Η Μόσχα απέρριψε μια συμφωνία μέσω της οποίας η τουρκική ζυθοποιία Anadolu Efes επρόκειτο να αποκτήσει το μερίδιο της AB InBev σε μια ρωσική κοινοπραξία 1,3 δισ. δολαρίων.

Η τουρκική Anadolu Efes, η οποία ήρθε σε συμφωνία για πρώτη φορά με την ζυθοποιία της Budweiser και της Stella Artois τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη ότι ενημερώθηκε από τις ρωσικές αρχές ότι «η τρέχουσα δομή της συναλλαγής δεν έχει εγκριθεί».

Τουρκία: Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι «εξετάζουν την απόφαση» και ότι η κανονική λειτουργία θα συνεχιστεί υπό τις οδηγίες της Αναντολού Εφές.

Η απόφαση της Ρωσίας να μπλοκάρει τη συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας ότι η χώρα, η οποία έχει πληγεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους με κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα καταλάβει περισσότερα ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Το παράδειγμα της Carlsberg’s

Η Μόσχα πέρυσι ανέλαβε τον έλεγχο των ρωσικών θυγατρικών της Danone και της Carlsberg’s Baltika Breweries.

Οι FT ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι η Danone σχεδιάζει να πουλήσει τη θυγατρική της στον ανιψιό του ισχυρού άνδρα της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ενώ η Carlsberg παραμένει εγκλωβισμένη σε δικαστική μάχη με το ρωσικό κράτος.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αποκλίνει από τους δυτικούς συμμάχους της, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και αρνούμενη να υπογράψει τις κυρώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μόλις τον περασμένο μήνα.

Η συμφωνία της Anadolu Efes να αγοράσει το μερίδιο της AB InBev στη ρωσική κοινοπραξία τους θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι τουρκικές επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία παρά τις πιέσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις να αποχωρήσουν.

Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για την εισηγμένη στην Κωνσταντινούπολη Αναντολού Εφές. Η Consultancy KPMG εκτίμησε ότι η ρωσική κοινοπραξία ήταν αξίας 1,1-1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Δύσκολη έξοδος

Το σύμφωνο θα επέτρεπε στην AB InBev, τη βελγο-βραζιλιάνικη ζυθοποιία, να φύγει από τη χώρα. Η Anadolu Efes και η AB InBev είχαν δημιουργήσει την κοινή επιχείρηση το 2018. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την απόφαση να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Λίγο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η AB InBev είπε ότι χάνει «όλα τα οικονομικά οφέλη» από την κοινοπραξία και κατέγραψε απομείωση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση. Σε περίπτωση πώλησης, ο γίγαντας της μπύρας θα διατηρήσει έμμεση συμμετοχή στη Ρωσία μέσω του μεριδίου του 24% στην Anadolu Efes.

Δεκάδες δυτικές πολυεθνικές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να περιορίσουν τις επιχειρήσεις τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την εισβολή. Ωστόσο, όσοι δεν βγήκαν αμέσως αντιμετώπισαν αυξανόμενα εμπόδια στην αναχώρησή τους, σημειώνουν οι FT.

Οι δυτικές εταιρείες αγωνίστηκαν να βρουν αγοραστές στους οποίους μια πώληση δεν θα παραβίαζε τις δυτικές κυρώσεις ή θα ήταν αποδεκτή από τις ρωσικές αρχές. Το Κρεμλίνο επέβαλε επίσης υποχρεωτική έκπτωση 50 τοις εκατό για Ρώσους αγοραστές που αποκτούν εταιρικά περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικές χώρες», καθώς και ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15 τοις εκατό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή