κανόνες για να στοχεύσουν έναν όμιλο Big Tech.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο κατασκευαστής iPhone δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις να επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να «κατευθύνουν» τους χρήστες σε προσφορές εκτός του App Store της χωρίς να τους επιβάλλουν τέλη.

Οι κατηγορίες θα είναι οι πρώτες που θα ασκηθούν εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές, νομοθεσία ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τους ισχυρούς «διαδικτυακούς gatekeepers» να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

Apple, Google και Meta στο στόχαστρο της ΕΕ – Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Η επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι διερευνά την Apple , καθώς και την Alphabet και τη Meta, στο πλαίσιο του DMA.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις κατηγορίες κατά της Apple αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Υπογράμμισαν επίσης, ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν μόνο προκαταρκτικά ευρήματα και η Apple θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να διορθώσει τις πρακτικές της, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές να επανεκτιμήσουν οποιαδήποτε τελική απόφαση. Πρόσθεσαν ότι ο χρόνος οποιασδήποτε ανακοίνωσης θα μπορούσε επίσης να αλλάξει.

Ποιοι ακολουθούν

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να ανακοινώσει κατηγορίες εναντίον άλλων τεχνολογικών ομάδων, με τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνούν ακόμη εάν η μητρική της Google, Alphabet ευνοεί το δικό της κατάστημα εφαρμογών και τον ιδιοκτήτη του Facebook, Meta για τη χρήση προσωπικών δεδομένων στις διαφημίσεις.

Εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τον DMA, η Apple αντιμετωπίζει καθημερινές κυρώσεις για μη συμμόρφωση έως και 5% του μέσου ημερήσιου τζίρου της παγκοσμίως, που επί του παρόντος είναι λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι παρατηρητές ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τον έλεγχο των εταιρειών Big Tech και την κυριαρχία τους στην αγορά. Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ άσκησαν μια αντιμονοπωλιακή υπόθεση κατά της Apple για φερόμενη χρήση της ισχύος της στον τομέα των smartphone για να συντρίψει τους αντιπάλους και να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών.

Τον Ιανουάριο, η Apple ανακοίνωσε ιστορικές αλλαγές στο λογισμικό για κινητά iOS, το App Store και το πρόγραμμα περιήγησης Safari στην ΕΕ.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επισήμανε μια προηγούμενη δήλωση που έλεγε: «Είμαστε βέβαιοι ότι το σχέδιό μας συμμορφώνεται με το DMA και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς διεξάγουν τις έρευνές τους».

Η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι gatekeepers

Ως gatekeeper ορίζεται από το νόμο μια πλατφόρμα με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανώτατο όριο αγοράς άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ 45 εκατομμύρια.

Η επιτροπή έχει ξεχωρίσει 22 «υπηρεσίες βασικής πλατφόρμας» που προσφέρονται από τους έξι, που κυμαίνονται από τη μηχανή αναζήτησης της Google και τις υπηρεσίες Facebook και Instagram της Meta μέχρι το App Store της Apple.

Ο νόμος απαγορεύει στις εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν ευνοϊκή μεταχείριση στις εσωτερικές τους υπηρεσίες σε βάρος τρίτων – μια πρακτική γνωστή ως αυτο-προτίμηση – και τις υποχρεώνει να ανοίξουν τις πλατφόρμες τους σε περισσότερες εναλλακτικές υπηρεσίες, παρέχοντας στους χρήστες περισσότερες επιλογές.

Επίσης, αμφισβητεί τη δύναμή τους να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών τους — μεταξύ Facebook και WhatsApp, για παράδειγμα — χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών τους και επιδιώκει να διευκολύνει την εναλλαγή διευκολύνοντας τους χρήστες να εξάγουν τα δεδομένα τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της εταιρείας θα είναι υποχρεωμένη να εισαγάγει διαλειτουργικότητα με άλλες πλατφόρμες — έτσι, θεωρητικά, οι χρήστες WhatsApp θα μπορούν σύντομα να στέλνουν μηνύματα στο iMessage, το Signal ή το Telegram. Οι χρήστες του Instagram και του Facebook θα ερωτηθούν επίσης ποια δεδομένα θα ήθελαν να μοιραστούν μεταξύ των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες