Για τις προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν μίλησε στο «Βήμα» η Καρολάιν Φαμ, επίτροπος της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission – CFTC).
Βερένα Ρος (ESMA): Ορόσημο το νέο πλαίσιο ESG για το μέλλον των επενδύσεων
Η κυρία Φαμ βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Climate in the Center of Economy», που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).
Καινοτόμες ευκαιρίες
Η αμερικανίδα επίτροπος υπογράμμισε ότι η τεχνολογία blockchain σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες έχει εισαγάγει καινοτόμες ευκαιρίες, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι «εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι βασικοί ρυθμιστικοί κανόνες που προστατεύουν όλους όσοι συμμετέχουν στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Αναφερόμενη στους κινδύνους που καλείται κάποιος να γνωρίζει σχετικά με την αγορά των κρυπτονομισμάτων η κυρία Φαμ αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνει κάποιος τη δική του έρευνα, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις.
«Εχουμε δει πολλές απάτες» υπογράμμισε και τόνισε ότι η συνταγή για την προστασία είναι μία: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε είναι ύποπτο και το κοινό θα πρέπει να είναι προσεκτικό.
Τα επόμενα βήματα
Αναφερόμενη στα βήματα που έχουν ήδη γίνει και στο τι πρέπει να ακολουθήσει, η κυρία Φαμ είπε ότι διεθνείς φορείς θέσπισης προτύπων όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) εργάστηκαν για αρκετά χρόνια προκειμένου να αναπτύξουν αρχές για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη της απάτης και των καταχρηστικών πρακτικών.
Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστούν οι αρχές αυτές στην αγορά την κρυπτονομισμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Συνεργασία
Η κυρία Φαμ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται ενεργά σε επίπεδο FSB και IOSCO, αλλά και σε άλλα διεθνή φόρα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον κανονισμό για τις αγορές ψηφιακών στοιχείων (MiCA) που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε: «Στις ΗΠΑ λόγω του μοναδικού ρυθμιστικού μας πλαισίου τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Παγκόσμιων Αγορών (GMAC) της CFTC, την οποία εκπροσωπώ, ανέπτυξε πρόσφατα μια ταξινόμηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για να προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τα προσεγγίσουν από κανονιστική σκοπιά».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ταξινόμηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CFTC GMAC θα είναι μια πρακτική πηγή που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προωθήσουν τη διεθνή ευθυγράμμιση.
Tα CBDC
Ερωτηθείσα για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) η κυρία Φαμ ανέφερε ότι έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολυετών μελετών και πειραμάτων από κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο.
«Ενας τομέας που έχει μελετηθεί είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι των CBDC για τις διασυνοριακές πληρωμές και άλλες διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές» διευκρίνισε. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τελικά κάθε δικαιοδοσία και κεντρική τράπεζα θα πρέπει να καθορίσει εάν τα CBDC είναι κατάλληλα για το τραπεζικό τους σύστημα και την κοινωνία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τα CBDC και θα υπάρξει απόκλιση μεταξύ των δικαιοδοσιών» διευκρίνισε.
Γεύση από Ελλάδα
Τέλος, αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Ελλάδα δήλωσε γοητευμένη:
«Ηταν υπέροχο να περιβάλλεται κανείς από αντικείμενα της ελληνικής ιστορίας – απτές υπενθυμίσεις της διαρκούς συμβολής της αρχαίας Ελλάδας στην κοινωνία και τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.
Καθώς ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σε αυτόν τον ιστορικό χώρο για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τα πιο σημαντικά ζητήματα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι η ίδια η πράξη της συγκέντρωσης και της συζήτησης με αυτόν τον τρόπο είναι εξαγώγιμο προϊόν της αρχαίας Ελλάδας» υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Το καινοτόμο εμπορικό σήμα της ελληνικής κοινωνίας πριν από χιλιάδες χρόνια έχει πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου».
Πηγή : ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Ποιο είναι το κρυφό όπλο του Xόλιγουντ
Πώς ένα στούντιο αλλάζει τα δεδομένα στο Χόλιγουντ
Οι Pink Floyd σε συζητήσεις με τη Sony για την πώληση των δικαιωμάτων μουσικής
Οι διαφορές μεταξύ των μελών των Pink Floyd έχουν κάνει την επίτευξη συμφωνίας πιο δύσκολη
Σταματόπουλος (ESG): Έτσι θα στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων εξαγωγέων
Ο ελληνικός οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων δίνει τη δυνατότητα στις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις διεθνείς ευκαιρίες
Η κρίση του νερού - Το επόμενο μεγάλο στοίχημα
Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κατά μέτωπο, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα που προκαλούνται από το νερό θα γίνουν πιο έντονα και θανατηφόρα
Ozempic: Το φάρμακο για τον διαβήτη που έγινε μόδα
Τυχαίνει οι διαβητικοί να μην μπορούν να βρουν το Ozempic διότι αγοράζεται μετά μανίας από πολλούς που απλά θέλουν να χάσουν βάρος. Μια τάση που αποτυπώνεται στη μόδα
H Μetlen ανάβει τα φώτα στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού του ιερού του Ποσειδώνα, στο ακρωτήρι του Σουνίου, θα τελέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Το αστείο ποσό που πληρώθηκε ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς για το Star Wars και η αθανασία μέσω ΑΙ
Ο βαρύτονος υπήρξε η φωνή του εμβληματικού κακού της οθόνης Νταρθ βέιντερ
Πώς ψωνίζουν σήμερα οι καταναλωτές - Τι αλλαγές έφερε η πανδημία [έρευνα]
Το 57% των καταναλωτών θέλουν να «δουν», να «αγγίξουν» και να «αισθανθούν» τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν - Πώς αντιδρά το λιανεμπόριο
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους - Τι κίνητρα προσφέρουν [πίνακες]
Πώς διαμορφώνεται η απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι δείχνει έρευνα για τις ανάγκες
KPMG: Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός ρόλων και δεξιοτήτων στην εποχή της AI
Η Πέγκυ Βελλιώτου, Partner, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ