Γέννημα θρέμμα της σοβιετικής Ρωσίας, απόφοιτος του ονομαστού Πανεπιστημίου Λεμονόσοφ της Μόσχας, δαιμόνιος επιχειρηματίας, εραστής της υψηλής τέχνης, bon viveur και γυναικοκατακτητής.
Εάν κάπως έτσι περιγράφαμε τον ακριβοθώρητο Βλαντισλάβ Ντορόνιν, πιθανότατα δεν θα πέφταμε έξω. Ο ίδιος δεν συνηθίζει τις δημόσιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ, εξ ου και το προσωνύμιο «ρώσος Τζέριμς Μποντ» που του απέδωσε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, όπως έχει γράψει η Wall Street Journal, ή κατ’ άλλους «φάντασμα».
Ρωσικές ελίτ: Η «μυστικιστική σχέση» Πούτιν με το Κίεβο – Η αλλαγή στάσης των ολιγαρχών
Ο 61 ετών σήμερα ιδρυτής και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας OKO Group, με έδρα το Μαϊάμι, καθώς και ιδιοκτήτης και CEO της Aman Resorts, της αλυσίδας ξενοδοχείων που αγαπούν οι ανά τον κόσμο VIP και εκατομμυριούχοι, γεννήθηκε στο πάλαι ποτέ Λένινγκραντ –για τους νεότερους Αγία Πετρούπολη- το 1962.
Η επαφή του με τον κόσμο της καπιταλιστικής οικονομίας –στην οποία και διέπρεψε- ξεκίνησε στα 23 χρόνια του, όταν έφυγε για την Ελβετία. Εκεί πήρε το MBA του και πήρε τα πρώτα «μαθήματα» για τις επιχειρήσεις με δάσκαλο τον Εβραίο δισεκατομμυριούχο και διάσημο φοροφυγά Μαρκ Ριτς, στην εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων του οποίου ξεκίνησε την καριέρα του. Για τον Μαρκ Ριτς ο δημοσιογράφος Πολ Κλέμπνικοφ έγραψε στη New York Post το 2001 ότι «έγινε μέντορας σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που βγήκαν από το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος και έκαναν δισεκατομμύρια».
Η αρχή
Ο θεμέλιος λίθος της αυτοκρατορίας του Ντορόνιν βρίσκεται στη μετα-σοβιετική Μόσχα. Εκεί ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία ακινήτων Capital Group το 1993, πριν επεκταθεί στο εξωτερικό με τον Όμιλο OKO το 2015.
Μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο, ο ίδιος ο Ντορόνιν ανέφερε στη WSJ ότι η αξία του ομίλου ιδιοκτησίας του, Aman, ο οποίος περιλαμβάνει 36 ξενοδοχεία και 38 έργα υπό κατασκευή, ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως γράφει η εφημερίδα, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους ρώσους επιχειρηματίες που δυσκολεύτηκαν να ενσωματωθούν στον καπιταλισμό, ο Ντορόνιν διέπρεψε.
Ένα από τα πρώτα έργα της Capital Group ήταν η μετατροπή ενός εργοστασίου σε χώρο γραφείων για την IBM.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της εταιρείας στη Μόσχα, ο εκκολαπτόμενος μεγιστάνας των ακινήτων φέρεται να έγινε φίλος με τον Γιούρι Λουζκόφ, τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας και έκανε ιδιαίτερα προσοδοφόρες κατασκευές.
Η σχέση με τη Ναόμι Κάμπελ
Ο Ντορόνιν έγινε πρωτοσέλιδο με τη σχέση του με το supermodel Nαόμι Κάμπελ το 2008.
Το ζευγάρι απαθανατιζόταν συχνά σε λαμπερές εκδηλώσεις και ο Ντορόνιν ήταν παρών όταν το μοντέλο σύντροφός του εμφανίστηκε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ το 2010.
Χώρισαν το 2013 και επτά χρόνια αργότερα, ο Ντορόνιν μήνυσε την Κάμπελ με την κατηγορία ότι στη διάρκεια της σχέσης τους του πήρε χρήματα δανεικά κι αγύριστα και ότι παρακρατούσε προσωπική του περιουσία αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι είχε προηγηθεί ανάλογη μήνυση του μοντέλου στον Ντορόνιν. Πάντως, ακόμη δεν είναι σαφές πώς κατέληξε αυτή η διαμάχη.
Η αγωγή για τον τίτλο «ολιγάρχης»
Μεταξύ 2013 και 2014, ο Ντορόνιν φέρεται να διέκοψε τις σχέσεις του με την Capital Group.
Το αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «ολιγάρχης» από συντάκτη των Aspen Times όταν αγόρασε έκταση στο κοσμοπολίτικο θέρετρο προς 76,2 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Ντορόνιν μάλλον δεν εκτίμησε τον… τίτλο όπως φάνηκε από τη μήνυση που υπέβαλε για συκοφαντική δυσφήμιση.
Στην αγωγή, οι δικηγόροι του τόνισαν τη σουηδική υπηκοότητα που είχε στο μεταξύ αποκτήσει και ότι πλέον δεν είχε σχέση με την Capital Group και καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.
Η αγωγή διευθετήθηκε εξωδικαστικά και σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Ντορόνιν είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων OKO Group με έδρα το Μαϊάμι από το 2015.
Η Aman Resorts
Ο Ντορόνιν ήρθε σε επαφή με την Aman πριν από 35 χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην Ασία.
Ηταν καλεσμένος στο Amanpuri στο Πουκέτ. Το brand βρισκόταν ήδη μεταξύ των A-listers της εποχής. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντέιβιντ Μπάουι είχαν περάσει από εκεί.
Ο Ντορόνιν το λάτρεψε, σχολιάζοντας αργότερα ότι ο ιδρυτής του, Adrian Secha, «ήταν ένα δημιουργικό άτομο, αλλά όχι καλός επιχειρηματίας». Απέκτησε μαζί με συνεταίρους την Aman Group το 2014 έναντι 358 εκατ. δολαρίων.
Ο Τζάστιν Μπίπερ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Κάιλι Τζένερ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους φιλοξενούμενους των resorts της αλυσίας σε όλον τον κόσμο.
Τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Ντορόνιν σύστησε στο ευρύ κοινό την αδελφή επωνυμία, Janu, μια κάπως πιο… προσιτή πρόταση διαμονής με 1.000 ευρώ τη βραδιά. Το πρώτο ξενοδοχείο αυτής της σειράς είναι στο Τόκιο.
Το 2015, συνεργάστηκε με έναν κατασκευαστή από τη Νέα Υόρκη για να αγοράσει χώρο στο Crown Building του Μανχάταν.
To Aman New York στο Crown Building
Μαζί με τον κατασκευαστή Michael Shvo, ο Ντορόνιν πλήρωσε 475 εκατομμύρια δολάρια για ένα τμήμα του κτηρίου Crown στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το The Real Deal.
Το Aman New York εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2022. Το ξενοδοχείο, στην περιοχή του Μανχάταν, διαθέτει ένα σπα και κατάστημα δώρων 25.000 τετραγωνικών ποδιών με τιμές που… δεν θα πρόσβαλαν τους πλούσιους επισκέπτες του.
Οι τιμές στο Aman Hotel μπορούν να φτάσουν πάνω από 4.500 δολάρια για μία διανυκτέρευση. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης το Aman Club, ένα ιδιωτικό κλαμπ μελών με χρέωση εγγραφής στα 200.000 δολάρια και ετήσια εισφορά 15.000 δολάρια.
Η σχέση με την Κριστίνα Ρομάνοβα
Ο Ντορόνιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, βρίσκεται σε σχέση από το 2014 με την Κριστίνα Ρομάνοβα, η ταυτότητα της οποίας γράφει χρονολογία γέννησης το 1994 και έχουν αποκτήσει μαζί 2 παιδιά.
Η Ρομάνοβα είναι η CEO της Aman Essentials και επιβλέπει το τμήμα περιποίησης σώματος, ρούχων και κοσμημάτων.
Καταδίκασε τη Ρωσία
Ο Ντορόνιν καταδίκασε δημόσια τη γενέτειρά του Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είμαι κατά του πολέμου. Δεν έχει σημασία πού διεξάγεται», είπε στη WSJ.
Σύμφωνα με μια δήλωσή του που δημοσιεύτηκε το 2022, δεν έχει πάει στη Ρωσία εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια και δεν έχει «κάνει επιχειρήσεις στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια».
«Μου λείπει ένα τζάκι και μια βεράντα»
Ο μεγιστάνας Ντορόνιν έχει κάνει την ευεξία χόμπι. Μάλιστα, έχει μιλήσει για τη σχέση του με την ταϊβανέζικη πολεμική τέχνη του τσι γκονγκ.
Η ευεξία είναι ένα κοινό θέμα στα θέρετρα Aman και ο ίδιος έχει πει ότι διαλογίζεται καθημερινά.
Είναι επίσης διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης.
Αγόρασε το ρετιρέ στο Aman New York για 135 εκατομμύρια δολάρια. Ο θαυμαστός κατάλογος των ιδιόκτητων ακινήτων του μεγιστάνα περιλαμβάνει ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, μια από τις λίγες κατοικίες που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ στη Μόσχα, καθώς και μια έπαυλη στο Μαϊάμι.
«Έχω ένα διαμέρισμα, αλλά μου λείπει ένα τζάκι και μια βεράντα», είπε το 2019 πριν την αγορά του ρετιρέ στη Νέα Υόρκη.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ