Τα έκτακτα μέτρα είναι γενικά για έκτακτες καταστάσεις. Τόσο τα μέτρα Αδώνιδος Γεωργιάδη (καλάθι νοικοκυριού) όσο και τα μέτρα Κώστα Σκρέκα (περιορισμός προσφορών κ.λπ.) απευθύνονταν σε μια περίοδο ακραίας επιτάχυνσης του πληθωρισμού, με ρυθμό στην περίπτωση των τροφίμων άνω του 10%. Ως εκ τούτου οι καιροί ζητούσαν άμεσες λύσεις, ακόμα και αν αυτές περιλάμβαναν κάποιες ακραίου κρατικού παρεμβατισμού, με επιπτώσεις τη δημιουργία πολλών στρεβλώσεων στο σύνολο της αγοράς. Αυτά τα μέτρα εφαρμόσθηκαν και σε έναν σημαντικό βαθμό απέδωσαν. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ανάγκη υπήρχε πριν από δύο χρόνια, υπήρχε και στις αρχές αυτής της χρονιάς. Αλλά το φαινόμενο πλέον έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, εδώ και σημαντικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 2,4% σε μέσα επίπεδα. Ο πληθωρισμός των σουπερμάρκετ, δηλαδή οι τιμές πώλησης των προϊόντων σε αυτά, είναι αρνητικός της τάξεως του -1,25% σύμφωνα με την ανάλυση επίσης για τον μήνα Μάιο, του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Αρα αυτό που επισήμανε ο Πρωθυπουργός ότι θέλει να δει μείωση των τιμών στο ράφι συμβαίνει ήδη. Τουλάχιστον εκεί όπου γίνονται οι μεγάλες πωλήσεις, στα 4.000 υποκαταστήματα των 20 μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ που υπάρχουν στη χώρα. Πού δεν συμβαίνει; Στα υπόλοιπα 20.000 μικρά ή μεσαία καταστήματα πώλησης τροφίμων που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε γειτονιά σε όλη τη χώρα. Σε αυτά δεν υπάρχει όμως σε εφαρμογή και κανένα μέτρο από αυτά που η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος του έτους.
Ούτε καλάθι του νοικοκυριού, ούτε περιορισμός στις προσφορές, ούτε τίποτα άλλο. Σε αυτά τα σημεία πώλησης το καπέλο στις τιμές θεωρείται λογικό.
Τώρα να νομίζει κάποιος ότι το σημερινό «καλάθι του νοικοκυριού» στα μεγάλα καταστήματα συμβάλλει στη μείωση των τιμών ή το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έχει σήμερα κάποιο νόημα, είναι μακριά νυχτωμένος. Τα μέτρα αυτά απέδωσαν ό,τι ήταν να αποδώσουν. Πλέον προκαλούν μόνο προβλήματα και η κατάργησή τους με την πρώτη ευκαιρία είναι η επόμενη λογική κίνηση.
Επίσης δεν είναι αντιληπτό ποιος είναι ο σκοπός του νέου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, λέγοντας ότι θα ζητήσει από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να βάλουν πλάτη για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αν προηγουμένως μιλούσε με τους ανθρώπους της αγοράς θα του έλεγαν ότι όλοι από το δικό τους «μετερίζι» έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και στον αρνητικό πλέον πληθωρισμό σε κάποια προϊόντα. Η σωστή φράση θα ήταν ότι θα τους ζητήσει «να βάλουν και άλλη πλάτη», αλλά με ποιον τρόπο θα του απαντούσαν όταν ένα μέρος της αγοράς παραμένει κρατικά ελεγχόμενο για μεγάλο διάστημα;
Για να εξηγούμαστε, με το θέμα της ακρίβειας, δηλαδή τη συσσωρευμένη αύξηση των τιμών επί σχεδόν μία τριετία, δεν ξεμπερδέψαμε. Αλλά από την άλλη, πιστεύει κανείς ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν; Να έχουμε δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό για μακρύ διάστημα; Δύσκολο έως αδύνατο και συνήθως όταν γίνεται, συνοδεύεται από ύφεση, που κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να ζήσει. Αυτό που μπορεί να γίνει, δεδομένης και της συγκράτησης της κατανάλωσης, με την απόσυρση κάθε λογής έξτρα επιδόματος, είναι η σωστή και βάσει της πραγματικής ζήτησης τιμολόγηση των προϊόντων στην αγορά. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ξαναγίνει η αγορά όχι ασύδοτη όπως ήταν, αλλά ελεύθερη.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης