Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το μεγαλύτερο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία την εβδομάδα που έρχεται και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να προετοιμάσουν τις αγορές για μια ακόμα μείωση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι.
Αγορές και οικονομολόγοι αναμένουν η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και η προσοχή τους θα είναι στραμμένη στην Κριστίν Λαγκάρντ για αν αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου.
ΕΚΤ: Θα προχωρήσει αργά στις μειώσεις επιτοκίων καθώς οι εκλογές τροφοδοτούν τους κινδύνους
Μέχρι τότε, η ΕΚΤ θα έχει στην διάθεση της δύο ακόμη μηνιαίες μετρήσεις των πληθωρισμού και τις πρόσφατα καταρτισμένες προβλέψεις. Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι προτιμούν να ενεργούν σε τέτοιες τριμηνιαίες περιστάσεις, όταν είναι διαθέσιμες νέες προβλέψεις.
Οι αξιωματούχοι μπορεί επίσης να έχουν μέχρι τότε μια σαφέστερη άποψη για τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Με τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει σε γενικές γραμμές υποχωρήσει στον πιο αργό ρυθμό από το 2021, αυξάνονται οι εικασίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ θα επιδιώξουν επίσης μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Η ανησυχία για την Γαλλία
Τα νέα στοιχεία που θα δει το διοικητικό συμβούλιο πριν από την απόφασή του την Πέμπτη περιλαμβάνουν την ανάγνωση της βιομηχανικής παραγωγής του Μαΐου τη Δευτέρα, η οποία προβλέπεται να παρουσιάσει συρρίκνωση για δεύτερο μήνα, και την τελική μέτρηση του πληθωρισμού για τον Ιούνιο την Τετάρτη.
Εκτός από τις ερωτήσεις σχετικά με την πορεία του κόστους δανεισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί επίσης να ερωτηθεί αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει αυξημένο έλεγχο στις χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της μετά τις πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε ένα κοινοβούλιο χωρίς αποτέλεσμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ» εξηγεί ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg Economics «στις 18 Ιουλίου θα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές για να τελειοποιήσουν τις προσδοκίες τους για το χρόνο της επόμενης μείωσης των επιτοκίων, παρόλο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν τον μήνα. Η Λαγκάρντ είναι πιθανό να αφήσει να εννοηθεί μια άλλη κίνηση τον Σεπτέμβριο, χωρίς να είναι πολύ δεσμευτική”.
Τα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται
ΗΠΑ και Καναδάς
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Economic Club of Washington, στον απόηχο των στοιχείων που δείχνουν μια ευπρόσδεκτη άμβλυνση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν για ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσον οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ είναι αρκετά σίγουροι για τη διαρκή επιβράδυνση της πίεσης των τιμών ώστε να μειώσουν τα επιτόκια.
Η εκδήλωση του Πάουελ ανοίγει μια εβδομάδα εμφανίσεων άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Fed, Αντριάνα Κούγκλερ και Κρίστοφερ Γουόλερ και του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.
Οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν το κυριότερο σημείο του ημερολογίου των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση της αξίας των πωλήσεων τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω μιας κυβερνοεπίθεσης που διατάραξε τις δραστηριότητες των εμπόρων αυτοκινήτων και μιας πτώσης των εισπράξεων των πρατηρίων βενζίνης.
Μια ημέρα μετά τα στοιχεία λιανικής της Τρίτης, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια μέτρια αύξηση στην κατασκευή νέων κατοικιών τον Ιούνιο, καταγράφοντας από τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Επίσης, την Τετάρτη, η Fed θα δημοσιεύσει την έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου, καθώς και την έκθεση Beige Book για τις οικονομικές συνθήκες σε κάθε μία από τις 12 περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας.
Στον Καναδά, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο θα είναι καθοριστικής σημασίας για την καθοδήγηση της απόφασης της Τράπεζας του Καναδά που θα ληφθεί στις 24 Ιουλίου, ιδίως μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάιο. Η κεντρική τράπεζα θα δημοσιεύσει επίσης τις έρευνες καταναλωτών και επιχειρήσεων για το δεύτερο τρίμηνο. Θα ανακοινωθούν επίσης τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις για τον Μάιο και μια έκτακτη εκτίμηση για τον Ιούνιο.
Ασία
Η υγεία της κινεζικής οικονομίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας στην Ασία, καθώς οι αναλυτές, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν προσεκτικά τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη μαζί με μια σειρά μηνιαίων οικονομικών στοιχείων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,1% το τρίμηνο του Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας ωστόσο σε τροχιά επίτευξης του στόχου που έχει θέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη του 2024.
Η μηνιαία παραγωγή των εργοστασίων θα παρουσιάσει δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση από τα ισχυρά επίπεδα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται επίσης να εξασθενήσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Παρά τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Κίνα θα εξετάσει την παροχή περισσότερων κινήτρων για να αναζωογονήσει την οικονομία της, κανένα από τα στοιχεία δεν είναι πιθανό να υποδηλώνει την επείγουσα ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Η δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων συμπίπτει με μια τετραήμερη συνάντηση της ανώτατης ηγεσίας της Κίνας -ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα δύο φορές ανά δεκαετία- που ενδέχεται να επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.
Αλλού στην περιοχή, η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας προβλέπεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα την Τετάρτη, με τη Νέα Ζηλανδία να αποκαλύπτει τους τελευταίους αριθμούς για τον πληθωρισμό και τη Σιγκαπούρη να δημοσιεύει στοιχεία για τις εξαγωγές την ίδια ημέρα.
Η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Ινδία έχουν επίσης εμπορικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η Κουάλα Λουμπούρ θα ανακοινώσει στοιχεία για το ΑΕΠ της στο τέλος της εβδομάδας.
Η αύξηση της απασχόλησης στην Αυστραλία την Πέμπτη αναμένεται να δείξει μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.
Η αύξηση των τιμών σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,7% στα στοιχεία του Ιουνίου που δημοσιεύονται την Παρασκευή, ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συνδυάσει τη μείωση των αγορών ομολόγων με αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα.
Ευρώπη
H Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στην περιοχή, ακολουθώντας την συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε για πέμπτο μήνα τον Ιούνιο, στο 5,6%, που εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχουν θέσει ως στόχο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Την Πέμπτη θα δημοσιευθούν τα τελευταία στοιχεία για τους μισθούς της χώρας, με την τακτική αύξηση των αμοιβών να προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 6% για πρώτη φορά σε 20 μήνες.
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί επίσης η λεγόμενη ομιλία του βασιλιά, την οποία ο πρωθυπουργός Keir Starmer θα χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησής του να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιούνιο, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή, πιθανότατα θα υποχωρήσουν, ενώ άλλα στοιχεία την ίδια ημέρα θα σηματοδοτήσουν την πρώτη ανάγνωση των δημόσιων οικονομικών που θα δει η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Τα στοιχεία της εβδομάδας είναι οι τελευταίες σημαντικές ανακοινώσεις πριν από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την 1η Αυγούστου, όταν οι αξιωματούχοι θα κρίνουν αν θα μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Αφρική
Όσον αφορά την αφρικανική ήπειρο, τα στοιχεία από τη Νιγηρία τη Δευτέρα θα δείξουν πιθανότατα ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διατηρήθηκε κοντά στο 34%, βοηθούμενος από ένα πιο σταθερό νάιρα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι θα μπορούσε να αρχίσει να επιβραδύνεται, αρχής γενομένης από αυτόν τον μήνα.
Αναμένονται οι αποφάσεις από τρεις κεντρικές τράπεζες.
Η Αίγυπτος αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 27,25% την Πέμπτη, ακόμη και με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται σε χαμηλό 17 μηνών. Η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή για αρκετούς ακόμη μήνες, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει περαιτέρω την κρίση του κόστους ζωής της χώρας.
Στη Νότια Αφρική την ίδια ημέρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπεται επίσης να αφήσουν αμετάβλητο το επιτόκιό τους για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό που πρόσφατα διαμορφώθηκε στο 5,2%. Ο διοικητής Lesetja Kganyago έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στο 4,5%.
Στην Αγκόλα την Παρασκευή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο, που σήμερα βρίσκεται στο 19,5%, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών και νομισματικών πιέσεων.
Λατινική Αμερική
Τέσσερις από τις σημαντικότερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής θα ανακοινώσουν οικονομικά στοιχεία που οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η Βραζιλία και το Περού, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έθεσαν πρόσφατα σε παύση τους κύκλους χαλάρωσης, θα ανακοινώσουν τα στοιχεία τους τη Δευτέρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανανέωσε την κριτική του για το υψηλό κόστος δανεισμού που θεωρεί απειλή για τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη του Περού εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια συνέβαλε στην απόφαση των κεντρικών τραπεζιτών να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
Στην Κολομβία, η οποία θα ανακοινώσει τα στοιχείατην Πέμπτη, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου που ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις οδήγησε τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο να ζητήσει ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αψήφησαν στα τέλη Ιουνίου.
Η Αργεντινή θα ακολουθήσει το απόγευμα της Πέμπτης. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής εισήλθε σε ύφεση στις αρχές του τρέχοντος έτους, συρρικνωμένη κατά 2,6% από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, καθώς οι βίαιες περικοπές δαπανών του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ επιβάρυναν την κατανάλωση και τη δραστηριότητα.
Latest News
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
«Οταν βρέχει, βρέχονται όλοι» - Η προειδοποίηση του CFO της Costco για τους δασμούς Τραμπ
Η CFO της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να σημαίνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών
Κίνα: Θα μειώσει επιτόκια και τα υποχρεωτικά αποθεματικά
Η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει την ένταση της νομισματικής και πιστωτικής προσφοράς
Η Ινδία πρωτοπορεί στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας
H Ινδία διαθέτει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών κρυπτογράφησης παγκοσμίως
Τέλος εποχής για τη «βασίλισσα» των draft Bud Light - Από ποια μπίρα έχασε τα σκήπτρα
H Nο1 βαρελίσια μπίρα στις ΗΠΑ είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στην τρίτη θέση και στα καταστήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Η Porsche holding προειδοποιεί για μείωση της συμμετοχής της VW έως και 20 δισ. ευρώ
Η VW ετοιμάζεται να εισέλθει στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο IG Metall τη Δευτέρα
Ζάκερμπεργκ: Πούλησε μετοχές αξία 2,2 δισ. δολαρίων
Ο Ζάκερμπεργκ πούλησε περίπου 4,6 εκατ. μετοχών
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
H Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επηρέασαν την αξιολόγηση της Moody's για το αξιόχρεο της χώρας