
Παραμένουν τα ερωτηματικά για τη μεταχείριση που είχαν οι επιβάτες από το Καζακστάν που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» από όπου εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά δάσος της Ύδρας.
Οι Αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες στο πλήρωμα του πολυτελούς γιοτ ως ύποπτου για την πρόκληση πυρκαγιάς με πυροτεχνήματα, αλλά επέτρεψαν να φύγουν από τη χώρα και μάλιστα χωρίς να καταθέσουν οι επιβάτες. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, η ΕΛ.ΑΣ, δεν προχώρησε σε κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της θαλαμηγού.
Κάτι που θα μπορούσε να δώσει επιπλέον στοιχεία για τη νύχτα που κάηκαν 300 στρέμματα δάσους καθώς πιθανολογείται πως οι επιβαίνοντες ενδεχομένως θα είχαν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την εκτόξευση βεγγαλικών και την έναρξη της φωτιάς.
Τους άφησαν να φύγουν ανενόχλητοι
Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή ιστοσελίδα «The Maritime Executive», ο αρχιολιγάρχης που νοίκιασε τη θαλαμηγό έχει σχέσεις με άλλοτε ιδιαίτερα σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού τοπίου του Καζακστάν.
«Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες στο πλήρωμα του πολυτελούς γιοτ ως ύποπτου για την πρόκληση πυρκαγιάς με απαγορευμένα πυροτεχνήματα, αλλά επέτρεψαν να φύγουν από τη χώρα οι επιβάτες, μία ομάδα επιφανών ολιγαρχών του Καζακστάν» αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:
«Κατά την επιστροφή του σκάφους στον Πειραιά, 13 μέλη του πληρώματος τέθηκαν υπό κράτηση και κατηγορήθηκαν ως ύποπτοι για εμπρησμό, ενώ το ίδιο το σκάφος κατασχέθηκε. Οι επτά υπήκοοι του Καζακστάν που είχαν ναυλώσει το σκάφος, ωστόσο, διέφυγαν. Δεν ανακρίθηκαν ποτέ από τους ερευνητές και έκτοτε έχουν αναχωρήσει από τη χώρα».
Ποιοι ήταν οι 7
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 7 φέρονται να είχαν δεσμούς με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του επί μακρόν πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ενός φερόμενου ως κλεπτοκράτη, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του εν μέσω ενός κύματος διαδηλώσεων το 2022.
Ειδικότερα, στους επισκέπτες του σκάφους λέγεται ότι περιλαμβάνονταν επτά Καζάκοι και ανάμεσά τους φαίνεται πως ήταν και ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκασίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν. Σύμφωνα με το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), στη λίστα επιβατών περιλαμβάνονταν επίσης η σύζυγός του Αμπουλγκασίν, Έινταν Σουλεϊμένοβα, ο γιος τους και η βοηθός της Σουλεϊμένοβα.
Στους υπόλοιπους περιλαμβάνονται η Umut Shayakhmetova, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του Καζακστάν, ο σύζυγός της Beimbet Shayakhmetov, πρώην στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα, και η κόρη τους.
«Την επομένη της πυρκαγιάς, τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιείται τακτικά από τον Αμπουλγκασίν έφυγε από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πέταξε στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν», αναφέρει το OCCRP.

Δορυφορική εικόνα δείχνει ότι το τζετ M-DADA πέταξε από την Ελλάδα στο Καζακστάν στις 22 Ιουνίου 2024. (Φωτογραφία OCCRP)
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τόσο ο Αμπουλγκασίν όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί το 2019.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα