Η παραπαίουσα κινεζική ζήτηση σε συνδυασμό με τις άφθονες προμήθειες, κλυδωνίζουν τις τιμές στα commodities (εμπορεύματα), με τους διαχειριστές κεφαλαίων να μειώνουν τα ανοδικά τους στοιχήματα (bullish bets) στους φυσικούς πόρους, κατά περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ξεπούλημα στον χαλκό, που αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των ευρειών χρήσεών του στις κατασκευές, τις υποδομές και τη βιομηχανία, είναι ιδιαίτερα έντονο. Οι τιμές του έχουν βουτήξει κατά περίπου 20% από το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα βασικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος, ενώ το καλαμπόκι έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία στρέφονται οι επενδυτές – «Κερδίζουν» χρυσός και ομόλογα
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το selloff προήλθε από τους επενδυτές που αντιστρέφουν τα ανοδικά στοιχήματα για τις τιμές, καθώς οι προοπτικές για ανάπτυξη στην Κίνα – τον μεγαλύτερο καταναλωτή πολλών εμπορευμάτων – έχουν μειωθεί και οι αρχές της χώρας απέτυχαν να προσφέρουν το κίνητρο που ήλπιζαν οι επενδυτές.
Έντονες πιέσεις στα commodities
«Το selling pressure από τους επενδυτές είναι τεράστιο στον χαλκό και τα βασικά μέταλλα, καθώς το αδύναμο κλίμα ζήτησης στην Κίνα ενισχύθηκε από την έλλειψη σημαντικής πολιτικής υποστήριξης τον Ιούλιο», σχολιάζει στους FT, η Tracey Allen, στρατηγός αναλυτής εμπορευμάτων της JPMorgan.
Σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan, oι ανοδικές θέσεις των εμπόρων —χωρίς πτωτικά στοιχήματα— στα εμπορεύματα έχουν μειωθεί 31%, ή 41 δισ. δολάρια, από το ανώτατο όριο των 132 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου.
Το εκτεταμένο sell-off σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή σε σχέση με λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν, όταν ορισμένα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έριξαν χρήματα και οι πτωτικοί έμποροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα στοιχήματά τους. Παράλληλα, ο χαλκός «μαγνήτισε» κάποιους traders, που είδαν τις τοποθετήσεις στο μέταλλο ως τρόπο αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αυξήθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Αν και η απειλή ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία ενός πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ενίσχυσε τον τομέα των εμπορευμάτων την Τετάρτη – με τον χαλκό να ανακάμπτει 2,8% στα 9.225 $ ανά τόνο – το κυρίαρχο κλίμα έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα έχει απογοητεύσει, με τις τιμές να υποχωρούν εκ νέου.
Εν τω μεταξύ, μεγάλο μέρος του χαλκού που αγόρασε η Κίνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατέληξε σε αποθεματικά, αντί να χρησιμοποιηθεί.
«Το συναίσθημα [της αγοράς] προς τα εμπορεύματα είναι πραγματικά κακό», δήλωσε ο Sabrin Chowdhury, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στη BMI, μια εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων που ανήκει στον Όμιλο Fitch. Οι προοπτικές «είναι σίγουρα αδύναμες τους επόμενους μήνες, καθώς οι ελπίδες που στηρίζονται στην Κίνα αρχίζουν να εξασθενούν».
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης εκφράζονται ήδη στον χαλκό, όπου οι καθαρές εισαγωγές μετάλλου της χώρας ήταν σε χαμηλά 13 ετών τον Ιούνιο λόγω εν μέρει των εξαγωγών ρεκόρ 157.000 τόνων καθώς η αγορά καταγράφει υπερπροσφορά.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος – ενός υγρού υδρογονάνθρακα που παράγεται παράλληλα με το φυσικό αέριο – στην Κίνα μειώθηκαν επίσης κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τη Vortexa, μια ομάδα δεδομένων πετρελαιοφόρων.
Ο Zhang Jiefu, ανώτερος αναλυτής της Zhengxin Futures με έδρα το Wuhan, δήλωσε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης χαλκού το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν «υπερβολικά αισιόδοξες» και έχουν «διαψευσθεί».
«Ακολουθώντας αυτή τη ρεαλιστική λογική, όλα τα εμπορεύματα παρασύρθηκαν από την αδύναμη ζήτηση», είπε.
Ο Marcus Garvey, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Macquarie, δήλωσε ότι η αγορά ανέμενε ότι η ζήτηση χαλκού στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 3 έως 4 τοις εκατό φέτος. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1 τοις εκατό φέτος, πρόσθεσε.
Latest News
Ο χρυσός είναι… παντοτινός – Γιατί σπάει τα κοντέρ η τιμή του
Ο χρυσός «ξετρελαίνει» τους επενδυτές
Πού θα φθάσουν οι τιμές του πετρελαίου - Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
O ΟΠΕΚ μειώνει τις προβλέψεις του για αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024
Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο - Τι βλέπουν οι αναλυτές της UBS
Το ράλι στο πετρέλαιο προκλήθηκε από τις διαταραχές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ
Διέγραψε την χθεσινή πτώση ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.519,04 δολάρια η ουγγιά
Υποχωρούν οι τιμές του μαύρου χρυσού
H αδύναμη ζήτηση αντισταθμίζει τις διαταραχές της προσφοράς από την καταιγίδα στον Κόλπο
«Άλμα» 1 δολαρίου για τις τιμές του πετρελαίου
Η άνοδος των τιμών οφείλεται στον τυφώνα που αναμένεται να πλήξει την αμερικανική ακτή του Κόλπου
Οι εκλογές των ΗΠΑ θα διατηρήσουν χαμηλότερα τα μέταλλα προς το παρόν
Αναμένει ανάκαμψη το 4ο τρίμηνο, αρχές 2025
Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ τον Δεκέμβριο- Αναθεωρεί η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την παραγωγή του πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ ενώ διατήρησε το εύρος τιμής του Brent στα 70-85 δολάρια το βαρέλι
Γιατί η Κίνα «έβαλε πάγο» στην αγορά χρυσού
Η κεντρική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο το 2023
Νέα βουτιά για το πετρέλαιο - Τι λένε οι αναλυτές
Το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντικές απώλειες στη χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου 12μήνου