Με φόντο τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, οι πολιτικές για το εμπόριο, την ανάπτυξη της βιομηχανίας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.).

ΕΒΕΠ: 20 επισημάνσεις στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Συγχαρητήριες επιστολές από το ΕΒΕΠ

Το Ε.Β.Ε.Π. απέστειλε συγχαρητήριες επιστολές στους νέους υπουργούς και υφυπουργούς, δρομολογώντας άμεσα συναντήσεις με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, την υφυπουργό Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, την νέα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστα Καραγκούνη, τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τους βασικούς οικονομικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι απαιτείται ανακατεύθυνση από το συναρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη των στόχων εκείνων που επηρεάζουν το οικονομικό κλίμα και αντανακλούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η υγιής επιχειρηματικότητα, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., θα είναι αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης της ακρίβειας και πάταξης της αισχροκέρδειας για να σημειώσει ότι το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει υπηρεσίες και μηχανισμούς που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος της αγοράς είναι δικαιολογημένα προβληματισμένος, πρόσθεσε, αλλά με μεγάλη διαφορά αναγνωρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα οριστικά και αμετάκλητα από την επικίνδυνη ζώνη.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε τη σημασία μορφοποίησης του μοντέλου παραγωγικότητας της χώρας που εξελίσσεται αναφέροντας τις παρεμβάσεις εκείνες που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα για την προσέγγιση επενδύσεων. Γίναμε «μάρτυρες» της δυναμικής επανεμφάνισης, στα φετινά Ποσειδώνια, της ναυπηγικής μας βιομηχανίας, αλλά και επιχειρήσεων που μετέχουν στο Hellas Maritime Cluster, γεγονός που συνηγορεί προς την κατεύθυνση ταχύρρυθμης υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων. Πρέπει να εμπεδωθεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών περνάει μέσα από τις επενδύσεις. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε το φαινόμενο της αποχής των ψηφοφόρων που καταγράφηκε σε όλες τις χώρες μέλη και τους κινδύνους που ελλοχεύει η αποχή για τα θεμελιώδη προτάγματα της Ε.Ε. στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα

Τα επόμενα πέντε χρόνια, είπε ο Β. Κορκίδης, τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 μπορούν, και πρέπει, να οικοδομήσουν μια κοινωνία όπου οι πολίτες και οι επιχειρηματίες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, να ηγηθούν της δίδυμης μετάβασης και να κάνουν την Ευρώπη να ευημερεί. Ωστόσο, παρατήρησε ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, να γίνουν εκείνες οι τομές που θα κάνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία να αποδίδει αλλά και να περιφρουρήσει την ανταγωνιστικότητα του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Μάλιστα, επανερχόμενος στο θέμα της ναυπηγικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ανέφερε ότι, τώρα, η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία αφυπνίστηκε, στο «παρά πέντε» από το να απωλέσει τις δραστηριότητές της από τη ναυπηγική βιομηχανία της Ασίας. Επίσης, τόνισε πως, στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Ένωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κάλεσαν τους ηγέτες της Ε.Ε. να επικεντρωθούν στη νομοθετική πράξη, αντί στη νομοθετική διαδικασία, σημειώνοντας ότι η συνέλευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) ενέκρινε, επίσης, συγκεκριμένα αιτήματα για τη νέα εντολή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., με τη νέα πενταετή ευρωπαϊκή εντολή 2024-2029, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ζητούν από την ΕΕ να είναι η βάση για τη χάραξη πολιτικής και όχι η εξαίρεση. Όπως υπογράμμισε, πολύ συχνά θεσπίζονται κανόνες για τις 43.112 μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη και τα 24,3 εκατομμύρια ΜμΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες, που τις περισσότερες φορές που δεν είναι προσαρμοσμένοι στα ειδικά χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων εταιρειών. Επίσης, οι 22,7 εκατ. μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους βιώνουν όλο και περισσότερο αυτούς τους κανόνες ως εμπόδιο για τη διαχείριση της πιο δύσκολης οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι τα μέλη των ΜμΕ καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να εφαρμόσουν την αρχή «Σκέψου πρώτα τις μικρές επιχειρήσεις» με συνεπή τρόπο, διασφαλίζοντας ότι η νομοθεσία και η πολιτική της ΕΕ αναπτύσσεται με γνώμονα το 99,8% της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, αντί να βασίζεται στο 0,2% των μεγάλων εταιρειών. Επιπλέον, απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου και να επιτύχει τη μείωση κατά 25% των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων εντός των πρώτων 100 ημερών από τη νέα εντολή της. Τέλος, το Ε.Β.Ε.Π., στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής εξωστρέφειας για την ενδυνάμωση των εξαγωγικών – και όχι μόνο – δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων μελών του, πρόκειται να λάβει μέρος σε μία σειρά διεθνών εκθέσεων, εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενομένης από τις εκθέσεις SMM, που θα γίνει στο Αμβούργο, 3-6 Σεπτεμβρίου 2024, και Nor-shipping στο Όσλο της Νορβηγίας, 3-5 Ιουνίου 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]