
Αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μονάδες αφαλάτωσης κ.ά., περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα μέτρα συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να γίνει μια προτεραιοποίηση των περιοχών προκειμένου στη συνέχεια να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μιας task force από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τρέξει το όλο πρόβλημα και θα αναλάβει να βρει και πρόσθετη χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, όπως έχει γίνει γνωστό, προωθεί ως μια από τις λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζεται (και στο οποίο έχει αναφερθεί και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης) περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.
Οπως εξηγούν παράγοντες από το ΥΠΕΝ, η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας, καθώς τις ώρες που η ζήτηση της ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολογικά και φωτοβολταϊκά πάρκα υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.
Σημειώνεται πως η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 μονάδες αφαλάτωσης, ενώ στις Κυκλάδες το 51% του πληθυσμού χρησιμοποιεί νερό από αφαλατώσεις, δευτερευόντως από υπόγεια συστήματα και ένα μικρό ποσοστό από επιφανειακές πηγές.
Οπως προαναφέρθηκε, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει προτεραιοποίηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.
Ετσι, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, οι μελέτες θα δείξουν σε ποια σημεία και τι τεχνολογία θα εγκατασταθεί. Εάν δηλαδή θα είναι έργα ΑΠΕ και αφαλάτωσης, όπου ανάλογα με τη δυναμικότητα της αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν δυο με τρεις ανεμογεννήτριες, ή ΑΠΕ –αντλησιοταμίευση-αφαλάτωση.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X