Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει αρκετές ελλείψεις στον αγώνα της να γίνει η παγκόσμια τεχνολογική δύναμη, παραδεχόμενος ότι η καινοτομία της είναι «σχετικά αδύναμη» και ότι οι επιστήμονές της είναι υπερφορτωμένοι, σύμφωνα με το BI.
Economist: Το οικονομικό μοντέλο της Κίνας διατηρεί μια επικίνδυνη γοητεία [γράφημα]
Βεβαίως, ο Σι δήλωσε την Τρίτη σε εθνικό συνέδριο στο Πεκίνο ότι οι επιστημονικές βιομηχανίες της Κίνας ήταν συνολικά ισχυρές.
Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης τις κραυγαλέες προκλήσεις και πίεσε τη χώρα να επικεντρωθεί στην τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, είναι πλέον το «κύριο πεδίο μάχης του διεθνούς ανταγωνισμού».
Αδυναμίες στην καινοτομία εμφανίζει η Κίνα
«Αν και η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, οι αρχικές δυνατότητες καινοτομίας της εξακολουθούν να είναι σχετικά αδύναμες», δήλωσε ο Σι.
Ο Σι αναφέρθηκε στην καινοτομία 55 φορές στην ομιλία του την Τρίτη, τονίζοντάς την ενώ συζητούσε την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία και τη νέα ενέργεια.
Και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις της Κίνας είναι πολύ διάσπαρτες σε διάφορες εταιρείες και τομείς για τις προτιμήσεις του Σι. Λέει ότι υποφέρουν από «χαμηλό βαθμό οργάνωσης και συντονισμού» που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Αυτάρκεια
Το κλειδί για την ώθηση του για καινοτομία είναι η ιδέα της Κίνας να γίνει αυτάρκης – ένα κοινό θέμα σε όλες τις ιδεολογίες του – ειδικά καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη Δύση.
«Η επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση και η πάλη μεταξύ των υπερδυνάμεων είναι αλληλένδετες», δήλωσε ο Σι.
Αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ, ο Σι είπε ότι είναι σαφές ότι η Κίνα θα πρέπει να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο «ορισμένες βασικές βασικές τεχνολογίες ελέγχονται από άλλους».
Το σχόλιο έρχεται καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις σε αρκετές κινεζικές εταιρείες τσιπ που συνδέονται με την Huawei και μπλόκαραν την πώληση προηγμένων ημιαγωγών που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλεσε την Κίνα «χώρα ανησυχίας» και πρότεινε νέους κανόνες για τον περιορισμό των διεθνών επενδύσεων στην «επόμενη γενιά στρατιωτικών, πληροφοριών, επιτήρησης ή δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο που θέτουν κινδύνους εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ερευνητές εξακολουθούν να εμπλέκονται στη γραφειοκρατία
Ο Σι είπε επίσης ότι η Κίνα πάσχει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και κορυφαίων ταλέντων στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για «βαριά μη ακαδημαϊκά βάρη» όπως η γραφειοκρατία με τη δημοσίευση εγγράφων, η πολυάσχολη εργασία σε επίσημες εκθέσεις και η αναζήτηση πόρων, είπε.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία