Στο θέμα των Eurofighter, τα οποία είναι κοινή παραγωγή της Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας και τα οποία η Άγκυρα ζητάει εδώ και αρκετό καιρό, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τους G7 στην Ιταλία.

Τουρκία: Οι δασμοί στα κινεζικά αυτοκίνητα πειθαναγκασμός για ίδρυση εργοστασίων

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται μάλιστα από τις πολεμικές αεροπορίες των παραπάνω χωρών ενώ πρόκειται για μια κοινή πολυεθνική συνεργασία σε επίπεδο παραγωγής τους.

Αυτή την φορά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άλλη διέξοδο, ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ. Όπως εκτίμησε, η Γερμανία, που αρχικά είχε βάλει «μπλόκο» φαίνεται να μαλακώνει. Ωστόσο, τόνισε, ότι παρότι η βασική προσέγγιση της Άγκυρας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες από συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ, αν δεν γίνει αυτό τότε δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τέθηκε το θέμα του Eurofighter και αν μπορεί να ξεπεραστεί το γεγονός πως η Γερμανία το έχει μπλοκάρει αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά.

«Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα»

Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξη του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη.

Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Πηγή:tovima.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»