Γεμάτη και σήμερα η ειδησεογραφία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρωταγωνιστές αφενός τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αφετέρου τα διυλιστήρια. Υποαποδώσαμε σε σχέση με τις ευρωαγορές.

Την παράσταση έκλεψε, δικαιολογημένα, η Τέρνα Ενεργειακή και κατ’ επέκταση και η μητρική της. Αν και το deal ήταν αναμενόμενο, και οι όροι λίγο-πολύ προεξοφλημένοι, δεν αναιρείται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός (το μεγαλύτερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο), με προεκτάσεις τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μεσοπρόθεσμες.

Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να μαντέψουμε τη ρευστότητα που αποκτούν πολλά χαρτοφυλάκια που είχαν εγκλωβιστεί μήνες, περιμένοντας την ανακοίνωση. Και τηρουμένων των αναλογιών, η συγκυρία ευνοεί επανατοποθετήσεις σε τίτλους του 25άρη, καθόσον οι αποτιμήσεις έχουν διορθώσει σημαντικά από τις κορυφές στις αρχές του Μαϊου.

Μεσομακροπρόθεσμα, έχουμε δύο τουλάχιστον αφηγήματα. Το ένα έχει να κάνει με την ισχύ που αποκτά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τόση ρευστότητα (880 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών που κατείχε η μητρική ΓΕΚ στη θυγατρική Τενέργα, ήτοι το 36,6% της), σε κλάδους που είναι κατ’ εξοχήν εντάσεως κεφαλαίου. Το άλλο σχετίζεται με την έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος των ξένων (η Masdar δεν είναι τυχαίο fund) για την ελληνική πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται δε, εξ αφορμής των παραπάνω, η προ ετών εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τους Αυστραλούς της Maquarie έναντι υψηλότατου τιμήματος και σε ιδιαίτερα υψηλή αποτίμηση, που έδωσε και στη ΔΕΗ ανάσα ζωής (παράλληλα με την επική ΑΜΚ της).

Στο ταμπλό, οι δύο μετοχές δεν τα πήγαν άσχημα, αλλά θεωρητικά έχουν ακόμα περιθώρια ανόδου. Η μεν ΤΕΝΕΡΓ θα πρέπει να κλειδώσει (αργά ή γρήγορα) στα 20+, έχοντας υπόψη και το μερισματάκι που αναμένεται στις 8/7 (0,38€). Η δε ΓΕΚΤΕΡΝΑ δύσκολα θα ..αποφύγει τα νέα ιστορικά υψηλά, όντας έτσι κι αλλιώς πολύ ισχυρή στο ταμπλό όλο αυτό το διάστημα, με την αγορά να έχει εν μέρει ενσωματώσει τα υπερκέρδη της από το deal. Κι όλα αυτά, υπό την αίρεση της επέκτασης των επενδυτικών φόβων στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να “κάψει” την εξέλιξη της εν λόγω συμφωνίας και να τραβήξει χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών.

Περνώντας στις συμπρωταγωνίστριες ΜΟΗ-ΕΛΠΕ, τελικά ήρθε το χαστούκι που παραλίγο (;) να απέφευγαν. Μιλάμε για την επιβολή προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 33% με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πέραν από την ούτως ή άλλως οικονομική επιβάρυνση, η συγκυρία οδηγεί σε μεγάλα ποσά, για τον εξής λόγο: το “υπερκέρδος” πάνω στο οποίο υπολογίζεται η συνεισφορά αφορά στη διαφορά μεταξύ των κερδών 2023 και των κερδών 2018-21, μεσοσταθμικά. Όσο μικρότερο το δεύτερο σκέλος, τόσο μεγαλύτερη η διαφορά, άρα και η συνεισφορά. Το δεύτερο σκέλος, όμως, έχει μέσα χρήσεις που είτε είχαν μικρά κέρδη λόγω συνθηκών (λ.χ. τιμή πετρελαίου, χαμηλή ζήτηση), είτε ακόμα και ζημίες (βλ. 2020, λόγω πανδημίας).

Βεβαίως, η αγορά είχε προεξοφλήσει και εδώ την αρνητική είδηση, καθώς οι δύο μετοχές (και ειδικά η ΜΟΗ) είχαν πτωτική συμπεριφορά, έχοντας δώσει και έξοδο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Φυσικά συνέχισαν πτωτικά και μετά την είδηση, μόνιμα σε αρνητικό έδαφος. Κι όμως, η γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει, και είναι μέτρια θετική, αναμένονται και υπόλοιπα μερισμάτων, 1,4€ (5,6%) για την πρώτη στις 26/6 και 0,6€ (7,4%) για τη δεύτερη στις 10/7.

Στις ΑΕΕΑΠ, με επίκεντρο το ζεύγος ΙΝΤΕΡΚΟ-ΜΠΡΙΚ (αναμένεται ακόμα η σχέση ανταλλαγής) συνεχίζονται οι τοποθετήσεις. Επίσης, Η ΠΡΟΝΤΕΑ σήκωσε υψηλό όγκο πολλαπλάσιο του μέσου όρου και η ΙΝΤΕΡΚΟ έχει γράψει στις τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από 50 φορές τον δικό της. Μην ξεχνάμε ότι το μέρισμα που αναμένεται εδώ αποδίδει σχεδόν 50% της τιμής στο ταμπλό. Ο ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ και η ΛΑΜΨΑ επιμένουν σε ζώνη ιστορικών και υπερπολυετών υψηλών, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η DIMAND έχει απογοητεύσει σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής