Θετικές «βλέπουν» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση.

Η φετινή χρονιά επιστρέφει στις τράπεζες στην κανονικότητα. Δεν είναι μόνο η διανομή μερίσματος, δεν είναι μόνο η επανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς  οίκους αξιολόγησης, αλλά και η η εξαωστρέφεια των ελληνικών τραπεζών, η οποία συνδυάζεται με τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγών σε ορισμένα σημεία, εφιστώντας την προσοχή τόσο στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην ανάγκη επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η διανομή μερισμάτων σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank αποτελούν καλούς οιωνούς για τους τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αυτό αποτυπώθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες.

Κύκλος ιδεών: Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της οικονομίας δια χειρός Χαρδούβελη, Καραβία, Μυτιληναίου και Βέττα

Καραβίας (Eurobank): Πρέπει να καταστούν εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «η αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να καταστεί εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια».

Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντας Σύμβουλο της Eurobank η σύγκλιση της Ελλάδας με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ως προς τις επενδύσεις, προϋποθέτει την ανάπτυξή τους σε ετήσια βάση κατά 6,7% κατά μέσο όρο έως και το 2033.

Σημείωσε ωστόσο ότι «η παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος (σ.σ. για τη διανομή μερίσματος) αποτελεί την σαφέστερη ένδειξη για το βάθος ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν την διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης, η οποία πλέον έχει εμπεδωθεί για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα».

Μιλώντας στην ίδια Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς ανέφερε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, αλλά και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Στις προκλήσεις εντοπίζεται ο πρωταθλητισμός της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ και οι υψηλές εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Ζανιάς, σχολιάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αισιοδοξία για το μακροοικονομικό περιβάλλον

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Όπως είπε, «το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό, με υγιή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου αναμένεται ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος την επιχειρηματική πίστη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, «τα αποτελέσματα της τράπεζας θα συνεχίσουν να είναι πολύ ικανοποιητικά, αλληλεπιδρώντας με την πορεία της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται, με σχετικά όμως χαμηλότερους ρυθμούς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, στην Ελλάδα η ιστορία διαφέρει.

Για φέτος και το 2025 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, αλλά θα ήταν μεγάλη παγίδα να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Αναφέρθηκα στα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι έχει απορροφηθεί λίγο πάνω από το 50% των κονδυλίων, στην πραγματική οικονομία έχει περάσει το 20% αυτών, που συνεπάγεται ότι το αναπτυξιακό όφελος είναι μπροστά μας.

Ψάλτης (Alpha Bank): Να ενδυναμώσουμε το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία συνιστά την επισφράγιση της εμπιστοσύνης των οίκων αξιολόγησης προς τη χώρα και, παράλληλα, το κλείσιμο ενός κύκλου αλλεπάλληλων κρίσεων, ο οποίος, όμως, άφησε στην Ελληνική οικονομία βαθιές πληγές, που θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να κλείσουν», ανέφερε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, προσθέτοντας με νόημα «Σε αυτή τη θετική συγκυρία για τη χώρα μας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η ποιότητα του Ανθρώπινου Κεφαλαίου που έχουμε τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό, μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες για νέες επενδύσεις και φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες, με στόχο τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να το πετύχουμε αυτό είναι να ενδυναμώσουμε το Ανθρώπινο Κεφάλαιο της χώρας».

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε πως «Ήδη, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, με τα μερίδια αγοράς των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να ακολουθούν σταδιακά ανοδική πορεία. Χρειάζεται, ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη τόλμη στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος αναφέρθηκε στη σημασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας τόσο από το δημόσιο, όσο και από τις τράπεζες.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όπως είπε, η επίτευξη πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να συνοδεύεται από ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και να μην χρησιμοποιείται για την αύξηση των δαπανών.

Ο κ. Ράπανος τόνισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της κουλτούρας στο επιχειρείν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το κέρδος να δαιμονοποιείται, καθώς η θετική πορεία της οικονομίας προϋποθέτει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Μεγάλου (Πειραιώς): Οι παράγοντες ανάπτυξης

Πρόσφατα, ο CEO της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι για την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Με την εκταμίευση της 6ης δόσης από το ΤΑΑ, το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν απορροφηθεί ανέρχεται σε 1,6 δισ.ευρώ, καθιστώντας τη την Τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά σε σχέση με συμβασιοποιημένα και εκταμιευμένα δάνεια ΤΑΑ» ανέφερε σχετικά.

Ο CEO της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου

Πρόσθεσε δε πως η συμμετοχή της Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις είναι ύψους 1,2 δισ.ευρώ, από τα οποία περίπου 400 εκατ.ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα μισά έχουν διοχετευθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «γεγονός που επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ”Ελλάδα 2.0”».

Αναφερόμενος στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας, υποστήριξε πως η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»