Τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι Έλληνες τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει η πρώτη δημοσκοπική έρευνα στην Ελλάδα που καταπιάνεται με τις πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Αντιδράσεις ανακούφισης, αδιαφορίας, ακόμα και θυμού κυριαρχούν στις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα με την πλειοψηφία των Ελλήνων να θεωρεί τις γαλλικές εκλογές πιο σημαντικές κατά 56%, σε αντίθεση με το μόλις 5% εκείνων που προκρίνουν τις βρετανικές ως σημαντικότερες.
Χαοτική διαφορά μεταξύ των γαλλικών εκλογών και των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τέσσερις Έλληνες ειδικοί επιστήμονες σχολιάζουν τη νέα πανελλαδική έρευνα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την προτίμηση των Ελλήνων ψηφοφόρων (με γνώμονα τι ψήφισαν στις εκλογές στη χώρα μας) στα γαλλικά κόμματα.
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Έλληνες ερωτηθέντες για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, είναι ανακούφιση (24%), θυμός (12%), αδιαφορία (12%) και ελπίδα (11%). Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Prorata σε δείγμα 800 ατόμων, μεταξύ 10-12 Ιουλίου 2024, το αίσθημα του θυμού είναι αυτό που εντοπίζεται κυρίως στους δεξιούς ψηφοφόρους.
«Είναι σαφές ότι η αριστερά νιώθει αισθήματα ανακούφισης, ελπίδας και αισιοδοξίας. Στα ίδια συναισθήματα το άλλο άκρο, η ακροδεξιά έχει πολύ μικρά ποσοστά» λέει ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
«Επικρατεί η ανακούφιση, αλλά είναι ένα συναίσθημα που δεν έχει συνέχεια» εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Ιστορικής Κοινωνιολογίας, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Ελευθερίου.
Aίτημα στην Ελλάδα για αριστερά
Οι προτιμήσεις των Ελλήνων ερωτηθέντων για την την πολιτική δύναμη που θα έπρεπε να κυβερνήσει τη Γαλλία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Ένα 35% προτιμά τον αριστερό συνασπισμό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ακριβώς το ίδιο ποσοστό επιθυμεί το «Μαζί» του Μακρόν και ένα 23% των Ελλήνων θα ήθελε τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για να κυβερνήσει τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του London Metropolitan University, Άγγελο Χρυσόγελο, το 35% στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», δείχνει ότι υπάρχει ένα αίτημα στην Ελλάδα για αριστερά, αλλά δεν υπάρχει το πολιτικό όχημα ακόμα. Το ίδιο σημειώνει όμως και ο κ. Ελευθερίου: «Το 35% υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας χώρος, αρκεί να βρεθεί το υποκείμενο να το εκφράσει».
«Ο Μακρόν είναι πιο δημοφιλής στην Ελλάδα, απ’ ότι στη Γαλλία, το οποίο ισχύει ιστορικά με μεγάλους Γάλλους προέδρους (Ζισκάρ Ντεσταιν, Μιτεράν κτλ)», σχολιάζει ο Άγγελος Χρυσόγελος.
Ο κ. Σπουρδαλάκης βλέπει με ανησυχία το 23% που προτιμά Λεπέν το οποίο θεωρεί πολύ υψηλό αν μετρήσουμε τα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. «Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι οι ακροδξειές δυνάμεις που προσβλέπουν σε τέτοιους είδους ρητορική, πολιτικές οργάνωση κτλ στυλ Λεπέν είναι πολύ περισσότερες που αυτές που έδειξαν οι δικές μας εθνικές εκλογές».
Ωστόσο, ο Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, δεν δείχνει τόσο προβληματισμένος, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το υψηλό ποσοστό 23% στον «Εθνικό Συναγερμό» δείχνει ότι καταρρέει το στερεοτυπικό της ακροδεξιάς στην Ελλάδα σιγά σιγά. «Ονομάζουμε ως ακροδεξιά στερεοτυπικά, λόγω άγνοιας, δυνάμεις που έχουν μεταξύ τους τεράστιες διαφορές και αυτό ισχύει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» λέει ο ίδιος, εξηγώντας πως μέσα στον ευρύτερο χώρο που χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιά υπάρχουν δυνάμεις, συντηρητικές μεν, αλλά που δεν έχουν καμία σχέση με βίαια, αντισημιτικά ή νεοφασιστικά πολιτικά σχήματα.
Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ
Αναλύοντας τους πολιτικούς χώρους στους οποίους ανήκουν εκείνοι που τοποθετήθηκαν για το ποια γαλλική πολιτική δύναμη προτιμούν, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» προτιμούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (84%), ΚΚΕ (75%) και του ΠΑΣΟΚ (39%).
Αυτό που δεν διέφυγε της προσοχής των Ελλήνων ειδικών είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο. Δηλαδή ενώ ένα 39% κοιτάει στην αριστερά («Νέο Λαϊκό Μέτωπο»), ένα 48% προτιμά τον συνασπισμό του Μακρόν, δηλαδή κεντροδεξιά. Ενώ η κατανομή των πολιτικών δυνάμεων και των συγκλίσεων είναι αρκετά αναμενόμενη για τον κ. Ελευθερίου αυτό που τον εντυπωσιάζει η στάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
«Η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένη αλλά είναι πιο δεξιόστροφη έτσι όπως πάει. Αυτό το 39% και 48% στο ΠΑΣΟΚ βάζει και ζητήματα στο πως και η ηγεσία του κόμματος η νυν και οι διάφοροι υποψήφιοι για την ηγεσία μιλούσαν για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο σε ένα όχημα αριστερή κεντροαριστερής συνεργασίας».
«Αυτό δείχνει και πρόβλημα στρατηγικής που έχει το ΠΑΣΟΚ» λέει ο κ. Χρυσόγελος, «το οποίο ουσιαστικά δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα είναι ένα κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κινείται στον αστερισμό αυτής της κεντρώας διαχείρισης, ή θα είναι μια κεντροαριστερή ή αριστερή ακόμα λύση. Ουσιαστικά και τώρα στο ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αυτό το ερώτημα τίθεται».
Βέβαια, για τον κ. Λάβδα, το 48% «πασοκικής συμπάθειας» στους μακρονιστές, κρίνεται ως «απολύτως λογικό». «Θα μπορούσε να είναι και πιο πάνω. Δείχνει μια μια προτίμηση σε κάτι το οποίο για να το προτιμάς και να λες είσαι σοσιαλιστής πασοκικού τύπου, πρέπει να έχεις μια συνολικότερη αντίληψη για τον συνασπισμό του Μακρόν, διαφορετικά πας στο Λαϊκό Μέτωπο», τονίζει ο κ. Λάβδας.
Φυλετικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά τα φυλετικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά φαίνεται ότι υπέρ της αριστεράς είναι σημαντικό ότι τάσσονται με πανεπιστημιακή μόρφωση (38%) και περισσότερες γυναίκες (45% υπέρ Νέου Λαϊκού Μετώπου).
Τέλος, ενώ ένα 56% θεωρεί ότι ότι η άνοδος της Άκρας Δεξιάς απειλεί την Ευρώπη, ωστόσο, ένας σημαντικό 33% δεν ανησυχεί.
Δείτε όλη την έρευνα της Prorata
Πηγή: In.gr
Latest News
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτριος Νατσιός [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,