Τα στερεότυπα της μεταπολεμικής εποχής καταρρέουν παταγωδώς το ένα μετά το άλλο. Τα κατεστημένα καταρρέουν, ενώ ανέρχονται αντισυστημικές και ακραίες πολιτικές δυνάμεις, αποφασισμένες να αυτομεταλλαχθούν όσο χρειάζεται προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία.
Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που θα μπορούσαν σήμερα να προσφέρουν κάποια διέξοδο, ενσωματώθηκαν στα κατεστημένα, υπαλληλοποιήθηκαν από τις καπιταλιστικές ελίτ, υιοθέτησαν ξύλινη γλώσσα, απομακρύνθηκαν από τα λαϊκά στρώματα, ανέδειξαν μετριότητες σε ηγετικές θέσεις, έπαψαν να εμπνέουν και να συγκινούν τις μάζες. Προσχώρησαν στη λογική ενός μη λειτουργικού, όπως αποδείχθηκε, δήθεν νεοφιλελεύθερου μοντέλου, το οποίο οδήγησε σε μαζική αποβιομηχάνιση και ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Τα κάποτε χριστιανοδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα αυτογκλωβίστηκαν σε ατραπούς πολυπολιτισμικότητας και δικαιωματισμού, απέτυχαν να συγκροτήσουν συντεταγμένο σχέδιο ελέγχου της μαζικής μετανάστευσης με ανθρωπιστικούς όρους, υιοθέτησαν διάφορα εθνομηδενιστικά ιδεολογικά σχήματα, άφησαν το πεδίο της διάσωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ακροδεξιά.
Τα ευρωπαϊκά φεντεραλιστικά και φιλελεύθερα σχήματα αντικατέστησαν το ευρωπαϊκό όραμα με τη μη εκλεγμένη αυτοαναφορική και συντεχνιακή γραφειοκρατία των Βρυξελλών, επικράτησαν η μικροπολιτική, η λογική των φθοροποιών συμβιβασμών, η αναξιοκρατία και η μετριοκρατία, ενώ η διαφθορά διαχύθηκε σε όλο το εύρος του ευρωπαϊκού συγκροτήματος.
Υποτιμήθηκε, με ελιτίστικη αλαζονεία και υπεροψία, η λαϊκή αντίδραση στην εκ των άνω προσπάθεια βίαιης επιβολής του δικαιωματισμού και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Ενώ η Ευρώπη έχανε σιγά σιγά τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά και μεταβαλλόταν σε χώρο καθόλου αρμονικής συνύπαρξης διαφόρων αυτοχθόνων, ασιατικών και αφρικανικών πληθυσμιακών ομάδων με μηδενικούς δεσμούς στοιχειώδους συνοχής, οι ελίτ κώφευαν και καθηύδαν. Επίσης αγνοήθηκε η δημογραφική κατάρρευση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ενώ η αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης θεωρήθηκε εθελοτυφλικά «πρόοδος» απέναντι στην ογκούμενη διεκδικητική εισαγόμενη ασιατική θρησκοληψία. Προς την οποία όμως επεδείχθη ανοχή ή και συμπάθεια.
Η σταδιακή εξαφάνιση της Αριστεράς και η μαζική προσχώρηση των λαϊκών στρωμάτων στην Ακροδεξιά δεν σήμαναν συναγερμό. Η μετατόπιση αυτή όμως λειτούργησε ως μηχανισμός δημοκρατικής νομιμοποίησης των κομμάτων τύπου Λεπέν, Μελόνι κ.λπ. Διότι, ασφαλώς, σε μια κοινωνία με μακρά δημοκρατική παράδοση όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, οι μεγάλες μάζες που προσχωρούν σε ακροδεξιά κόμματα δεν αποτελούνται από ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Και τα κόμματα που ενσωματώνουν αυτές τις μεγάλες μάζες αφομοιώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και τελικώς αφομοιώνονται από αυτές. Τελικώς, τόσο τα παλαιά ακροδεξιά κόμματα όσο και τα νέα ταυτοτικά κόμματα της Δεξιάς δεν αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς ούτε επιδιώκουν την επιβολή ολοκληρωτικών καθεστώτων, ώστε να χαρακτηρίζονται «ακροδεξιά». Η δε επιμονή να χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί» όσοι επιδιώκουν να διασώσουν την εθνική τους ταυτότητα από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης οδηγεί ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους στα ταυτοτικά κόμματα της Δεξιάς.
Είναι γνωστή στους ιστορικούς η ακαμψία που χαρακτηρίζει τα συστήματα που φθίνουν. Η συνειδητοποίηση έρχεται πάντα πολύ αργά, όταν η τροπή των πραγμάτων έχει κριθεί. Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο και αναμένεται η συνέχεια.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης
Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.