Η Nvidia έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο την Τρίτη, εκθρονίζοντας την Microsoft, καθώς οι κορυφαίοι επεξεργαστές της διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στον αγώνα κυριαρχίας γύρω από την αναδυόμενη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές του κατασκευαστή ημιαγωγών ανέβηκαν 3,5% στα 135,60 δολάρια, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή του στα 3,336 τρισεκατομμύρια δολάρια, λίγες μέρες μετά το… προσπέρασμα της Apple και να γίνει η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία.

Ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia αναλύει τα «μαθηματικά του CEO»

Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ήταν 3,325 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι μετοχές της υποχώρησαν 0,2%. Η μετοχή της Apple υποχώρησε 1,3%, ανεβάζοντας την αξία της στα 3,278 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της Nvidia έχει αυξηθεί περίπου 173% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με άνοδο περίπου 19% στις μετοχές της Microsoft, με τη ζήτηση για τους κορυφαίους επεξεργαστές της να ξεπερνά την προσφορά. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Microsoft, Meta Platforms και Alphabet (Google), ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν τις AI ικανότητές τους και να κυριαρχήσουν στην αναδυόμενη τεχνολογία.

Τα κέρδη της Τρίτης ανέβασαν τη μετοχή της Nvidia σε ιστορικό υψηλό και πρόσθεσε πάνω από 103 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της.

Η Nvidia κατέχει περισσότερο από το 80% του μεριδίου αγοράς για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που την καθιστά σημαντικό παίκτη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Από την πρόβλεψή της για έκρηξη πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία έχει ξεπεράσει σταθερά τις υψηλές προσδοκίες της Wall Street για έσοδα και κέρδη, με τη ζήτηση για τους επεξεργαστές γραφικών της να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά καθώς οι εταιρείες βιάζονται να ενσωματώσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Τα στελέχη της Nvidia δήλωσαν τον Μάιο ότι η ζήτηση για τα τσιπ Blackwell AI θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσφορά «καλά το επόμενο έτος». Αυξάνοντας την απήχηση για τη μετοχή της υψηλής αξίας μεταξύ των μεμονωμένων επενδυτών, η Nvidia χώρισε πρόσφατα τη μετοχή της 10 προς ένα, με ισχύ από τις 7 Ιουνίου.

Η αγοραία αξία της εταιρείας επεκτάθηκε από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις εννέα μήνες τον Φεβρουάριο, ενώ χρειάστηκε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες για να φτάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο.

Οι απότομες αυξήσεις στις προσδοκίες των αναλυτών για τα μελλοντικά κέρδη της Nvidia έχουν ξεπεράσει τα θεαματικά κέρδη μετοχών της, με αποτέλεσμα την πτώση της αποτίμησης των κερδών της μετοχής.

Η Nvidia διαπραγματεύεται με 44 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, από 84 φορές τα αναμενόμενα κέρδη πριν από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce