
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τους συμμάχους του να «ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν» αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί στη χώρα του, υποδεχόμενος τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.
Barclays: Σχεδίαζε να αποσύρθει απο την αγορά ομολόγων του Ισραήλ
«Το Ισραήλ περιμένει από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πουν ξεκάθαρα και δημόσια στο Ιράν ότι απαγορεύεται να επιτεθεί στο Ισραήλ και πως αν το Ιράν επιτεθεί, ο συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενωθεί με το Ισραήλ, όχι μόνο για να το υπερασπιστεί αλλά και για να επιτεθεί σε σημαντικούς στόχους στο Ιράν», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, έκρινε από την πλευρά του πως “δεν πρέπε να γίνεται λόγος για ανταπάντηση και για ετοιμασία ισραηλινής ανταπάντησης, ακόμη και αμυντικής, ενώ εργαζόμαστε σε μια διπλωματική συμφωνία”.
«Η διπλωματία πρέπει να εργαστεί τώρα, οι διπλωματικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν τώρα και εργαζόμαστε για να αποφύγουμε αυτή την ιρανική ανταπάντηση», επέμεινε, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν πει πως έχουν την “υποχρέωση” να ανταπαντήσουν μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Καθώς εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για μια περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης, ο Σεζουρνέ είπε πως θέλει “να περάσει πολύ, πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στους Ισραηλινούς, στη Χεζμπολάχ και επίσης στην ιρανική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή”.
«Περάσαμε μηνύματα σε εκείνους που συζητούν σήμερα στην Ντόχα με σκοπό να υπάρξει μια ειλικρινής δέσμευση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί εντέλει μια κατάπαυση του πυρός και μια διαπραγμάτευση για τους ομήρους», πρόσθεσε.
Διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, στην Ντόχα έπειτα από πρόσκληση των μεσολαβητών –του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου– προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων που μετέφερε η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο όπου το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερο από έξι μήνες.
«’Είμαστε σε μια στιγμή και σε κάποιες μέρες που είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη σύγκρουση που έχει διαρκέσει πολύ», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.198 ανθρώπων στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αντίποινα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο