Σάλο προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάρτησε στην πλατφόρμα του ΟΣΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, χάρτες με παράνομη επεξεργασία των διαβαθμισμένων περιοχών της χώρας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανακοίνωσή του αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία επιδιώκοντας να υποβαθμίσει το θέμα που έχει προκαλέσει μέσα από τη λειτουργία και της χρήσης της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ. Ευθύνες που έχουν τόσο η διοίκηση του οργανισμού όσο και ο τεχνικός σύμβουλος που ανέλαβε αίφνης… να τρέξει το έργο. Μέσα από την ανακοίνωση του αποκρύπτει τέσσερις αλήθειες.
Σε «ομηρία» οι αγρότες – Το colpo grosso με τις πληρωμές των ενισχύσεων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και χάρτες του 2017
Με ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποδομές εθνικής ασφάλειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι η χρήση ορθοφωτοχαρτών στην εφαρμογή ΕΑΕ-ΟΣΔΕ 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://eae2024.opekepe.gov.gr/) είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή καταγραφή και διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων».
Και συνεχίζει αναφερόμενος στη χρήση ορθοφωτοχαρτών παράλληλα και του 2017 και του 2023: «Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017 και του 2023 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικούς λόγους. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017, καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2023, αν και δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, παρέχουν πιο πρόσφατα δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρόσφατων αλλαγών στο αγροτικό τοπίο».
Η αλήθεια για τους χάρτες του 2017
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και ανθρώπους που έχουν γνώση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ, οι «ορθοφωτοχάρτες του 2017 παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα με τις επιλεξιμότητες των εκτάσεων ειδικά των βοσκοτόπων και άλλων καλλιεργειών που έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες και ταλαιπώρησαν πάνω από 80.000 αγρότες με τους χαρακτηρισμούς (ΔΑ) δηλαδή «δασικό αγροτικής χρήσης».
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την αντικατάσταση των χαρτών του 2017 και για αυτό προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας καινούργιων χαρτών. Πρόκειται για την προκήρυξη 51760/2 Ιουλίου 2019: «ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ – Προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και από το 2022 οι νέοι χάρτες χρησιμοποιήθηκαν και για το ΟΣΔΕ του 2022 και 2023 με βάση τους οποίους έγιναν και οι έλεγχοι του monitoring.
Επομένως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζουν πηγές παρέλαβε στις 14 Ιουλίου 2024 παραδοτέο με χάρτες του 2017 το έβαλε σε λειτουργία, αποκαλύφθηκε η παράτυπη χρήση και στην σχετική ανακοίνωσή του δεν αναφέρει τίποτα επ’ αυτού. Με πιο απλά λόγια ο τεχνικός σύμβουλος χρησιμοποίησε παλαιά εφαρμογή και λογισμικό του 2014-2017 και δεν χρησιμοποίησε τους χάρτες του 2022 και 2023 που καλύπτουν όλη τη χώρα. Σημειωτέον ότι οι επίμαχοι χάρτες πυροδότησαν καταλογισμούς από την Ε.Ε. εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησαν στους αγρότες.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η εναλλακτική χρήση των χαρτών 2017 και 2023
Στην ίδια ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι «η εφαρμογή του, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ των υποβάθρων του 2017 και του 2023. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους αγρότες και στους εμπλεκόμενους φορείς για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, να χρησιμοποιούν τα πιο κατάλληλα δεδομένα για την περιοχή τους. Εάν η περιοχή ενδιαφέροντος τους, διαθέτει ορθοφωτοχάρτες του 2023, οι χρήστες θα πρέπει να προτιμούν αυτούς για πιο ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χάρτες του 2023, για μια συγκεκριμένη περιοχή, οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τους χάρτες του 2017. Η διαθεσιμότητα χαρτών από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους επιτρέπει τη σύγκριση και την παρακολούθηση αλλαγών στις αγροτικές εκτάσεις με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του συστήματος ΟΣΔΕ», υποστηρίζει ο Οργανισμός
Η αλήθεια για τη μη απόσυρση των χαρτών 2017
Αναφορικά με τον προαναφερόμενο ισχυρισμό, πηγές αναφέρουν, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκρύπτει το γεγονός πώς αν ο Οργανισμός και ο τεχνικός σύμβουλος αποσύρουν τους χάρτες του 2017 τότε εγείρεται σοβαρό ζήτημα με την Επιτροπή Παραλαβής του έργου. Όπως διερωτώνται πηγές: «Πώς παρέλαβε τόσο παλιούς χάρτες όταν υπήρχαν στη διάθεση του εκείνοι του 2023…;»
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις υποδομές εθνικής ασφάλειας
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τη θέαση κρίσιμων υποδομών και περιοχών εθνικής ασφάλειας στους χάρτες αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση τόσο των αεροδρομίων όσο και του συνόλου των εγκαταστάσεων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αυτές πριν την ενσωμάτωσή τους στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβαθμίζονται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), αποτυπώνονται επεξεργασμένες ως προς την εικόνα και εν συνεχεία παρέχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της παραπάνω υπηρεσίας, χωρίς να δίνεται καμία δυνατότητα στον Οργανισμό παρέμβασης, τροποποίησης, ή αξιολόγησης και αναρτώνται ως έχουν. Η διαβάθμιση της ΓΥΣ, ενδέχεται να περιλαμβάνει και τμήμα της ευρύτερης περιοχή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάλογα με τον ρυθμό που παραλαμβάνει τους διαβαθμισμένους, από το ΓΥΣ ορθοφωτοχάρτες, τους ενσωματώνει και επικαιροποιεί το χαρτογραφικό του υπόβαθρο. Διαφορετικές απεικονίσεις οι οποίες εντοπίζονται στα υπόβαθρα που διατηρούν άλλες υπηρεσίες ή και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές, οφείλονται στον διαφορετικό χρόνο ενσωμάτωσης των διαβαθμίσεων και στην διαφορετική πολιτική που ακολουθούν», υποστηρίζει ο Οργανισμός.
Τι ισχύει με τους χάρτες και τις υποδομές εθνικής ασφάλειας
Σύμφωνα με πληροφορίες, και σχετικά με τον τελευταίο ισχυρισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πώς η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού θέτει τους κανόνες και τις προδιαγραφές για τους χάρτες.
Χωρίς να εξηγεί γιατί συνεχίζει να υπάρχει στους χάρτες η απαγορευμένη μαύρη διαβάθμιση των ευαίσθητα εθνικών περιοχών και υποδομών, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει να επιρρίψει ευθύνες στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.
Αξίζει να τονιστεί πώς ακόμη στη σχετική διακήρυξη προμήθειας των χαρτών υπάρχει ο όρος που προβλέπει ότι επιβάλλεται οι χάρτες πριν την ανάρτηση τους να έχουν υποστεί την επεξεργασία που υποδεικνύει η ΓΥΣ. Το αποτέλεσμα είναι στους χάρτες του ΟΣΔΕ να είναι φόρα παρτίδα… οι υποδομές εθνικής ασφάλειας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εκτάσεις και τα βοσκοτόπια
Ο ΟΤ στο χθεσινό του δημοσίευμα αποκάλυπτε και τη διαγραφή στοιχείων από την πλατφόρμα που αφορούν στις διαγραμμίσεις των ορίων των βοσκοτόπων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχολιάζει: «Σχετικά με αναφορές για την διαγραφή των προσωρινών μεριδίων της κατανομής της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία ετήσια προβλεπόμενη διαδικασία ρουτίνας, η οποία πραγματοποιείται βάσει των αιτημάτων των παραγωγών για την ενεργοποίηση των βοσκοτοπιών δικαιωμάτων. Να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται αφού ληφθεί υπόψη η επιλεξιμότητα και η διαθεσιμότητα των εκτάσεων».
Η αλήθεια για τα βοσκοτόπια
Σύμφωνα με πηγές ενώ όλες οι διαγραμμίσεις των αγροτεμαχίων υπάρχουν πάντα όλα τα χρόνια κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για τα βοσκοτόπια (της τεχνικής λύσης περιλαμβανομένης), τις αροτραίες εκτάσεις και τις δενδρώδεις καλλιέργειες, «όλως τυχαίως διαγράφηκαν μόνο οι διαγραμμίσεις ορίων των βοσκοτόπων». Αξίζει να σημειωθεί δε, πώς τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων γίνονταν μάρτυρες ενός νέου κύματος καταπατήσεων στα βοσκοτόπια που γνώριζαν ότι είχαν κατανεμηθεί την προηγούμενη χρονιά σε κτηνοτρόφους. Οι ευθύνες, λένε πηγές, του τεχνικού συμβούλου να προχωρήσει σε αυτήν την αυθαίρετη ενέργεια διογκώνει την αναξιοπιστία του συστήματος.
Υπό επιτήρηση
Αξίζει δε, να τονιστεί αναφορικά με τα μερίδια κατανομών – διαδικασία που εν έτει 2024 θα εφαρμοστεί με τις στρεβλώσεις και τις αδικίες για μία ακόμη χρονιά αφού δεν υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ότι αποτελεί ένα από τα θέματα που έθεσαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση υπό τη σημερινή διοίκηση του οργανισμού. Ανοιχτός είναι δε, ο κίνδυνος επιστροφής πόρων 450 εκατ. ευρώ.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032