Μπροστά στο ενδεχόμενο ο ταχέως αναδυόμενος τομέας της τεχνητής νοημοσύνης να γίνει εύκολα βορά μονοπωλιακών τακτικών, βρίσκονται οι αρχές στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αντιμονοπωλιακές έρευνες σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, τη Microsoft και τη Nvidia, σχετικά με την κυριαρχία τους στον τομέα της ΑΙ, όπως τονίζει το Bloomberg.

Η Microsoft έχει επενδύσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια στη συνεργασία με την OpenAI για την υπηρεσία αναζήτησης Bing, το πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου Edge και τα Windows. Η Nvidia, η μεγαλύτερη σε αποτίμηση εταιρεία κατασκευής τσιπ παγκοσμίως, αναγνώρισε ότι διαθέτει τα τσιπ της σε πελάτες που θεωρεί πιο πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν γρήγορα, προκαλώντας ανησυχίες ότι έχει αποκτήσει υπερβολική ισχύ στην αγορά ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής.

Τεχνητή νοημοσύνη: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών οι Nvidia, Microsoft και OpenAI

Η Nvidia έχει αναγνωρίσει ότι διανέμει τσιπ με βάση το εάν ο πελάτης μπορεί να τα θέσει αμέσως σε λειτουργία σε έτοιμο κέντρο δεδομένων, αλλά τόνισε ότι δυσκολεύεται να αποκτήσει ικανές προμήθειες ώστε να ανταποκριθεί στην ταχεία αύξηση της ζήτησης.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Τα ηνία ανέλαβαν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και το Υπουργείο Δικαιοσύνης που συμφώνησαν επίσης να διαμοιράσουν τις ευθύνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τους New York Times. Η μεν πρώτη θα χειριστεί την έρευνα για τους δεσμούς της Microsoft με το OpenAI, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διερευνήσει την κυριαρχία της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διατηρήσει την επίβλεψη της Google της Alphabet, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι υπηρεσίες κατέληξαν σε συμφωνία πρόσφατα μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις, η οποία δίνει σε κάθε υπηρεσία την εξουσία να ανοίξει αντιμονοπωλιακή έρευνα για τη συμπεριφορά των αντίστοιχων εταιρειών.

Η FTC έχει επίσης ανοίξει έρευνα για το εάν η Microsoft απέτυχε να ενημερώσει σωστά τις αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες σχετικά με τη συμφωνία της με την Inflection AI, σύμφωνα με τις πηγές.

Τον Μάρτιο, η Microsoft συμφώνησε να πληρώσει στην startup 650 εκατομμύρια δολάρια για να αδειοδοτήσει το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και προσέλαβε μεγάλο μέρος του προσωπικού της Inflection. Η υπηρεσία μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εάν διαπιστώσει ότι η Microsoft παραβίασε το νόμο σχετικά με την αναφορά συναλλαγών. Η Microsoft αρνήθηκε ότι ενήργησε παράτυπα.

Τριβές και διαφωνίες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η FTC επιβάλλουν από κοινού τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ και συνεργάζονται για να συντονίσουν ποιος θα διερευνήσει τις συγχωνεύσεις και την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Ζητήματα υψηλού προφίλ, όπως αυτά που αφορούν την Google, προκάλεσαν στο παρελθόν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους.

Η συμφωνία διαπραγματεύτηκε απευθείας μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Τζόναθαν Κάντερ και της προέδρου της FTC, Λίνα Καν, που συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην Ουάσιγκτον.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προτείνει να χωριστούν οι υποθέσεις ανά εταιρεία, αναλαμβάνοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Microsoft και δίνοντας στην FTC οτιδήποτε σχετίζεται με τη Nvidia. Η FTC έχει προηγούμενα με τη Nvidia, έχοντας επιβλέψει πρόσφατες συγχωνεύσεις και μήνυσε για να εμποδίσει την εταιρεία να αγοράσει την Arm Ltd. τον Δεκέμβριο του 2021. Στη συνέχεια, η Nvidia αποχώρησε από τη συμφωνία.

Με εξαίρεση την πρόσφατη εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, το υπουργείο επιβλέπει την εταιρεία από το 1993 και είναι βαθιά εξοικειωμένο λόγω των πρόσφατων υποθέσεων κατά της Google.

Η FTC διαφώνησε στην κατανομή εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο έμπειρο να αναλάβει την Microsoft και ότι η εντολή προστασίας των καταναλωτών σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση για την αμφισβήτηση δυνητικά προβληματικής συμπεριφοράς από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Η περίπτωση του cloud

Πέρυσι, μάλιστα, η επιτροπή βρισκόταν στα αρχικά στάδια έρευνας στην αγορά του cloud computing. Ως μέρος της έρευνας, διαδικτυακοί ανταγωνιστές και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την Amazon.com όσο και για τη Microsoft, τις δύο κορυφαίες εταιρείες cloud, οι οποίες ελέγχουν περισσότερο από το 55% της αγοράς.

Η FTC αναζήτησε επίσης πληροφορίες από το OpenAI πέρυσι ως μέρος μιας έρευνας για το εάν η εταιρεία εμπλέκεται σε αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές.

Τον Ιανουάριο, εξάλλου, η FTC άνοιξε έρευνα για την επένδυση της Microsoft στην OpenAI, καθώς και για συμφωνίες από την Google και την Amazon για επενδύσεις στην ανταγωνιστική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και αυτό ενέτεινε τις εντάσεις μεταξύ τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διοργάνωσε δημόσια διαβούλευση για τον ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη στο Στάνφορντ, με τη συμμετοχή δεκάδων εταιρείων του κλάδου. Ενώ δεν έγιναν σαφείς αναφορές στην Nvidia, οι εταιρείες είπαν ότι η έλλειψη τσιπ υψηλής ισχύος επηρέαζε σημαντικά τη βιομηχανία.

Η ΕΕ εξέτασε επίσης την επένδυση της Microsoft στο OpenAI, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε επίσημη έρευνα. Η βρετανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού είπε επίσης ότι θα εξετάσει τη συνεργασία, αλλά τον περασμένο μήνα αποφάσισε ότι μια συμφωνία της Microsoft με τη γαλλική εταιρεία Mistral AI δεν πληροί τις προϋποθέσεις για έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου