Κινήσεις γύρω από το αμετάβλητο για τον Γενικό Δείκτη. ΜΟΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπεραπέδωσαν, συνεχίζονται τα πονταρίσματα στις ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ λόγω του πολυαναμενόμενου deal με το αραβικό fund Masdar. Η ΜΠΕΛΑ παραμένει πτωτική χωρίς εμφανή λόγο.

Αιματηρές μάχες στην ΙΝΤΕΡΚΟ. Μετά την επιστροφή κεφαλαίου των 1,98€ τον Απρίλιο, η εταιρεία θα δώσει κολοσσιαία διανομή 2,21€ από προηγούμενες χρήσεις, μια απόδοση που αγγίζει το 45% επί της τρέχουσας τιμής (!). Το χαρτί σήκωσε ατελείωτο τζίρο σχεδόν 20 φορές τον μεσοσταθμικό του στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που αποτυπώνει και τις κινήσεις των ενδιαφερομένων.

Κι όμως, ενώ θα περίμενε κανείς η μετοχή να τρέχει ανοδικά για να καλύψει έστω και μέρος τέτοιας υπεραπόδοσης, φαίνεται ότι υπήρξε σοβαρός πωλητής στα επίπεδα αυτά, που ίσως κάτι ξέρει. Βλέπετε, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η νέα σχέση ανταλλαγής με την ΜΠΡΙΚ, που αναμένεται βάσει των αποτελεσμάτων 6μήνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγχώνευσης.

Και το εύλογο ερώτημα είναι αφου η σχέση ανταλλαγής επιβαρύνει (βάσει των πωλήσεων στο ταμπλό) την ΙΝΤΕΡΚΟ στα τρέχοντα επίπεδα, συμπεριλ. της διανομής, τελικά αυτή η σχέση δεν θα ευνοήσει την ΜΠΡΙΚ; «Επενδυτικό» ενδιαφέρον είδαμε και στην ΑΣΚΟ, με αφορμή διάφορα «δημοσιεύματα» και την επικείμενη (;) διανομή μερίσματος 0,137€.

Η εταιρεία είναι μεν καλή, υγιής σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, αλλά μικρής κεφαλαιοποίησης (περ. 36 εκατ. ευρώ) και μέτριας εμπορευσιμότητας. Αυτό όμως το γνωρίζει η αγορά πολλά χρόνια τώρα, κι όμως στο ταμπλό δεν πολυκινείται ούτε στο «πάνω», ούτε στο «κάτω» της. Ίσως κάποιοι να θέλουν να την (ξανα)διαφημίσουν.

Και μιας και μιλάμε για σχέση χαμηλής τιμής μετοχής και χρηματοοικονομικής εικόνας, έχουμε κι άλλες περιπτώσεις «αδικίας», όπως ΟΛΘ, ΕΛΛ, ΕΛΧΑ, ΕΥΑΘ κ.α. Μάλλον το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο με τα δεδομένα του χθες, αλλά και με τις προσδοκίες για το αύριο.

Ειδικότερα για τον ΟΛΘ η μετοχή βρίσκεται στη «φθηνή» μακροπρόθεσμη περιοχή της, καθώς το επίπεδο των 19,80-20 ευρώ προσιδιάζει τα βαθιά χαμηλά εν μέσω πανδημίας (στιγμιαίο χαμηλό περιόδου 19 ευρώ). Η μετοχή είχε κινηθεί μέχρι και τα 29 στα μέσα του 2021, κι έκτοτε κινείται πτωτικά. Αλλά τα χρηματοοικονομικά του Ομίλου είναι απίστευτα.

Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών για το 2023 ανήλθε στα 85,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το 2022, με τα κέρδη μετά φόρων στα 20 εκατ. ευρώ, άρα χοντρικά το 1/4 των πωλήσεων.

Από τα καθαρά κέρδη, τώρα, τα 13 εκατ. ευρώ (το 65%) εδόθησαν ως μέρισμα στους μετόχους, ήτοι 1,3 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε 5,7% επί της τιμής στο ταμπλό μια ημέρα πριν την αποκοπή. Τα μερίσματα την τελευταία δεκαετία ήταν 0,6 (για τη χρήση 2013), 1,95, 0,58, 0,49, 0,45, 0,57, 1,17, 1,42, 1,5, 1,45, 1,3 ευρώ.

Εντυπωσιακότερη όλων είναι η ρευστότητα του Ομίλου, με τεράστια διαφορά τόσο σε σχέση με τις περισσότερες εισηγμένες στη Λεωφόρο Αθηνών όσο και παγκοσμίως. Τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν το …87% του κυκλοφορούντος ενεργητικού του και το 1/3 του συνολικού ενεργητικού (!). Σημειώνεται επίσης ότι τα 95 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (μιλάμε για καθαρό ταμείο και ισοδύναμα, και όχι λοιπές απαιτήσεις, αποθέματα ή προκαταβολές) συνιστούν λίγο κάτω από τη …μισή κεφαλαιοποίηση του Ομίλου στο ταμπλό.

Τέλος, ακόμα κι αν κάποιος θελήσει να «καθαρίσει» σωρρευτικά τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου (μισθώσεις, υποχρεώσεις σε εργαζομένους και προμηθευτές, φόροι πληρωτέοι κ.α.), μπορεί να το κάνει με το υπάρχον ταμείο. Το καλύτερο; ο Όμιλος είναι αδάνειστος, και το ταμείο του είναι όσο και ο ετήσιος κύκλος εργασιών του. Μετοχή για.. παντρειά.  

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής