Στη λεγόμενη 3η Ολομέλεια που θα διεξαχθεί στις 15 με 18 Ιουλίου, η ανώτερη ηγεσία της Κίνας θα έχει την ευκαιρία να καθορίσει τις γενικές γραμμές ενός πλαισίου πολιτικής που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την πορεία της χώρας για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Μην το υπολογίζετε. Υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι οι παρατηρητές της Κίνας στη Δύση έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Η Ολομέλεια του 2013 δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες των Δυτικών. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν απογοητευτική και αυτή η Ολομέλεια δεν ανταποκρίθηκε στη μεγαλύτερη υπόσχεσή της: να δώσει στην αγορά έναν αποφασιστικό ρόλο στην καθοδήγηση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Αντίθετα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τέθηκε επικεφαλής ενός συστήματος που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από το κράτος.
Πολλές ενδείξεις από κινέζους αξιωματούχους ενόψει της συγκέντρωσης του 2024 θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι παραπλανητικές. Υπάρχει ελπίδα για νέες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Κίνας, ιδιαίτερα της κρίσης ακινήτων και των χρεών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή, ο Σι και η ηγετική του ομάδα έχουν επιστήσει την προσοχή στις αποκαλούμενες «νέες παραγωγικές δυνάμεις» και στην επιτακτική ανάγκη να βασιστεί η πρόοδος στις τεχνολογίες αιχμής και την προηγμένη βιομηχανία.
Αλλά αυτές οι σημαντικές προκλήσεις είναι απίθανο να επιλυθούν στην επερχόμενη πολιτική Ολομέλεια. Οπως και πριν, η έμφαση πιθανότατα θα δοθεί στη διακυβέρνηση, όπως η «οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού συστήματος αγοράς υψηλού επιπέδου» και «η εμβάθυνση των περιεκτικών μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού». Αντί να απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις ως συνθήματα, θα πρέπει να τις λαμβάνουμε κατά γράμμα.
Η Κίνα έχει πολλά ζητήματα. Εκτός από την κρίση ακινήτων και τα προβλήματα χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Επειτα υπάρχει η πρόκληση για μια διαρθρωτική εξισορρόπηση της κινεζικής οικονομίας υπό τη δράση των καταναλωτών (να βασιστεί η ανάπτυξη στην κατανάλωση όχι μόνο στις εξαγωγές). Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μεταρρυθμίσεις του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για την υγειονομική περίθαλψη, τη συνταξιοδότηση και το σύστημα καταγραφής των νοικοκυριών.
Η εμπειρία δείχνει ότι η κινεζική ηγεσία τείνει να δίνει υπερβολικές υποσχέσεις. Οι πολιτικές Ολομέλειες της Κίνας αφορούν εδώ και καιρό τη διακυβέρνηση. Για τον Σι η εδραίωση της εξουσίας μέσω μιας επανάστασης στην κινεζική διακυβέρνηση παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα και είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Yale University. Είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia.
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό