Τα «παραδοτέα» προς τους πολίτες σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας – από τις μετακινήσεις στις πόλεις και την ασφάλεια στις γειτονιές, μέχρι την εικόνα των νοσοκομείων και των σχολείων – ορίζει το Μέγαρο Μαξίμου ως το βασικό μετεκλογικό στοίχημα.
Μέσα από τη διαχείριση της καθημερινής ζωής άλλωστε έρχονταν και προεκλογικά οι ισχυρότερες «προειδοποιήσεις» στην κυβέρνηση, η οποία παλεύει πλέον να δείξει ότι ανεβάζει ρυθμούς απέναντι σε όσα απασχολούν τον κόσμο. Η οδηγία του Μαξίμου προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων είναι να βρίσκονται στο πεδίο, επικοινωνώντας με κατανοητό τρόπο αποφάσεις και σχεδιασμούς.
Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βρίσκεται και ο ίδιος μπροστά – ενδεικτικό ότι έχει επιστρέψει στο μοντέλο των συσκέψεων εργασίας στα υπουργεία, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνα που δεν επηρεάστηκαν από τον ανασχηματισμό. Στόχος του, να σηματοδότησει την επανεκκίνηση για την οποία ο ίδιος μίλησε το βράδυ του δυσάρεστου εκλογικού αιφνιδιασμού.
Πρακτικά ο στόχος είναι, όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές, να καταγραφούν όσο γίνεται περισσότερες μικρές νίκες στις μάχες της καθημερινότητας με καλύτερα αντανακλαστικά και πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, ένας πρώτος χρονικός ορίζοντας για αυτή την κυβερνητική αποστολή είναι οι επόμενες 10 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία του Σεπτεμβρίου – και το κύμα των φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων.
Η προσοχή του Μαξίμου είναι με λίγα λόγια στραμμένη εκεί όπου θεωρείται ότι παίζεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό τοπίο.
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναγνωρίζουν τη σημασία η κυβέρνηση να γειωθεί στην πράξη με τα προβλήματα των πολιτών, παραδεχόμενοι ότι κόστισαν εκλογικά τόσο η συσσώρευση μικρών ή μεγαλύτερων θεμάτων της καθημερινότητας στα οποία δεν υπήρξε η προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα όσο και οι λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί.
Με τα λόγια του Μητσοτάκη «μεταρρύθμιση σημαίνει αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους πιο καχύποπτους για τις προθέσεις μας» και στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνονται τα πεδία εξελίξεων των επόμενων εβδομάδων.
Τα εισοδήματα
Η «επιστροφή στην κοινωνία», με τα λόγια του Μητσοτάκη, του «μερίσματος της ανάπτυξης» είναι ύψιστη προτεραιότητα. Οπως το θέτει πιο απλά κυβερνητικός παράγοντας, στον απόηχο και των μηνυμάτων της ευρωκάλπης, «ο κόσμος δεν θέλει να ακούει αριθμούς και στατιστικές, πρέπει να νιώσει στη δική του ζωή όσα «θετικά» ακούει να του λέμε για τους δείκτες της οικονομίας».
Η ενίσχυση των εισοδημάτων και η μείωση της ανεργίας, με άμεσο στόχο προφανώς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακρίβειας στα ράφια των τροφίμων, είναι ο τομέας που η κυβέρνηση κρατά στην κορυφή της πολιτικής της. Με το σκεπτικό του Πρωθυπουργού, εκεί, στην οικονομία δηλαδή, κρίνεται η αντοχή της κυβέρνησης και οι δεσμοί εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
Το Μαξίμου επανέρχεται στο αφήγημα της σταθερής οικονομικής πολιτικής που στοχεύει σε μείωση φόρων, αύξηση μισθών, ενίσχυση των θέσεων εργασίας και στήριξη των πιο ευάλωτων, προσδοκώντας να καλλιεργήσει εκ νέου στα μάτια των πολιτών εικόνα συνέπειας ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τις πράξεις της.
Εξού και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης ώστε να στηριχθούν τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς – μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
Η δημόσια διοίκηση
Στην ίδια κατεύθυνση των ορατών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα έρχεται σε πρώτο πλάνο η δημόσια διοίκηση. Ετσι κι αλλιώς η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί τη βαρύτητα που δίνει το Μαξίμου στο πιο αποτελεσματικό κράτος. Αυτή είναι, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, μία από τις στοχευμένες κυβερνητικές προτεραιότητες.
Για το Μαξίμου είναι κρίσιμο να νιώθει ο πολίτης πιο κοντά του τον κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται επιτάχυνση διαδικασιών και μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης – από την υγεία μέχρι τη δικαιοσύνη και το πεδίο της πολιτικής προστασίας.
Το Αγροτικό
Τα θέματα των αγροτών – με ξεχωριστό κεφάλαιο τον θεσσαλικό Κάμπο – δεν είχαν μόνο εκλογικό αντίκτυπο, ούτε επηρέασαν μόνο το περιεχόμενο του μετεκλογικού ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι επιπλέον ένας από τους τομείς για τους οποίους ο Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για αγώνα διεκδικήσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι στον πρωτογενή τομέα χρειάζεται άμεση επίλυση προβλημάτων αλλά και κλείσιμο εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο: έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων, αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, εντατικοποίηση ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων κ.ά.
Η δημόσια υγεία
Στον τομέα της Υγείας, ένας εκ των βασικών πυλώνων της καθημερινότητας, μαζί με τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση έχει ανάγκη από χειροπιαστό έργο.
«Εκεί έχουν δρομολογηθεί οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις» έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες μετά τον ανασχηματισμό που δεν πείραξε το αρμόδιο υπουργείο, με τις προτεραιότητες να ορίζονται στα εξής σημεία: βελτίωση της κατάστασης στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, μείωση των αναμονών στα χειρουργεία (με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία), η επόμενη φάση του προσωπικού γιατρού και το μεγάλο στοίχημα του νέου υγειονομικού χάρτη.
Η στέγη
Στο θέμα της στέγης ζητούνται πλέον αποτελεσματικές απαντήσεις, δεδομένου ότι είναι ένα από τα κεφάλαια στα οποία υπήρξαν και προεκλογικά εκτεταμενες αναφορές – δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Υπό σχεδιασμό είναι μεταξύ άλλων οι επιπλέον περιορισμοί στη χρονική διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου AirBnB) όσο και στον αριθμό των ακινήτων, όχι πανελλαδικά, αλλά στις περιοχές όπου καταγράφεται οξύ πρόβλημα προσφοράς κατοικιών.
Ταυτόχρονα περνά και από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός σχεδιασμός της νέας φάσης του προγράµµατος «Σπίτι µου» προκειμένου να ανοίξει η περίμετρος των δικαιούχων – σε ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών, όπως έχει προαναγγείλει ο Μητσοτάκης.
Στο τραπέζι είναι και η διεύρυνση του εισοδηµατικού κριτηρίου, ενόσω τρέχουν βελτιωτικές κινήσεις για το πρόγραµµα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος) αλλά και ο σχεδισμός της κοινωνικής αντιπαροχής με στόχο ένα νέο θεσμικό πλαίσιο έως το τέλος του 2024.
Latest News
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή