
Πατάει… γκάζι η ΔΕΗ για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ώστε το τέλος εποχής του λιγνίτη το 2028 να τη βρει με ένα διαφοροποιημένο και ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, δηλαδή με αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υδροηλεκτρικά, αλλά και μονάδες αποθήκευσης.
Πόσο κόστισε το μπαράζ εξαγορών της ΔΕΗ – Τα κεφάλαια ανά deal
Η ΔΕΗ
Η πορεία της επιχείρησης προς την «πράσινη» μετάβαση ακολουθεί πιστά το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.
Με την πρόσφατη εξαγορά του portfolio έργων της Macquarie στη Ρουμανία που ανακοινώθηκε προ ημερών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW (μεγαβάτ) σε λειτουργία διπλασιάζει το εν λειτουργία πράσινο χαρτοφυλάκιό της στη χώρα και προσθέτει 1,4 TWh (τεραβατώρες) στην «πράσινη» παραγωγή της.
Ειδικότερα, η εξαγορά περιλαμβάνει χερσαία αιολικά πάρκα 600 ΜW, μικρά υδροηλεκτρικά 22 MW, ένα πλωτό φωτοβολταϊκό 1 MW, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία, μαζί με τα 582 MW που ήδη διαθέτει θα ξεπεράσει τα 1,2 GW (γιγαβάτ) ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ (σε Ελλάδα και Ρουμανία) θα ανέλθει σε 5,3 GW.
Το πράσινο portfolio στην Ελλάδα
Εντός συνόρων, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) της ΔΕΗ έφτασε στα τέλη Ιουνίου στα 4,7 GW, από 3,5 GW τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,2 GW μέσα σε ένα έτος.
Επιπλέον, λόγω του καθαρότερου ενεργειακού μείγματος, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο όμιλος μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Άλλωστε, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 65% το πρώτο εξάμηνο του 2024 (συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2023) και διαμορφώθηκε σε 3,1 TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της. Όσο για τη λιγνιτική της παραγωγή, έχει μειωθεί στο 16% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ.
Παράλληλα, με την ωρίμανση έργων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της έχει εξασφαλίσει επιπλέον ισχύ 3,3 GW σε έργα ΑΠΕ για την επίτευξη του στόχου των 8,9 GW σε «πράσινη» ισχύ το 2026. Δηλαδή με εκείνα που ήδη λειτουργούν φτάνει τα 8 GW, ήτοι έχει πιάσει το 90% του στόχου των 8,9 GW. Τα 3,3 GW (500 MW περισσότερα από πέρυσι) αφορούν έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 124% με περίπου 70% των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, διανομής και ψηφιοποίησης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.
Η επιχείρηση έχει στα σκαριά πολλά σημαντικά έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία. Ειδικότερα, υπό κατασκευή βρίσκονται τα εξής:
- Φωτοβολταϊκό πάρκο 550 MW στην Πτολεμαΐδα
- Φωτοβολταϊκό πάρκο 171 MW στην Πτολεμαΐδα
- Φωτοβολταϊκό πάρκο «Ακρινή» 80 MW στην Πτολεμαΐδα
- Φωτοβολταϊκό πάρκο «Δούκας» 26 MW στην Πτολεμαΐδα
- Φωτοβολταϊκό πάρκο 125 MW στην Μεγαλόπολη (1ο τμήμα πάρκου συνολικής ισχύος 0,5 GW)
- Αιολικό πάρκο 36 MW σε Θήβα/Φωκίδα
- Φωτοβολταϊκό πάρκο 210 MW στη Νότια Ρουμανία
- Αιολικό πάρκο 140 MW στην Ανατολική Ρουμανία
Ώριμα έργα στην Ελλάδα
Επίσης, η ΔΕΗ διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλώρινα 88 MW για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβασης σύνδεσης με το δίκτυο
- φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη των 490 MW. Βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προσφοράς όρων σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Τα 125 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και τα 125 MW υπό διαγωνιστική διαδικασία.
- αιολικό πάρκο στη Ροδόπη 60 MW. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
- αιολικό 32 MW με νέα σύμβαση προμήθειας και κατασκευής που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο
- υπεράκτιο αιολικό πάρκο 200 MW στην πρώτη πιλοτική θαλάσσια “ go-to area” της Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει ανανεωμένη άδεια ερευνών.
- υβριδικό έργο ΑΠΕ (φωτοβολταϊκό με μπαταρίες) στην Αστυπάλαια 3,5 MW με προσφορά όρων σύνδεσης δικτύου.
- υβριδικό έργο (αιολικό και μικρό υδροηλεκτρικό) στη Ρόδο 30 MW
- μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες (200 MWh) με άδεια εγκατάστασης (εντός Αυγούστου). Η κατασκευή ξεκινά τον Σεπτέμβριο.
Τα τρία joint venture της ΔΕΗ
Παράλληλα, η ΔΕΗ σε σύμπραξη με την RWE, τη Motor Oil και την Intrakat ωριμάζει έργα σε όλη την Ελλάδα. Αναφορικά με το κοινό χαρτοφυλάκιο ΔΕΗ- RWE, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου Cluster (πέντε έργα 210 MW) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. Τα υπόλοιπα (2ο Cluster 280 MW και 3ο Cluster 450 MW) θα παραδοθούν σταδιακά το 2025.
Σχετικά με το joint venture ΔΕΗ – Motor Oil προχωρούν τα σχέδιά τους αρχικά με τη μεταφορά των αδειών των έργων σε 16 ξεχωριστές Εταιρείες Ειδικού Σκοπού. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε αίτηση χρηματοδότησης στο RRF για ένα portfolio έργων περίπου 1,6 GW. Όσο για το χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει με την Intrakat περιλαμβάνει υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα με συνολική ισχύ 1,6 GW και 11 MW αιολικών με νέους όρους σύνδεσης.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία