Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να έχουν άμεση εμπλοκή για την ώρα, σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η G7 προγραμματίζει να συγκεντρώσει από τα περιουσιακά της Ρωσίας τα οποία έχουν «παγώσει», δήλωσε σήμερα (15/6) η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Τα μέλη της G7 συμφώνησαν, στη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψής τους στη Νότια Ιταλία, να εξασφαλίσουν δάνεια προς την Ουκρανία, τα οποία θα συγκεντρωθούν από τα επιτόκια τωνρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στις χώρες της Δύσης.

Σε «δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό» προσοδκά ο Ζελένσκι

«Το δάνειο των περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη ανακοινωθεί και θα διατεθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, αλλά και προφανώς από την Ιαπωνία (εντός των συνταγματικών περιθωρίων της)», δήλωσε η Μελόνι στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Στήριξη της Ουκρανίας με ευρύτατη δράση»

«Η σύνοδος  της ομάδας χωρών της G7 επιβεβαίωσε την καταβολή συμπαγούς προσπάθειας, προς υπεράσπιση του συστήματος κανόνων που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο ετέθη σε κίνδυνο με την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε νωρίτερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στην συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής της G7, η οποία οργανώθηκε στην Απουλία της Ιταλίας.

«Εννοούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις ενέργειές μας, με καταβολή προσπαθειών σε ακτίνα τριακοσίων εξήντα μοιρών, με ευρύτατη δράση», πρόσθεσε η Μελόνι.

«Σήμερα ξεκινά στην Ελβετία η ειρηνευτική διάσκεψη, στην οποία συμμετέχει και η Ιταλία. Αυτό οφείλεται στο ότι, ως G7, με την συμπαγή και αποφασιστική στήριξή μας, τα τελευταία δύο χρόνια επιτρέψαμε να μην χάσει η Ουκρανία την κυριαρχία της», υπογράμμισε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε ότι «η σύνοδος αυτή στέφθηκε σαφώς με επιτυχία, κάτι που ουδείς μπορεί να διαψεύσει», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά πολύτιμη» την συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκου στην ενότητα που ήταν αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε ότι οι επτά οικονομικά ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης συμμερίστηκαν την ιταλική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την Αφρική, «με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου που να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος