Σε μια πρόσφατη ομιλία προς τους επενδυτές, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP,  Λόρδος John Browne τους προέτρεψε να εξετάσουν τον μύθο του Αισώπου για τον αναβάτη που σταματά να ταΐζει το άλογό του σε καιρό ειρήνης, κι όταν ήρθε ο πόλεμος αυτό ήταν αδύναμο και δεν μπορούσε να βγει στη… μάχη.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των Financial Times, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο στρατιώτης αντιπροσώπευε τις εταιρείες που αποσύρονται από τη δράση για το κλίμα, δημιουργώντας περισσότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς διαφαίνονται ολοένα και μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Η ιστορία είναι μια καλή υπενθύμιση ότι αν θέλουμε κάτι να μας εξυπηρετεί περισσότερο, πρέπει να το φροντίζουμε συνεχώς», είπε. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι κάναμε κακή δουλειά στο να συμβιβάσουμε τις εταιρικές ενέργειες με τα συμφέροντα της κοινωνίας και του πλανήτη με ισορροπημένο τρόπο. Ωστόσο, η επείγουσα ανάγκη να γίνει αυτό είναι αμείωτη».

Κλιματική αλλαγή: Χωρίς στόχο για μηδενικές εκπομπές, πάνω από τις μισές ιδιωτικές εταιρείες

Οι δηλώσεις του Μπράουν, του προέδρου του ταμείου General Atlantic BeyondNetZero, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής της ισχυρής κλιματικής πολιτικής, αντικατοπτρίζουν μια απογοητευτική πραγματικότητα. Φέτος, οι εταιρικοί ηγέτες σε μια σειρά τομέων έχουν αναγνωρίσει ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που έχουν τεθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν από αρκετά χρόνια.

Θολώνει το πράσινο όραμα

Όπως επισημαίνουν οι FT μεγάλες εταιρείες, όπως η Unilever, η Bank of America και η Shell, κατά το παρελθόν έτος απέρριψαν ή έχασαν τους στόχους να μειώσουν τις εκπομπές ή να συρρικνώσουν τους δεσμούς με τους πιο ρυπογόνους τομείς. Άλλοι απλώς έχουν παρακάμψει την υπόσχεσή τους να βελτιωθούν.

Οι περισσότεροι δικαιολόγησαν την αποτυχία να συνεχίσουν την προσπάθεια με ένα κοινό παράπονο: πολιτικοί και ρυθμιστικοί παράγοντες εκτός ελέγχου των εταιρειών επιβραδύνουν την πρόοδο. Αυτά περιλαμβάνουν αποτυχία καθορισμού προτύπων και σαφών κανονισμών, ανεπαρκή κρατική υποστήριξη και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Αλλά δεν είναι μόνο οι εταιρείες που δυσκολεύονται να πετύχουν στόχους για το κλίμα – και ορισμένες κυβερνήσεις το κάνουν επίσης. Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας απέρριψε τον στόχο της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα για το 2030 τον Απρίλιο, λέγοντας ότι ήταν «απρόσιτος» μετά τις καθυστερήσεις στο προσχέδιο του σχεδίου της για την κλιματική αλλαγή. Ο σύμβουλος της Γερμανίας για το κλίμα δήλωσε στις 3 Ιουνίου ότι πιστεύει ότι ο στόχος της χώρας για το 2030 ήταν πιθανότατα απρόσιτος.

Χαμηλώνει ο πήχης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χαμένοι στόχοι έχουν σημασία γιατί οι φιλοδοξίες ήταν ως επί το πλείστον σχετικά χαμηλές για την αρχή. Όπως αναφέρουν σε κοινή μελέτη τους οι μη κερδοσκοπικοί όμιλοι NewClimate Institute και Carbon Market Watch, ο μέσος στόχος 51 μεγάλων εταιρειών ήταν να μειώσουν τις εκπομπές μόλις 30 % έως το 2030.

Αυτό συγκρίνεται με την ανάγκη μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών κατά 43% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η αδιάκοπη άνοδος των εκπομπών και των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών έκτοτε, τροφοδοτώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει κάνει το θέμα ακόμη πιο πιεστικό.

Ουτοπικοί στόχοι

Πολλές εταιρείες θέτουν τους στόχους τους χωρίς να συνειδητοποιούν πόση δουλειά χρειάζεται για να τους επιτύχουν, λέει η Rachel Whittaker, επικεφαλής έρευνας βιώσιμων επενδύσεων στην Ολλανδική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Robeco, παρομοιάζοντάς το με την καλή αίσθηση της αγοράς ενός κουταβιού τα Χριστούγεννα.

«Όλοι παρασύρθηκαν από ένα κύμα ενθουσιασμού», λέει. «Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολη».

Δεν υπήρχε έλλειψη υψηλών εταιρικών στόχων για το κλίμα στον απόηχο της συμφωνίας του Παρισιού. Οι ανακοινώσεις κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των κλιματικών διαπραγματεύσεων COP26 στη Γλασκώβη.

Περισσότερες από 10.000 εταιρείες παγκοσμίως δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές υπό την αιγίδα μιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών, το Race to Zero.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες από αυτές τις εταιρείες , συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, της Unilever και της βραζιλιάνικης συσκευαστή κρέατος JBS, αφαιρέθηκαν από μια διαδικασία επικύρωσης από έναν παγκόσμιο ρυθμιστή προτύπων για εταιρικούς στόχους για το κλίμα, την Επιστημονική Πρωτοβουλία Στόχων. Δεν κατάφεραν να θέσουν επαρκώς ουσιαστικούς στόχους, διαπίστωσε η εταιρεία, όπως είχαν υποσχεθεί ότι θα έκαναν αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Η Unilever, της οποίας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Paul Polman ήταν ένας από τους πρώτους εταιρικούς ηγέτες που υποστήριξαν ότι οι πολυεθνικές μπορούν να παίξουν ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τοποθετεί τη βιωσιμότητα σε περίοπτη θέση στις επικοινωνίες των επενδυτών της.

Η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιώκει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλη την αλυσίδα αξίας της έως το 2039. Ωστόσο, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τους εμβληματικούς στόχους της για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όμιλος «απλώς δεν ήταν έτοιμος», δήλωσε ο πρόσφατα διορισμένος διευθύνων σύμβουλος Hein Schumacher.

Νομικές απειλές

Οι φόβοι για νομικές απειλές από ρυθμιστικές αρχές ή ομάδες καταναλωτών μπορεί επίσης να οδηγούν στην αλλαγή του τόνου. Λίγους μήνες πριν από την πράσινη επαναφορά της Unilever, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια έρευνα για το εάν οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί της σχετικά με τα προϊόντα καθαρισμού και τα προϊόντα περιποίησης της ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα.

Σε ορισμένους κλάδους, η τεχνολογία αναφέρεται ως εμπόδιο στη δράση. Ο Barend van Bergen, επικεφαλής βιωσιμότητας στη Roche, λέει ότι η θέρμανση των κτιρίων και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγής με καθαρό τρόπο παραμένει μια «πρόκληση» για τον ελβετικό όμιλο υγειονομικής περίθαλψης. Οι μηχανικοί και οι προμηθευτές του διερευνούν τις δυνατότητες της βιομάζας, του βιοαερίου και άλλων καυσίμων.

Γεωπολιτικοί και εμπορικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο για ορισμένες πολυεθνικές ομάδες. Η αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που σχεδιάζουν να απομακρυνθούν από την παραγωγή κινητήρων εσωτερικής καύσης έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιβράδυνση των προσπαθειών τους.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης Volkswagen δεν αναφέρεται πλέον στον προηγούμενο εθελοντικό στόχο της για μείωση των εκπομπών CO₂ από επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα κατά 30% μεταξύ 2015 και 2025.

Τα πράσινα ομόλογα

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα προορίζονταν να επιβάλουν αυστηρότητα στις πράσινες διεκδικήσεις, συνδέοντας το κόστος δανεισμού των εταιρειών με το εάν θα μπορούσαν να επιτύχουν τις υποσχέσεις τους για το κλίμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays, οι παγκόσμιες εκδόσεις αυτού του τύπου ομολόγων μειώθηκαν σε μόλις 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ανώτατο όριο κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο το 2021.

Η φθίνουσα όρεξη για ενσωμάτωση στόχων βιωσιμότητας σε χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα απροθυμίας να συζητηθούν ανοιχτά οι πράσινες υποσχέσεις, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δράση για το κλίμα.

«Γνωρίζουμε ότι η δράση για το κλίμα βασίζεται στον διάλογο», λέει η Lucie Pinson, επικεφαλής της γαλλικής εκστρατείας για την πράσινη χρηματοδότηση Reclaim Finance. «Ο δημόσιος χαρακτήρας των υποσχέσεων είναι σημαντικός».

Για ορισμένους ακτιβιστές για το κλίμα, ένα άλλο σημάδι ότι ορισμένες εταιρείες έχουν παραιτηθεί από την πραγματοποίηση σημαντικών περικοπών στις δικές τους εκπομπές είναι η συνεχής όρεξή τους για πιστώσεις άνθρακα παρά τις πολυάριθμες μελέτες που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν 180 εκατομμύρια πιστώσεις άνθρακα πέρυσι, μόνο μια μικρή μείωση από 185 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, εκτιμά ο πάροχος δεδομένων MSCI Carbon Markets.

Η εθελοντική πρωτοβουλία για την ακεραιότητα των αγορών άνθρακα, η οποία έχει ευρεία εταιρική υποστήριξη, είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να «αντισταθμίσουν» έως και το ήμισυ των έμμεσων εκπομπών τους. Η έκθεση του Ινστιτούτου NewClimate διαπίστωσε ότι αυτό θα επέτρεπε στις περισσότερες εταιρείες να πετύχουν τους στόχους τους χωρίς στην πραγματικότητα να κάνουν περικοπές στη δική τους αλυσίδα εφοδιασμού και στις εκπομπές που σχετίζονται με τους πελάτες.

Οικονομικές αποδόσεις

Νέα στοιχεία από την Energy & Climate Intelligence Unit, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Λονδίνο, δείχνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ετήσιων εσόδων (31 τρισεκατομμύρια δολάρια) στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι πλέον ευθυγραμμισμένα με το καθαρό μηδέν.

Ωστόσο, οι μεγάλοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για τις οικονομικές αποδόσεις πιέζουν όλο και περισσότερο για αποδείξεις δράσης και όχι φιλοδοξίες.

Για αρκετά χρόνια, ομάδες όπως η Climate Action 100+, που αποτελείται από 700 μεγάλους επενδυτές, πίεσαν τις εταιρείες να θέσουν καθαρούς μηδενικούς στόχους και να σκιαγραφήσουν τους κινδύνους γύρω από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πέρυσι άλλαξε την εστίαση. Αλλά πολλοί επενδυτές λένε επίσης ότι οι εταιρείες έχουν τα χέρια τους δεμένα από ένα ασταθές ρυθμιστικό περιβάλλον.

Ο Chris Hohn, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής hedge fund που βρισκόταν πίσω από μια καμπάνια ορόσημο για να αναγκαστούν οι εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια μετάβασης και να επιτρέψουν στους μετόχους να τα ψηφίσουν, λέει ότι οι αποτυχίες πολιτικής συχνά ευθύνονται για τις εταιρείες που αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News