Σε σημείο καμπής βρίσκεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ όπου οποιαδήποτε περαιτέρω ήπια ζήτηση για εργαζομένους θα πλήξει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, όχι μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman Sachs Group Inc, που εκτιμούν ότι η Fed  θα μειώσει δύο φορές τα επιτόκια το 2024

Η τρέχουσα ισχύς της ζήτησης εργατικού δυναμικού είναι ασαφής, με τις ισχυρές προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα  να έρχονται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες αρχικές και συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες, έγραψαν οικονομολόγοι.

Η Fed αργεί για τα επιτόκια – Το ζύγισμα της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό

Διαφορετική εκτίμηση από την Fed για τα επιτόκια

«Τελικά, ο βασικός μοχλός της ζήτησης εργασίας είναι η οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά», έγραψε ο Χάτζιους. Έτσι, παρά τις «εκπληκτικά γερακίσιες» προβλέψεις της Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα, «αισθανόμαστε καλά με την πρόβλεψή μας για δύο μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της Fed την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους  για τις μειώσεις επιτοκίων από τρεις σε μία μέσα στο 2024.  Η Goldman μόλις τον Μάιο είχε στοιχηματίσει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούλιο.

Ο Χάτζιους είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο ήταν πιθανότατα μια «παρέκκλιση», με τις αναφορές στο υπόλοιπο του έτους να δείχνουν σταθερές τιμές βασικών αγαθών και μια σταδιακή επιβράδυνση τόσο στον πληθωρισμό των βασικών υπηρεσιών στέγασης όσο και στον πληθωρισμό μη κατοικιών.

Όσον αφορά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ο οικονομολόγος της Goldman εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης επιβράδυνσης είναι πιθανό να παραμείνει εδώ.

«Η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος έχει αμβλυνθεί, το καταναλωτικό συναίσθημα μειώθηκε εκ νέου και υπάρχουν πρώιμα σημάδια αύξησης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις εκλογές που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις τους επόμενους μήνες», έγραψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή