Μια ιδιότυπη «μάχη» λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, αυτή για ελεύθερες και ανοικτές παραλίες. Ηγέτης αυτής της μάχης είναι το κίνημα Mare Libero (Ελεύθερη Θάλασσα), η ένωση που από το 2019 έχει κατακλύσει τις παραλίες με διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τους χώρους αυτούς.
Θέλουν να καταστήσουν τις παραλίες της Ιταλίας ελεύθερες στην πρόσβαση ή τουλάχιστον να διατεθούν στους φορείς εκμετάλλευσης των παραλιών μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Η Μελόνι τα βάζει με τους πλούσιους ξένους: Διπλασιάζει τους φόρους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει εδώ και καιρό το σύστημα ανανέωσης παραχωρήσεων παραλιών της Ιταλίας, στο οποίο οι κρατικές άδειες μεταβιβάζονται αυτομάτως μέσω των οικογενειών των διαχειριστών παραλιών, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να λειτουργούν κλαμπ παραλιών μόνο για μέλη ή να χρεώνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Αυτό το σύστημα «οικογενειακής διαχείρισης» είναι παράνομο, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο ορίζει ότι οι μακροχρόνιοι παραχωρησιούχοι παραλιών πρέπει να ανταγωνίζονται τους νέους φορείς εκμετάλλευσης. Στην Ιταλία, οι δεσμοί μεταξύ των παραχωρήσεων παραλιών και της πολιτικής είναι βαθιές, προσθέτει ο Guardian.
Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε άκυρη την αυτόματη ανανέωση των παραχωρήσεων παραλιών της Ιταλίας και η διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις παραλιών, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των περίπου 7.900 χιλιομέτρων ακτογραμμής της χώρας, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.
Προς το παρόν, όμως, η ακτογραμμή της Ιταλίας παραμένει γεμάτη με μεγάλα τμήματα ιδιωτικών παραλιών γεμάτα με ανθρώπους που κάνουν ηλιοθεραπεία σε ξαπλώστρες, αθλούνται και τρώνε παγωτά.
Κατά μήκος της ιταλικής ακτογραμμής, υπάρχουν περισσότερα από 12.000 παραθαλάσσια θέρετρα, με τις ημερήσιες τιμές για δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 30-35 ευρώ και να φτάνουν τα 700 ευρώ στα πιο πολυτελή μέρη.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ιταλίας, μεταξύ 2016 και 2020, το κράτος εισέπραξε κατά μέσο όρο 101,7 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία πήγαν στα δημόσια ταμεία, ενώ κάθε επιχείρηση που εδρεύει στην παραλία απέφερε κατά μέσο όρο έσοδα περίπου 260.000 ευρώ.
Latest News
Γιατί τo κλείσιμο εργοστασίων δεν θα σώσει την Volkswagen [γράφημα]
Αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων η Volkswagen
Το colpo grosso των τραπεζών με τις ασφάλειες και ο Συμβιβασμός της Δανίας
Πώς ένα παραθυράκι βοηθά την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ενοποίηση
Ακούραστος ο Μπιλ Γκέιτς: «Θα δουλεύω για ακόμα... 30 χρόνια, όπως ο Μπάφετ»
Aκόρεστη η δίψα του Μπιλ Γκέιτς για εργασία - Θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του μακροχρόνιου φίλου του Γουόρεν Μπάφετ
Ποια αυτοκίνητα αγοράζουν πλέον οι Ευρωπαίοι -Το νέο τοπίο [γράφημα]
Η μετάβαση στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) δημιούργησε προϋποθέσεις να αλλάξουν πολλά στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας
Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη διέψευσε τις Κασσάνδρες- Πρόκληση η Κίνα
Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις πόρτες του εμπορίου ανοικτές, υποστηρίζει ο απερχόμενος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι
Τα μίνι μάρκετ χωρίς υπαλλήλους που «σπάνε» τις αργίες
Τα μίνι μάρκετ στη Γερμανία που «παρακάμπτουν» την εργατική νομοθεσία για τις Κυριακές και φέρνουν όλο και περισσότερους καταναλωτές στο ταμείο τους
Γιατί η Κίνα «έβαλε πάγο» στην αγορά χρυσού
Η κεντρική τράπεζα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο το 2023
Οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις που οι εκατομμυριούχοι επιλέγουν να μετακομίσουν και... μία έκπτωτη
Ερευνα της Knight Frank δείχνει πώς επιλέγουν τόπο κατοικίας οι πλούσιοι και ποιες πόλεις αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες»
Εκτοξεύθηκαν τα κέρδη του OnlyFans - Πόσα κέρδισε ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας
Τα κέρδη του Λιο Ραντβίνσκι, ιδιοκτήτη της συνδρομητικής πλατφόρμας OnlyFans, απο το 2020 έως και πέρυσι ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. δολάρια
Οι Αμερικανοί δεν βγαίνουν ποτέ στη... σύνταξη - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται
Η πλειονότητα των συνταξιούχων (το 53%) της επόμενης γενιάς προβλέπει ότι θα εργαστεί, είτε επειδή θα το θέλει είτε για να συμπληρώσει το εισόδημά του, σύμφωνα με έρευνα του CNBC