Χιλιάδες φορολογούμενους ψάχνει η ΑΑΔΕ για να τους δώσει πίσω χρήματα. Εκατομμύρια ευρώ που αφορούν επιστροφές φόρου (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος) βρίσκονται στα… αζήτητα με τους δικαιούχους να είναι άφαντοι.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον περασμένο Μάιο στα 661 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 274 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).

Φορολογική δήλωση: Πότε είναι προαιρετική η γνωστοποίηση IBAN

Επιστροφές φόρου

Από τα 274 εκατ. ευρώ, τα 235 εκατ. ευρώ είναι ποσά τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν είτε λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων είτε μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα συρτάρια της εφορίας.

Η ΑΑΔΕ επιχειρώντας να ξεκολλήσει τις επιστροφές φόρου κατέστησε φέτος υποχρεωτική τη δήλωση IBAN πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν αποφάσισε από σήμερα Τετάρτη, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, να είναι προαιρετική η δήλωση ΙΒΑΝ, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εφόσον οι φορολογούμενοι δεν δικαιούνται επιστροφή φόρου από τη δήλωση. Οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 25 Απριλίου ημερομηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως σήμερα, έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608.

Χωρίς επιστροφή φόρου λόγω ΙΒΑΝ

Ωστόσο, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους, εκ των οποίων οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα και το ποσό επιστροφής τους ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ. Αν δεν δηλώσουν το ΙΒΑΝ δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Πώς δηλώνεται ο ΙΒΑΝ

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

– Ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN

– Εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπει την ενεργοποίηση συστήματος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να μηδενιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, αξιολόγησης αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση, αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου.

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο το νέο πλαίσιο εστιάζει

– Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.

– Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.

– Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

– Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

– Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.