Φανταστείτε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας για να δουλέψετε ή να κάνετε μια σημαντική online συναλλαγή και ξαφνικά να δείτε μπροστά σας την «μπλε οθόνη του θανάτου». Τι κάνετε;
Η μπλε οθόνη του θανάτου μπορεί να εμφανιστεί όταν οι αναβαθμίσεις/ ενημερώσεις προκαλούν συγκρούσεις ή σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Στις μέρες μας, τέτοιες καταστάσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, επισημαίνει η ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας λογισμικού ασφαλείας ESET.
Η αποτυχία της CrowdStrike και η επόμενη παγκόσμια κατάρρευση IT
Πράγματι, στα μέσα του Ιουλίου, μια φαινομενικά απλή αναβάθμιση από την εταιρία CrowdStrike, προκάλεσε εκτεταμένες κρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ελαττωματική ενημέρωση φαίνεται να δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, επηρεάζοντας τη λειτουργία των αεροδρομίων, εταιρειών logistics, τηλεοπτικών καναλιών, τραπεζών, ακόμη και προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.
Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία των ενημερώσεων λογισμικού και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από ελαττωματικές ή ανεπαρκώς ελεγμένες αναβαθμίσεις, προειδοποιεί η ομάδα της ESET.
Τι είναι η μπλε οθόνη του θανάτου;
Η μπλε οθόνη του θανάτου (Blue Screen of Death – BSOD) ή αλλιώς η μπλε οθόνη σφάλματος είναι μια κρίσιμη οθόνη που εμφανίζεται στα Windows όταν το σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε: λόγω ελαττωματικού υλικού, ξεπερασμένων προγραμμάτων οδήγησης, σοβαρών σφαλμάτων στο σύστημα, ή κακόβουλου λογισμικού.
Η εμφάνιση της μπλε οθόνης σημαίνει ότι τα Windows τερματίζουν τη λειτουργία τους για να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβες. Μαζί με την μπλε οθόνη εμφανίζεται και ένας κωδικός διακοπής και ενδεχομένως ένας κωδικός QR και γίνεται επανεκκίνηση για να αποτραπεί η βλάβη στο σύστημά σας.
Αν και η μπλε οθόνη σφάλματος είναι ένα σημάδι ότι κάτι έχει πάει στραβά με το μηχάνημά σας, καλύτερα να μην πανικοβληθείτε και ανατρέξετε στις οδηγίες της Microsoft. Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα επιδιορθώνεται και μπορείτε να λάβετε μέτρα για να το αποφύγετε στο μέλλον.
Επιπλέον, μια μπλε οθόνη σφάλματος μπορεί να θεωρηθεί και ως υπενθύμιση της σημασίας της ενημέρωσης του λογισμικού και των συσκευών σας.
Κανένα λογισμικό δεν είναι τέλειο και συχνά διαπιστώνεται ότι περιέχει σφάλματα, όπως ευπάθειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από χάκερ
Ο ρόλος των ενημερώσεων λογισμικού
Κάθε εφαρμογή χρειάζεται ενημέρωση, όπως και το λειτουργικό σύστημα και το υλικολογισμικό (firmware), ένας ειδικός τύπος λογισμικού που συνδέεται με το hardware της συσκευής. Παρόλο που αυτές οι ενημερώσεις είναι κάτι που συχνά μας προκαλεί μια μικρή ενόχληση είναι απαραίτητες για πολλούς λόγους.
Το σημαντικότερο είναι ότι συμβάλλουν στο να είσαστε εσείς (και η εταιρεία σας) πιο ασφαλείς. Κανένα λογισμικό δεν είναι τέλειο και συχνά διαπιστώνεται ότι περιέχει σφάλματα, όπως ευπάθειες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από χάκερ. Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι τα μη επιδιορθωμένα τρωτά σημεία αποτελούν την πηγή μεγάλου ποσοστού παραβιάσεων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιδιορθώσεις, που αποστέλλονται από τους κατασκευαστές λογισμικού είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα είτε ανάλογα με τις ανάγκες, είναι τόσο σημαντικές. Πέρυσι, αναφέρθηκαν περισσότερες από 29.000 ευπάθειες, από περίπου 25.000 που είχαν αναφερθεί το προηγούμενο έτος.
Εκτός του ότι σας βοηθούν να είστε ασφαλείς από απειλές που επιβουλεύονται τα προσωπικά και οικονομικά σας δεδομένα, οι ενημερώσεις λογισμικού παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας της συσκευής σας. Εκτείνονται πέρα από τις διορθώσεις ασφαλείας και αντιμετωπίζουν επίσης μια σειρά ζητημάτων, σφαλμάτων και δυσλειτουργιών, προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, βελτιώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας και ενισχύουν την απόδοση του συστήματος.
Οι ίδιες οι ενημερώσεις μπορεί να εισάγουν νέα τρωτά σημεία ασφαλείας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επιτιθέμενους προτού διορθωθούν σε επόμενες ενημερώσεις
Οι κίνδυνοι των ενημερώσεων λογισμικού
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων – σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, οι ενημερώσεις λογισμικού μπορεί να προκαλέσουν νέα ζητήματα. Για παράδειγμα, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν συγκρούσεις ή απροσδόκητες αλληλεπιδράσεις με τις υπάρχουσες εφαρμογές ή το λογισμικό του συστήματος ή μπορεί να μην λειτουργούν πάντα καλά με παλαιότερα εξαρτήματα υλικού. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σταθερότητα του συστήματος, οδηγώντας ενδεχομένως σε σφάλματα και τελικά ακόμη και σε επαναφορές που παρέχουν ένα δίχτυ ασφαλείας εάν μια πρόσφατη ενημέρωση έχει προκαλέσει προβλήματα.
Ειρωνικά, οι ίδιες οι ενημερώσεις μπορεί να εισάγουν νέα τρωτά σημεία ασφαλείας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επιτιθέμενους προτού διορθωθούν σε επόμενες ενημερώσεις. Επίσης, και όπως έχει δείξει επανειλημμένα η έρευνα της ESET (εδώ είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα), οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να υπονομεύσουν τον ίδιο το μηχανισμό ενημέρωσης για να διανείμουν ψεύτικες ενημερώσεις.
Τελικές σκέψεις
Το λογισμικό ελέγχει τον κόσμο στις μέρες μας και η ενημέρωση του λογισμικού σας είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την προστασία της ψηφιακής σας ζωής. Όταν το κάνετε αυτό, να θυμάστε να κατεβάζετε ενημερώσεις από επίσημες πηγές και όχι κάνοντας κλικ σε συνδέσμους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαφημίσεις. Και την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε ή να καθυστερήσετε την εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού, θυμηθείτε γιατί είναι τόσο απαραίτητες εξ αρχής.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων