Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, με τον βρετανικό FTSE 100 όμως να είναι αδύναμος, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αφήσουν πίσω τους το αρνητικό κλίμα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αναμένουν την απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Δεύτερη προσπάθεια ανάκαμψης μετά τις γαλλικές εξελίξεις

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,12%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,04% στις 8.143 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,40% στις 18.073 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,88% στις 7.569 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η SSP υποχώρησε κατά 2%, αφού η Goldman Sachs υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ομίλου διαχείρισης της τροφικής αλυσίδας αεροδρομίων σε “Πώληση” από “Ουδέτερη”.

Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στη Γαλλία, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος National Rally, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 6,2% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία απώλειά του από τον Μάρτιο του 2022.

Ο γαλλικός κίνδυνος ταράζει τις ευρωαγορές

Οι κίνδυνοι γύρω από τις εκλογές της Γαλλίας στις αρχές Ιουλίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου, αναστατώνοντας νωρίτερα τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του δείκτη Euro Stoxx 50, δίνοντας στη χώρα ευρεία επιρροή μεταξύ των γενικών επενδυτών.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν μείωση κατά τη συνεδρίαση του Αυγούστου.

Επίσης, οι αγορές αναμένουν μια σειρά εγχώριων βασικών οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την Τετάρτη.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 0,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat). Η προκαταρκτική έκθεση ανέφερε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 0,8%, αμετάβλητος από τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτεροι συντελεστές στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού ήταν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις μεταφορές και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη στέγαση. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2%, αμετάβλητος από την προκαταρκτική έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές