Καθώς η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις εκπνέει,  φορείς της αγοράς, λογιστές και φοροτεχνικοί εντείνουν τις πιέσεις, ώστε να δοθεί νέα παράταση. Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους,  αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί έστω μία ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις.

Οι λογιστές υποστηρίζουν ότι τα πολλά λάθη και οι καθυστερήσεις ακόμα και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχουν ανατρέψει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

Φορολογικές δηλώσεις: Σε απόγνωση λογιστές και φορολογούμενοι

Επιπλέον, τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση εμπλουτισμού δεδομένων στο σύστημα, ανάγκασαν την ουσιαστική δυνατότητα υποβολής κάποιων δηλώσεων μετά τις 15 Μαΐου.

Στο μεσοδιάστημα εμπλουτίζεται συνεχώς το σύστημα με δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Όπως τονίζουν  σε συχνά χρονικά διαστήματα αποστέλλονται  e-mail στους φορολογούμενους, που αφενός επιβεβαιώνεται ο ελλιπής εμπλουτισμός του συστήματος, αφετέρου δημιουργεί σύγχυση στους φορολογούμενους και τα λογιστικά γραφεία.

Το αίτημα παράτασης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν προέκυψε αβασάνιστα από ιδιοτροπία των φορέων & οργανώσεων που το ζητούν, αλλά γιατί η Κυβέρνηση εμμένει σε ένα ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, ειδικά από τη στιγμή που οι σχετικές διαδικασίες παρουσιάζουν κενά, ασάφειες και ελλείψεις, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει  τις φορολογικές δηλώσεις του με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή στις 26 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.309.978 φορολογικές δηλώσεις από 6.550.000 υπόχρεους, που σημαίνει πως περίπου 1.240.000 φορολογούμενοι δεν έχουν τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Στο φόντο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι και όσες δεν υποβάλουν δηλώσεις έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα στη συνέχεια για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που φτάνουν έως και 500 ευρώ.

Ειδικότερα:

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

– Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.