Πατάει… γκάζι η ΔΕΗ για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ώστε το τέλος εποχής του λιγνίτη το 2028 να τη βρει με ένα διαφοροποιημένο και ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας,  δηλαδή με αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υδροηλεκτρικά, αλλά και μονάδες αποθήκευσης.

Πόσο κόστισε το μπαράζ εξαγορών της ΔΕΗ – Τα κεφάλαια ανά deal

Η ΔΕΗ

Η πορεία της επιχείρησης προς την «πράσινη» μετάβαση ακολουθεί πιστά το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.

Με την πρόσφατη εξαγορά του portfolio  έργων της  Macquarie στη Ρουμανία που ανακοινώθηκε προ ημερών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW (μεγαβάτ) σε λειτουργία διπλασιάζει το εν λειτουργία πράσινο χαρτοφυλάκιό της στη χώρα και προσθέτει 1,4 TWh (τεραβατώρες) στην «πράσινη» παραγωγή της.

Ειδικότερα, η εξαγορά  περιλαμβάνει χερσαία αιολικά πάρκα 600 ΜW, μικρά υδροηλεκτρικά 22 MW,  ένα πλωτό φωτοβολταϊκό 1 MW, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW και  περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία, μαζί με τα  582 MW που ήδη διαθέτει θα ξεπεράσει τα 1,2 GW  (γιγαβάτ) ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ (σε Ελλάδα και Ρουμανία) θα ανέλθει σε 5,3 GW.

Το πράσινο portfolio στην Ελλάδα

Εντός συνόρων, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) της ΔΕΗ έφτασε στα τέλη Ιουνίου στα 4,7 GW, από 3,5 GW τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,2 GW μέσα σε ένα έτος.

Επιπλέον, λόγω του καθαρότερου ενεργειακού μείγματος, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο όμιλος μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Άλλωστε, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 65% το πρώτο εξάμηνο του 2024 (συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2023) και διαμορφώθηκε σε 3,1 TWh, που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής παραγωγής της. Όσο για τη  λιγνιτική της παραγωγή,  έχει μειωθεί στο 16% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ.

Παράλληλα, με την ωρίμανση έργων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό  της έχει εξασφαλίσει επιπλέον ισχύ 3,3 GW σε έργα ΑΠΕ για την επίτευξη του στόχου των 8,9 GW σε «πράσινη» ισχύ το 2026. Δηλαδή με εκείνα που ήδη λειτουργούν φτάνει τα 8 GW, ήτοι έχει πιάσει το 90% του στόχου των 8,9 GW. Τα 3,3 GW (500 MW περισσότερα από πέρυσι) αφορούν έργα που βρίσκονται  υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 124% με περίπου 70% των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, διανομής και ψηφιοποίησης, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.

Η επιχείρηση έχει στα σκαριά πολλά σημαντικά έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία. Ειδικότερα, υπό κατασκευή βρίσκονται τα εξής:

  • Φωτοβολταϊκό πάρκο 550 MW στην Πτολεμαΐδα
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο 171 MW στην Πτολεμαΐδα
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο «Ακρινή» 80 MW στην Πτολεμαΐδα
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο «Δούκας» 26 MW στην Πτολεμαΐδα
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο 125 MW στην Μεγαλόπολη (1ο τμήμα πάρκου συνολικής ισχύος 0,5 GW)
  • Αιολικό πάρκο 36 MW σε Θήβα/Φωκίδα
  • Φωτοβολταϊκό πάρκο 210 MW στη Νότια Ρουμανία
  • Αιολικό πάρκο 140 MW στην Ανατολική Ρουμανία

Ώριμα έργα στην Ελλάδα

Επίσης, η ΔΕΗ διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φλώρινα  88 MW για το οποίο έχει υπογραφεί  σύμβασης σύνδεσης με το δίκτυο
  •  φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη των 490 MW. Βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προσφοράς όρων σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Τα 125 MW βρίσκονται υπό κατασκευή και τα 125 MW υπό διαγωνιστική διαδικασία.
  • αιολικό πάρκο στη Ροδόπη 60 MW. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει το  φθινόπωρο.
  • αιολικό 32 MW με  νέα  σύμβαση προμήθειας και κατασκευής που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο
  • υπεράκτιο αιολικό πάρκο  200 MW στην πρώτη πιλοτική θαλάσσια “ go-to area”   της Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει ανανεωμένη άδεια ερευνών.
  • υβριδικό  έργο ΑΠΕ (φωτοβολταϊκό με μπαταρίες) στην Αστυπάλαια 3,5 MW με προσφορά όρων σύνδεσης δικτύου.
  • υβριδικό έργο (αιολικό και μικρό υδροηλεκτρικό) στη Ρόδο 30 MW
  • μονάδα αποθήκευσης με μπαταρίες (200 MWh) με άδεια εγκατάστασης  (εντός Αυγούστου). Η κατασκευή ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Τα τρία joint venture της ΔΕΗ

Παράλληλα, η ΔΕΗ σε σύμπραξη με την RWE, τη  Motor Oil και την Intrakat ωριμάζει έργα σε όλη την Ελλάδα. Αναφορικά με το κοινό χαρτοφυλάκιο  ΔΕΗ- RWE, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πρώτου Cluster (πέντε έργα 210 MW) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. Τα υπόλοιπα (2ο Cluster  280 MW και 3ο Cluster 450 MW) θα παραδοθούν σταδιακά το 2025.

Σχετικά με το joint venture ΔΕΗ – Motor Oil προχωρούν τα σχέδιά τους αρχικά με τη μεταφορά των αδειών των έργων σε  16 ξεχωριστές Εταιρείες Ειδικού Σκοπού. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε αίτηση χρηματοδότησης στο RRF για ένα portfolio έργων περίπου 1,6 GW. Όσο για το χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει με την  Intrakat περιλαμβάνει υπό  ανάπτυξη φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα με συνολική ισχύ 1,6 GW και 11 MW αιολικών με νέους όρους σύνδεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη