
Οι επενδυτές μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα εάν οι κυβερνήσεις κάνουν απότομες αλλαγές στη δημοσιονομική τους πορεία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη Γαλλία, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του Bloomberg, ο Ιρλανδός αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν είναι ασυνήθιστο για πολιτικούς να εκφράζουν μια σειρά στόχων ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γαλλία: Χαμένη η οικονομία όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές
«Έχουμε μάθει ότι όταν λαμβάνονται εγχώριες αποφάσεις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα», είπε την Παρασκευή στην Αιξ-αν-Προβάνς, πόλη του γαλλικού Νότου. «Η γενική ξεκάθαρη γνώση που έχουμε τα τελευταία χρόνια αφορά τη σημασία της διατήρησης της εμπιστοσύνης της αγοράς και τη σημασία της διατήρησης της εμπιστοσύνης στα μελλοντικά σας σχέδια δαπανών και φορολογίας».
Πρόσθεσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν αυτό».
Οι πρόωρες εκλογές της Γαλλίας έχουν εντείνει την ανησυχία για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει εκδώσει επίπληξη για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ακόμη και πριν το όποιο σενάριο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.
Ενώ το κόμμα της φαίνεται ότι θα υπολείπεται του αποτελέσματος που έφερε την προηγούμενη Κυριακή, με αποτέλεσμα η πίεση στην αγορά ομολόγων να έχει μετριαστεί κάπως, ένα κοινοβούλιο σε κυβερνητικό αδιέξοδο μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες και το χρέος της Γαλλίας – προκαλώντας περαιτέρω τριβές με τις Βρυξέλλες.
Μια τέτοια αναταραχή έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει κάποια στιγμή για να ηρεμήσει τους επενδυτές, αν και αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη λένε ότι οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια.
Ντόναχιου για στάση ΕΚΤ
«Ξέρω ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα είναι πάντα εντός των πλαισίων της, όπως το έχουν αποδείξει ξεκάθαρα», είπε ο Ντόναχιου.
Ερωτηθείς εάν η Λεπέν μπορεί να συγκριθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι η εμπειρία της τελευταίας είναι «διδακτική» από πολλές απόψεις.
«Η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία και πήρε μερικές πολύ, πολύ σημαντικές – και πιστεύω, σωστά – αποφάσεις για λογαριασμό της Ιταλίας, για λογαριασμό της Ευρώπης και έχουμε μια πολύ εποικοδομητική οικονομική σχέση», είπε ο Ντόναχιου.
«Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μου υπενθυμίζεται η αξία του να αφήσουμε τις εκλογές να τελειώσουν και όταν διοριστεί η κυβέρνηση να ακούσουμε τι θα ανακοινώσει και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια καλή σχέση συνεργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια