Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αποφύγουν να μειώσουν τα επιτόκια πολύ σύντομα λόγω του κινδύνου νέας έξαρσης του πληθωρισμού, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο σταθμίζουν πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν η νομισματική πολιτική.

Το όργανο-ομπρέλα για τις κεντρικές τράπεζες με έδρα τη Βασιλεία ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει έτοιμη για «ομαλή προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε και η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική.

Ωστόσο, προέτρεψε τους καθοριστές επιτοκίων να θέσουν έναν «υψηλό πήχη στη χαλάρωση πολιτικής», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης σε τομείς όπως οι τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί κάποιο περιθώριο μείωσης του κόστους δανεισμού στην περίπτωση μιας ξαφνικής ύφεσης.

BIS: Προσοχή στην ξαφνική οργή της αγοράς για το χρέος

Προειδοποίησε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και στην πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων.

«Μια πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αναγκάσει μια δαπανηρή αντιστροφή της πολιτικής – όλο και πιο δαπανηρή γιατί θα υπονομευόταν η αξιοπιστία», ανέφερε η BIS.

Η κριτική από την BIS

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικρίθηκαν ευρέως ότι άργησαν να αντιδράσουν το 2021 και το 2022, όταν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στον απόηχο της πανδημίας και η άνοδος των τιμών της ενέργειας συνέβαλαν στην μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού σε μια γενιά.

Ο γενικός διευθυντής της BIS, Agustín Carstens, επαίνεσε τη «βίαιη αυστηροποίηση» που τελικά ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και προέτρεψε τη στροφή σε ένα «καθεστώς υψηλού πληθωρισμού».

Ωστόσο, η BIS προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους να παραμείνουν σε επιφυλακή για την επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων, ακόμη και όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους. Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τον Σεπτέμβριο.

Συγκρίνοντας έναν κεντρικό τραπεζίτη που καταπολεμά τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια με έναν γιατρό που δίνει αντιβιοτικά σε έναν ασθενή με λοίμωξη, ο Κάρστενς είπε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να κάνετε ολόκληρη τη θεραπεία διαφορετικά ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει».

Ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού ανέφερε μια σειρά από «σημαντικά σημεία πίεσης» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ήπια προσγείωση, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων δημόσιων οικονομικών, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και των «επίμονων πληθωριστικών δυνάμεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή