Για πτώση στην εφετινή παραγωγή σιταριού στη Ρωσία κάνουν λόγο οι πρόσφατες εκτιμήσεις. Η πιο πρόσφατη απο αυτές του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, που έγινε τον Απρίλιο και διατηρήθηκε μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει ότι η ρωσική συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τα 132 εκατομμύρια τόνους το 2024 – μειωμένη κατά 9% από τα 145 εκατομμύρια το 2023 και κατά 16% από το ρεκόρ των 158 εκατομμυρίων το 2022.
Ινδία: Το «ταπεινό κρεμμύδι» κρατά όμηρο την οικονομία
Την περασμένη εβδομάδα στο Ροστόφ, μια σημαντική περιοχή για την παραγωγή σιταριού στη Ρωσία καθώς παράγεται περισσότερο απο το 1/10 της συνολικής ποσότητας, ανακοινώθηκε ότι αναμένεται πως η συγκομιδή σιτηρών του θα μειωθεί κατά 38% φέτος σε 10 εκατομμύρια τόνους, καθώς ένα καυτό κύμα καύσωνα ακολούθησε τους ανοιξιάτικους παγετούς.
«Το σιτάρι βγήκε από το χειμώνα σε καλή κατάσταση και οι προοπτικές για τη συγκομιδή ήταν εξαιρετικές, αλλά τώρα συγκομίζουμε ό,τι μας έχει απομείνει», δήλωσε ο Σεργκέϊ Σασούνοφ, επικεφαλής γεωπόνος του αγροκτήματος Rassvet στην περιοχή του Ροστόφ.
Ο Σ. Σασούνοφ εκτίμησε ότι το αγρόκτημά του έχει συγκομίσει μόνο τον μισό όγκο σε σχέση με πέρυσι.
Η Ρωσία έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χάρη στη μαζική κρατική στήριξη και παρά τις δυτικές κυρώσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό που χρονολογούνται από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Η γεωργική της «έκρηξη» έχει μεταμορφώσει πολλές νότιες περιοχές, όπως το Ροστόφ, με τα καλλιεργημένα χωράφια να κυριαρχούν πλέον στο τοπίο. Έχει επίσης βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο στις περιοχές αυτές, σημειώνει το Reuters.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ανοίξει νέες βόρειες περιοχές της Ρωσίας για τη γεωργία, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστήσει τις συγκομιδές ασταθείς σε νότιες περιοχές όπως το Ροστόφ.
Οι φόβοι για χαμηλότερη ρωσική παραγωγή βοήθησαν τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού να σημειώσουν άνοδο τον Απρίλιο, αλλά είχαν χάσει μεγάλο μέρος των κερδών αυτών μέχρι τον Ιούνιο λόγω των ελπίδων για καλύτερες από τις αναμενόμενες ρωσικές αποδόσεις και υψηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ. Αυτές οι ελπίδες μπορεί να είναι πρόωρες.
Κλιματική αλλαγή
Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Οξάνα Λουτ έχει επισημάνει την ξηρασία ως τον κύριο παράγοντα που θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τη συγκομιδή σιτηρών φέτος.
Ο Σ. Σασούνοφ δήλωσε ότι δεν έχει δει σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις στην περιοχή του από τον Μάρτιο. Πολλοί αγρότες στην περιοχή του Ροστόφ κατηγορούν επίσης τους παγετούς, οι οποίοι σκότωσαν τα αναπτυσσόμενα βλαστάρια στις αρχές της άνοιξης, για τις χαμηλότερες συγκομιδές.
Μια φτωχότερη από την αναμενόμενη σοδειά θα τροφοδοτήσει τον ρωσικό πληθωρισμό, ο οποίος ήδη τρέχει στο 8,6%, εν μέσω υψηλών κρατικών δαπανών και αύξησης των μισθών σε μια οικονομία που παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης.
Η Steppe, μία από τις μεγαλύτερες γεωργικές εταιρείες της Ρωσίας, η οποία κατέχει εκτάσεις στο Ροστόφ και σε δύο άλλες βασικές γεωργικές περιοχές, τη Σταυρούπολη και το Κρασνοντάρ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα είναι κατά 10% χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες στις βασικές περιοχές παραγωγής σιτηρών θα παραμείνουν 2-6 βαθμούς πάνω από το κανονικό τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Ρομάν Βιλφάντ (Roman Vilfand) δήλωσε ότι οι περίοδοι ακραίας ζέστης σε ολόκληρη τη Ρωσία θα γίνουν μεγαλύτερες τα επόμενα χρόνια και οι πλημμύρες και οι τυφώνες θα γίνονται πιο συχνές.
Latest News
Κοντά σε ρεκόρ 50 ετών η τιμή του καφέ - Θα πάρει χρόνια για να πέσει, λένε οι ειδικοί
Η τελευταία φορά που η τιμή των κόκκων Arabica διαμορφώθηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας
Πτωτικά λόγω κατοχύρωσης κερδών ο χρυσός
Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 6 Νοεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές του καφέ
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα σε Συρία και Κίνα
Αν και η ίδια η Συρία δεν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, βρίσκεται σε στρατηγική θέση και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν
Σε... Συμπληγάδες το πετρέλαιο - Πώς αλλάζει το τοπίο η Συρία
Με τα μάτια στη Συρία οι αγορές - Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στο πετρέλαιο - Τι φέρνει η επόμενη μέρα
Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του κακάο
Οι καιρικές συνθήκες τους επόμενους τρεις μήνες θα καθορίσουν εάν θα δούμε περαιτέρω επιδείνωση στις τιμές του κακάο