Το άνοιγμα των σφαγείων για τα μικρά μηρυκαστικά ζώα με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών και όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την πανώλη των αιγοπροβάτων, στις ΠΕ Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου ζητά η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο αίτημα αυτό κατέληξε η τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια και αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων των τελευταίων αρνητικών δειγμάτων, που είχαν δοθεί στα εργαστήρια από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Αθρόες και ακριβότερες εισαγωγές κρέατος από τη Ρουμανία

Υπενθυμίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024.

Έτσι, με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με την οποία  ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει το άνοιγμα των σφαγείων, αναφέρεται στην κρισιμότητα των ημερών και στις προσπάθειες που έγιναν ώστε η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζώων να αποτελέσει παρελθόν.

Σε μονάδες πάχυνσης περισσότερα από 15.000 αμνοερίφια, έτοιμα προς σφαγή, χωρίς αυτά που υπάρχουν στις εκτροφές

Δεν εντοπίστηκαν νέες εστίες πανώλης των αιγοπροβάτων

Στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά την εμφάνιση των δυο κρουσμάτων,  έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο και με απολύτως θετική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην επιστολή, υπήρξε αρνητικό αποτέλεσμα στο σύνολο των δειγμάτων από τις ζώνες προστασίας (3Km), επιτήρησης (10Km) και περεταίρω ζώνης (13Km), ενώ δεν εντοπίστηκαν νέες εστίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας στην Περιφέρεια Κρήτης «είχε προετοιμαστεί για να καλύψει την ζήτηση της αγοράς της Κρήτης και όχι μόνο, σε κρέας αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων την περίοδο αυτή», ενώ σήμερα «βρίσκονται σε μονάδες πάχυνσης περισσότερα από 15.000 αμνοερίφια, έτοιμα προς σφαγή, χωρίς αυτά που υπάρχουν στις εκτροφές».

Επίσης, η τουριστική δραστηριότητα στην Κρήτη είναι στο μέγιστο και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις στην αγορά, ενώ και οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις  αυτή την περίοδο στην Κρήτη είναι αυξημένες και μεγάλης δυναμικότητας.

Με δεδομένη, «την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτρόφων της Κρήτης στην επιτήρηση και την υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για τον έλεγχο και την πρόληψη της πανώλης», καθώς και την «εισήγηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για την υφιστάμενη Κατάσταση της πανώλης μικρών μηρυκαστικών ζώων στην  Κρήτη», η Περιφέρεια ζητά στην επιστολή της από τον ΥπΑΑΤ:

1. Να  συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη  νήσο Κρήτη.

2. Να ανοίξουν τα σφαγεία  για αιγοπρόβατα και αμνοερίφια από τις 16/08/2024 στις ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνης και ΠΕ Λασιθίου:

  • Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην λειτουργία των σφαγείων
  • Με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης  των μέσων μεταφοράς
  • Με τήρηση όλων των μέτρων του Καν (ΕΕ) 687/2020
  • Με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥΠΑΑΤ: Μνημόνιο Συνεργασίας με ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα
AGRO |

Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για καινοτομία στην αγροδιατροφική αλυσίδα

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψε το ΥΠΑΑΤ με τους δύο φορείς έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών