Με την κρίσιμη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών να πλησιάζει, η προσπάθεια της Φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στην θέση της προέδρου της Κομισιόν φαίνεται να περιπλέκεται. Ο λόγος είναι ότι ένα από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου που αναμένεται μα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της, η Ανανεωτική Ευρώπη (Renew Europe), έχασε πολλές έδρες.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Τσέχου Andrej Babis να αποσύρει επτά ευρωβουλευτές από το Renew Europe δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, καθώς πλέον οι έδρες της ευρωομάδας μειώνονται από τις 102 στις 74. Το κόμμα πλέον ξεπερνά η ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Citigroup: «Οι θέσεις κλειδιά στην ΕΕ έχουν κλείσει»

Επανεκλογή Φον ντερ Λάιεν: Αλλαγή πλεύσης

Η Φον ντερ Λάιεν μέχρι στιγμής βρισκόταν σε συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το Renew, έχοντας αγνοήσει πλήρως, τόσο τους Πράσινους, όσο και το ECR, παρά την δήλωση της ότι ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Ακόμα και σε περίπτωση που οι τέσσερις διεκδικητές των θέσεων ηγεσίας της ΕΕ εγκριθούν από την Σύνοδο Κορυφής, η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο σε μυστική ψηφοφορία που θα οριστεί κατά πάσα πιθανότητα για τις 18 Ιουλίου.

Αθροίζοντας λοιπόν τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και του Renew, το αποτέλεσμα φτάνει τους 398 ευρωβουλευτές. Όμως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα την υποστηρίξουν όλα τα μέλη των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και κάποια ακόμα ομάδα προκειμένου να καλύψει τυχόν απώλειες.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ θεωρήσουν ότι η Φον ντερ Λάιεν δεν θα τα καταφέρει να περάσει το σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου, μπορούν να κερδίσουν χρόνο διορίζοντάς την, αλλά μεταθέτοντας την ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές από τον Ιούλιο στον Σεπτέμβριο – όπως συνέβη το 2009 όταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε επανεκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής.

«Ο ρόλος του ΕΛΚ είναι πραγματικά κομβικός σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Simon Hix, καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. «Όμως, όπως είπαμε, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να συγκροτήσουν μια σταθερή πλειοψηφία.»

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για τη von der Leyen, υποστήριξε ο Hix, λέγοντας ότι η προσφορά στη Meloni ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αντιπροεδρίας για την Ιταλία στην Επιτροπή θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη von der Leyen την υποστήριξη των 24 ευρωβουλευτών της.

Σε περίπτωση όμως που κάνει κάτι τέτοιο οι Σοσιαλιστές την έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υποστήριξή τους δεν θα είναι εγγυημένη, σε περίπτωση που η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν κάνει συμφωνία με την Μελόνι ή με άλλες δυνάμεις στα δεξιά του ΕΛΚ.

Στρέφεται στους Πράσινους για βοήθεια;

Την ώρα που η πλειοψηφία του συνασπισμού των τριών κομμάτων μειώνεται, οι Πράσινοι καθιστούν όλο και πιο σαφές ότι θέλουν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τον συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όποιος θέλει σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να διαπραγματευτεί με εμάς τους Πράσινους. Είμαστε έτοιμοι», έγραψε ο Γερμανός Πράσινος Rasmus Andresen στο X, αφού ο Babiš ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Renew.

Παρόλα τα προβλήματα, οι Πράσινοι διαθέτουν περίπου 50 έδρες, οι οποίες υπάρχει περίπτωση να μην είναι αρκετές για να περάσει το σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου. Άλλωστε με το άνοιγμα στο κόμμα των Πρασίνων, θα της κόστιζε ψήφους από την δική της ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Ακόμα και αν επεκταθεί με τους Πράσινους, υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει τα νούμερα τώρα», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ALDE Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση των κομμάτων του κέντρου θα ανεβάσει επίσης το τίμημα που θα επιδιώξει να αποσπάσει από αυτήν ο Μελόνι.

Τέλος, άτομο με γνώση επί των πολύφερνων διαπραγματεύσεων είπε «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρχει χάος», μετά το ατελές δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου. «Στο τέλος, δεν υπάρχουν άλλα ονόματα στο τραπέζι» κατέληξε.

Πηγή: in.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα