Για την ενίσχυση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, συμμετέχοντας σε πάνελ του συνεδρίου με τίτλο «Αnnual Economist Government Roundtable» του Economist, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Έχουμε κάνει ήδη πολλά κατά την πρώτη τετραετία της θητείας της κυβέρνησής μας», είπε ο κ. Βορίδης, ενώ τόνισε ότι από τις πρώτες αποστολές της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, ο περιορισμός του πολιτικού κινδύνου και το κτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις.

Μπουρλά στο Economist: Βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην ΕΕ η Ελλάδα

«Αυτά τα έχουμε πετύχει», είπε, για να σημειώσει ότι «πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κανονικοποίηση της εργασίας που χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» και στις ρυθμίσεις για τη μαύρη εργασία αλλά με ένα βαθμό ευελιξίας. Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντικό θέμα από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης το 2019 ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, «το οποίο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά θέλουμε την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του», κατέληξε.

Μιλώντας για τη «σημαντική διαφορά» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά και για τις τραπεζικές προμήθειες, παρατήρησε ότι όλα αυτά «επιβαρύνουν αρκετά τις επιχειρήσεις». Ενώ, αμέσως μετά μίλησε για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό, ήραν κανονιστικούς περιορισμούς που «λειτουργούσαν ως φραγμοί στην είσοδο στην επιχειρηματικότητα».

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στο κόστος ενέργειας αλλά και στην κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για να καταλήξει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα». «Έχουν γίνει πολλά, μένουν να γίνουν και άλλα, οι επενδυτές καταλαβαίνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Βορίδης μίλησε για τη μείωση της γραφειοκρατίας: Χαρακτηριστικά σε κάθε νέο νομοθέτημα υπάρχει σκέλος με κατάργηση προηγούμενων νόμων, όπως σημείωσε.

Τεράστια πρόοδος στην Ελλάδα

Από την πλευρά της, η Deborah Wince-Smith, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τονίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα της και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βίωσαν μεγάλο κύμα παραγωγικότητας χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και, ευκαιρίας δοθείσης, προχώρησε στη γενική παρατήρηση ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί ανάπτυξη, την ώρα που το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στη δευτερολογία της απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση: «Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει υπάρξει τεράστια πρόοδος στην Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό». Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στην ίδρυση μη κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένα hub περιφερειακής εκπαίδευσης. Το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να φέρει ένα κύμα καινοτομίας, σύμφωνα με την ίδια.

Καινοτομία, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Χάνης, CEO του Ομίλου Ηρακλής, μέλος της Holcim, είπε ότι η εταιρεία βασίστηκε στο τρίπτυχο καινοτομία, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ψήφο εμπιστοσύνης της μητρικής εταιρείας που μεταφράζεται σε επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Χάνης οι δράσεις που σχετίζονται με τις «πράσινες επενδύσεις» θα φτάσουν στο ύψος των 600 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, με την εταιρεία να πραγματοποιεί τρεις μεγάλες εξαγορές τα τελευταία χρόνια, να εισέρχεται στην αγορά της ανακύκλωσης και να προγραμματίζεται η εγκατάσταση νέων «πράσινων» μονάδων σκυροδέματος.

Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου Ηρακλής, σε επίπεδο καινοτομία σημαντικότερη επένδυση είναι ο μετασχηματισμός του εργοστασίου στο Αλιβέρι ώστε να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και από το τέλος του 2028 να παράγεται «πράσινο» τσιμέντο. Οι συνολικές επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ.

«Στόχος μας στο τέλος του 2028, 1 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι σήμερα εκπέμπονται κατ’ έτος από το εργοστάσιο του Αλιβερίου, να μηδενιστούν στο τέλος του 2028», υπογράμμισε ο κ. Χάνης και πρόσθεσε: «Να μπορέσουμε να πούμε ότι παράγουμε τον πρώτο τόνο τσιμέντου στη χώρα, ο οποίος είναι απόλυτα πράσινος, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα».

Επενδυτικά κίνητρα και μείωση της γραφειοκρατίας

Ο Θωμάς Τζόκας, CEO της Winmasters, είπε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει φάρος σταθερότητας προάγοντας μεταρρυθμίσεις» ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο κεφάλαιο για τοπικές και διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και στήριξη στις επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας. «Ζήτησε» επενδυτικά κίνητρα, μείωση της γραφειοκρατίας, αναφέρθηκε στο brain re-gain και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Μιλώντας για τον τραπεζικό τομέα και τα επιτόκια παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μικρότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαια. «Άρα οι επιχειρηματίες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε κεφάλαια για επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προτρέψει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις. Σημείωσε επίσης ότι τόσο η Αναπτυξιακή όσο και η Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν, όπως επίσης βοηθάει σε θεωρητικό επίπεδο ο αναπτυξιακός νόμος

«Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αυξηθούν οι επενδύσεις, όπως το ΕΣΠΑ, παρά τις καθυστερήσεις» τόνισε και επισήμανε ότι πρέπει «να πικεντρωθούμε σε δυσλειτουργίες που πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση», αναφερόμενος σε θέματα καθυστερήσεων, διαφάνειας κλπ. Τέλος, για το θέμα σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ο κ. Τζόκας είπε ότι «έτσι θα αλλάξει και το παραγωγικό μοντέλο, όχι μόνο παραγωγή πτυχίων». «Αν θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μοντέλο πρώτα», είπε χαρακτηριστικά.

Αύξηση 25% στις ψηφιακές πληρωμές

Ο Νίκος Παπαδόγλου, αναπληρωτής CEO της Nexi Greece, σημείωσε ότι η Nexi έχει παρουσία σε 25 χώρες σε όλη την Ευρώπη, ενώ ειδικά για την χώρα μας, «συναλλαγές ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ περνούν μέσα από τα συστήματά μας» και «αν ο τουρισμός πάει καλά, πάμε και εμείς.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα» είπε ο κ. Παπαδόγλου τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα σε επίπεδο οικονομικού περιβάλλοντος, ζήτησε σταθερό περιβάλλον στη φορολογία και κίνητρα, ειδικότερα, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. «Σε όλον τον κόσμο θα έχουμε 1,3 δισ. ηλεκτρονικά πορτοφόλια», επεσήμανε. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί αύξηση 25% στις ψηφιακές πληρωμές μέσω κινητού ή έξυπνων ρολογιών, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόγλου. Κανονισμοί-σταθερότητα του ρυθμιστικού πλαισίου (π.χ. φορολογικοί συντελεστές)-εκπαίδευση, ήταν το τρίπτυχο στο οποίο επέμεινε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία