Στο προηγούμενο σημείωμα μας είδαμε σε γενικές γραμμές τις αλλαγές στη περιοδική δήλωση ΦΠΑ με το νέο έντυπο, καθώς και τις πρώτες διευκρινήσεις. Σήμερα θα δούμε τις τροποποιήσεις που έγιναν στους κωδικούς που αφορούν τις πράξεις που δεν συμμετέχουν στον Κύκλο εργασιών ΦΠΑ καθώς και τους κωδικούς που καταργήθηκαν για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. 

Τέλος θα δούμε την θέληση της διοίκησης να «κλειδώσει» την περιοδική δήλωση με τα στοιχεία του myDATA και μόνο. 

Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο νέο έντυπο ΦΠΑ

iii. Στον υποπίνακα α του πίνακα Β προστέθηκε ο κωδικός 313 «Πράξεις που δεν συμμετέχουν στο ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Φ.Π.Α »

Στον κωδικό αυτό αναγράφεται η αξία των πράξεων που έχουν περιληφθεί στους κωδικούς 301 έως 306,342,345,348,349 και 310, και δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες διακανονισμού του Φ.Π.Α. των εισροών, όπως ενδεικτικά :

  •  την αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών,
  •  εργασίες της παραγρ. 3β’ του άρθρου 31 του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον είναι παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας,
1. οι αυτοπαραδόσεις αγαθών και οι ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών,
2. οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών (άρθρο 14 παρ. 2 α’) συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών που καταβλήθηκαν για τις ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 α,
  •  οι μεταφορά αγαθών επιχείρησης σε άλλο κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 Κώδικα Φ.Π.Α.
  •  την αξία των αγορών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π.2869/1987 και την ΠΟΛ 1128/97,
  •  η αξία πράξεων που πραγματοποιούνται (εισροές) σύμφωνα με το άρθρο 39α του Κώδικα Φ.Π.Α.
  •  η αξία των λοιπών πράξεων λήπτη.

Δηλαδή ο κωδικός αυτός περιλαμβάνει πράξεις που δεν συμμετέχουν στο ΚΥΚΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Φ.Π.Α αναγράφεται το άθροισμα των ακόλουθων πράξεων:

  • Αξία πώλησης επενδυτικών αγαθών – παγίων
  • Αξία Ενδοκοινοτικών Αποκτήσεων (εξαιρούνται όσες ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αφορούν μόνο απαλλασσόμενες πράξεις και αναγράφονται στον νέο κωδικό 314)
  • Αξία Ενδοκοινοτικών λήψεων υπηρεσιών (εξαιρούνται όσες ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών  αφορούν μόνο απαλλασσόμενες πράξεις και αναγράφονται στον νέο κωδικό 315)
  • Αξία προκαταβολών που καταβλήθηκαν για ενδοκοινοτικές λήψεις των υπηρεσιών και ισοδυναμούν με ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών (περ.α παρ. 2 αρ.14  Ν.2859/2000).
  • Αξία Πράξεων Λήπτη από τρίτες χώρες
  • Αξία Λοιπών Πράξεων Λήπτη στο εσωτερικό της χώρας πχ  πράξεις λήπτη αρ.39Α Ν.2859/2000
  • Αξία αυτοπαραδόσεων αγαθών
  • Αξία ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών
  • Αξία αγορών επενδυτικών αγαθών με αναστολή καταβολής ΦΠΑ της Πολ 1128/1997 και της ΚΥΑ Π.2869/1987. Στην πράξη οι αγορές αυτές αντιμετωπίζονται παρόμοια με τις πράξεις λήπτη στην συμπλήρωση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ
  • Πράξεις θεωρούμενες ως παράδοση αγαθών με βάση το αρ.7 παρ. 3 του Ν.2859/2000 όπως η μεταφορά από έναν υποκείμενο στο φόρο αγαθών της επιχείρησης του προς ένα άλλο κράτος – μέλος.
  • Όταν πρόκειται για παρεπόμενες της κύριας δραστηριότητας πράξεις περιλαμβάνονται στον κωδικό 313 οι ακόλουθες εκροές :

Παρεπόμενες πράξεις εκροών σε ακίνητα, έσοδα από χρηματοδοτικές πράξεις, έσοδα από πωλήσεις μετοχών ανώνυμων εταιρειών, πωλήσεις μεριδίων, πωλήσεις ομολογιών  και λοιπών τίτλων, έσοδα από πιστωτικούς τόκους, έσοδα από αμοιβαία κεφάλαια και από μερίσματα. 

  • Αποζημιώσεις, Δωρεές (εκτός πεδίου ΦΠΑ), Πιστωτικές Συναλλαγματικές Διαφορές

iv. Στον υποπίνακα α του πίνακα Β προστέθηκαν οι κωδικοί 314 και 315

Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνο από τους υποκείμενους στον φόρο που πραγματοποιούν ταυτόχρονα πράξεις με και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις ή/και λήψεις υπηρεσιών αφορούν αποκλειστικά τις απαλλασσόμενες πράξεις.

Ειδικότερα στον κωδικό 314 καταχωρίζεται η αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ.

Στον κωδικό 315 καταχωρίζεται η αξία των ενδοκοινοτικών λήψεων υπηρεσιών του άρθρου 14 παρ.2α του Κώδικα Φ.Π.Α. δηλαδή των λήψεων υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες και όχι κάθε είδους υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ υποκειμένων εγκατεστημένων σε διαφορετικά κράτη μέλη. Στο κωδικό αυτό καταχωρίζεται και η αξία των προκαταβολών που αφορούν σε αυτές τις ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι :

  •  οι κωδικοί 313,314 και 315 μειώνουν το κωδικό 311
  •  ο κωδικός 312 εκφράζει τον συνολικό κύκλο εργασιών της διαχειριστικής περιόδου, για τις ανάγκες του διακανονισμού Φ.Π.Α. και η συμπλήρωση του είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα εάν ο υποκείμενος έχει υποχρέωση διακανονισμού των εκπτώσεων του.

v. Στον υποπίνακα δ του πίνακα Β καταργήθηκε ο κωδικός «400 – Επιστροφή φόρου αρ. 41 (πωλ. αγρ. Προϊοντ. Χ 3%)». Ο κωδικός «400» καταργείται λόγω τροποποίησης των σχετικών διατάξεων του άρθρου 41, με το άρθρο 47 του ν.4410/2016 (σχετ. και η εγκύκλιος ΠΟΛ 1201/2016). A52E6DB1-A5E2-401C-B516-7C8CFBDEC0E3.png

Η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος γίνεται πλέον από ειδική πλατφόρμα, από την διεύθυνση https://www.aade.gr/mybusinesssupport. E2431432-2CD0-4132-B64C-4C681795F495.png

vi. Στα πληροφοριακά στοιχεία προστέθηκε ο κωδικός 912 «Aξία απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του Αγίου Όρους», καθώς η παροχή των πληροφοριών αυτών είναι αναγκαία προκειμένου για τον ορθό υπολογισμό της βάσης των ιδίων πόρων για σκοπούς ΦΠΑ και την συνεισφορά της Χώρας μας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και για το σκοπό αυτό κρίνεται σημαντική η ορθή συμπλήρωση του κωδικού αυτού.

Σημειώνεται ότι, ο κωδικός 912 συμπληρώνεται μόνο από τους υποκείμενους στον φόρο που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από και προς την περιοχή του Αγίου Όρους, καθώς και εισαγωγές από το εξωτερικό στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Π.7395/4269/1987, και σε αυτόν καταχωρείται ανά φορολογική περίοδο η αξία των πράξεων αυτών.

Για την συμπλήρωση του νέου εντύπου της δήλωσης ΦΠΑ κατά τα λοιπά ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τις εγκυκλίους ΠΟΛ 1082/2015, ΠΟΛ 1191/2015, 1093/2016 και Ε.2185/2020.

Δηλώσεις ΦΠΑ: Σταδιακή μείωση επιτρεπτών ορίων απόκλισης

Σε σταδιακή μείωση και τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων, με ηπιότερη προσαρμογή των ορίων απόκλισης και αφετέρου η πλήρης διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής:

  •  Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  •  Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%)  στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  •  Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
  •  Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

*Αλωνιάτης Απόστολος, Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό