
Το οικονομικό επιτελείο της κινεζικής κυβέρνησης παλεύει να βρει λύσεις για την ασθενή εγχώρια ζήτηση, απόρροια του κλίματος δυσπιστίας που πλήττει τους Κινέζους καταναλωτές. Υπό αυτό το πρίσμα, το ότι οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα είναι ένα ακόμη σημάδι ασθενούς εγχώριας ζήτησης.
Οι αποστολές προς το εξωτερικό αυξήθηκαν 8,6% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 7,6% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γενική Διοίκηση Τελωνείων.
Χάλυβας: Μετά την Κίνα στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών και το Μεξικό
Το αποτέλεσμα ξεπέρασε την ανάπτυξη 7,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Ισχυρές εξαγωγές πριν τους δασμούς
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα παραμείνουν ισχυρές για λίγο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές σπεύδουν να προμηθευτούν κινεζικά αγαθά προτού επιβληθούν περισσότερα τιμωρητικά μέτρα για τα κινεζικά προϊόντα από τις δυτικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% τον Ιούνιο. Αυτό σε σύγκριση με την αύξηση 1,8% τον Μάιο και την άνοδο 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα.
Αυτό έφερε το εμπορικό πλεόνασμα του Ιουνίου στα 99,05 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής εταιρείας παροχής δεδομένων Wind που χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 1994.
«Αυτά [τα εμπορικά δεδομένα] αντικατοπτρίζουν την οικονομική κατάσταση στην Κίνα, με ασθενή εγχώρια ζήτηση και ισχυρή παραγωγική ικανότητα να βασίζεται στις εξαγωγές», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Zigoyei Zangk, οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, αυξήθηκαν 4,1% τον Ιούνιο, αντιστρέφοντας την πτώση 1,0% τον Μάιο. Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ, τον Νο. 3 εμπορικό εταίρο της Κίνας, αυξήθηκαν κατά 6,6%, επιταχυνόμενοι από αύξηση 3,62% τον Μάιο.
Μετά την επιβολή δασμών μέχρι και 100% από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε, με τη σειρά της, αυτόν τον μήνα πρόσθετους δασμούς έως και επιπλέον 37,6% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Κινεζικά αντίποινα
Σε μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, η Κίνα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα διερευνήσει τις μελέτες της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων. Το Πεκίνο είπε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι.
Με την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ και την επιδείνωση των εμπορικών συγκρούσεων, «η βιωσιμότητα των ισχυρών εξαγωγών αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της Κίνας το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Ζανγκ της Pinpoint.
Η αύξηση των εξαγωγών προς την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, επιβραδύνθηκε στο 15,0% τον Ιούνιο από 22,5% τον Μάιο.
Εν τω μεταξύ, ο ερευνητικός οίκος Capital Economics δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη των εισαγωγών της Κίνας, επικαλούμενη την πρόσφατη αύξηση στην έκδοση κρατικών ομολόγων, η οποία θα μεταφραστεί σε υψηλότερες δαπάνες για υποδομές, αυξάνοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά εμπορεύματα.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα