Κάτι μεγάλο ετοιμάζει ο Μάριο Ντράγκι. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται θα παρουσιάσει ένα όραμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια παγκόσμια οικονομία που γίνεται όλο και πιο «σκληρή», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Όπως σημειώνει, επικαλούμενο άτομο με γνώση των περιεχομένων της έκθεσης Ντράγκι, ο Ιταλός θα ζητήσει ολοκληρωμένα εργαλεία πολιτικής για την επιτάχυνση της καινοτομίας.

Citigroup: «Οι θέσεις κλειδιά στην ΕΕ έχουν κλείσει»

«Άλλες περιοχές δεν παίζουν πλέον με τους κανόνες και σχεδιάζουν ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του πρόσφατα.

Η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει μια δική της βιομηχανική πολιτική, υποστήριξε, η οποία θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες επιδοτήσεις και περισσότερους δασμούς, περισσότερες συγχωνεύσεις σε ορισμένους τομείς για να προκύψουν μεγαλύτερες, πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρήσεις και καλύτερο συντονισμό των πολιτικών μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν το μπλοκ.

Η έκθεση Ντράγκι

Ο «Σούπερ Μάριο», ο οποίος πιστώνεται με τη διάσωση του ευρώ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια με τη συμβολή του στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ιταλίας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά την πανδημία, είναι μια προσωπικότητα που χαίρει ασυνήθιστα μεγάλου σεβασμού στην Ευρώπη και ένας σπάνιος ηγέτης που έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να υπερβεί την πολιτική των παρατάξεων καθώς δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, επισημαίνει το Politico.

Ο λόγος: τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από γραφειοκρατικά, πολιτικά και οικονομικά εμπόδια για να πραγματοποιηθούν. Χωρίς ένα σπρώξιμο από κάποιον σαν τον Ντράγκι, οποιεσδήποτε εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν πριν καν ξεκινήσουν.

«Θα πρέπει να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη δύναμη των επιχειρημάτων», δήλωσε ο Σάντερ Τορντουάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και στο παρελθόν εργάστηκε στην ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντράγκι ως επικεφαλής της. «Νομίζω ότι αυτός είναι κατά βάση ο λόγος για τον οποίο του ζητήθηκε (σ.σ. η συγγραφή της έκθεσης).

Το άτομο με γνώση της έκθεσης που επικαλείται το Politico, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις αδυναμίες της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μια εμπορική πολιτική που θα μειώνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για το μπλοκ και την ανάπτυξη μιας αμυντικής βιομηχανίας, μεταξύ άλλων.

Εάν η προσπάθεια του Ντράγκι είναι επιτυχής, τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις διατλαντικές σχέσεις σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν πιο ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, να προσελκύσουν επενδύσεις και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας Κίνα, με το Πεκίνο να αυξάνει τις επιδοτήσεις για κάθε είδους αγαθό (ίσως ως απάντηση στην υψηλή ανεργία των νέων) και να κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με την παραγωγή που προκύπτει. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στο G7 να αντιμετωπίσουν από κοινού την Κίνα για την πλεονάζουσα αυτή παραγωγική ικανότητα.

Τι περιμένουν οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο Politico ότι οι προτάσεις του Ντράγκι θα μπορούσαν να έχει σημαντικά οφέλη για τους Αμερικανούς.

Παρουσίασαν την ώθηση της ΕΕ να ενισχύσει την ευρωπαϊκή παραγωγικότητα και να επενδύσει περισσότερο στην πράσινη τεχνολογία ως θετικά τόσο για τις ΗΠΑ όσο και τον πλανήτη. Για παράδειγμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού που κατασκευάζονται από συμμαχικές χώρες θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμες, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει τόσο την αξιοπιστία όσο και την ασφάλεια.

«Κάθε κράτος αξίζει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μια καθαρή ενεργειακή οικονομία που θα προστατεύει τους πολίτες του και θα υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”, δήλωσε ο Τζον Ποντέστα, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του την ίδια ημέρα με τον Ντράγκι.

Και οι ΗΠΑ έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλη απειλή για την οικονομική τους θέση, σημειώνει το Politico. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δική του φορολογική πολιτική και τις δικές του πολιτικές δαπανών, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να γίνουν συντονισμένες φορολογικές πιστώσεις και επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας, όπως αυτές που επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Η ΕΕ δεν έχει επίσης την ίδια δυνατότητα με τις ΗΠΑ να δανείζεται από κοινού χρήματα.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν χρήσιμο για τις ΗΠΑ να σκεφτούν προληπτικά για το πώς να συντονιστούν με την ΕΕ με τρόπο που να ενισχύει τους δικούς της εγχώριους στόχους, προσθέτει το Politico. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την επιδίωξη ενός εγχειριδίου κανόνων που θα διέπει τον τρόπο χρήσης των επιδοτήσεων. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβαθμίσει τις εμπορικές πολιτικές ώστε να λειτουργούν πιο ομαλά με τις ευρωπαϊκές και να έχει κατά νου τις δευτερογενείς επιπτώσεις για τις μικρότερες, φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή